Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Poradňa: Ako vybrať správnu veľkosť cestného bicykla?

Zistiť, akú veľkosť bicykla by ste si mali kúpiť, môže byť trochu komplikovanejšie ako sa zdá.
Biker
Poradňa: Ako vybrať správnu veľkosť cestného bicykla?

Jazda na bicykli, ktorý vám nesedí, nie je vôbec zábava. Jazda môže byť nepohodlná a kvôli stiesnenému alebo natiahnutému posedu vám hrozí zranenie.

Zistiť, akú veľkosť bicykla by ste si mali kúpiť, môže byť trochu komplikovanejšie ako sa zdá. Máme pre vás niekoľko rád, ktoré vám pomôžu nájsť správnu veľkosť cestného bicykla.

Hľadanie správneho bicykla začína typom rámu (klasický, semi-kompaktný alebo kompaktný) a jeho veľkosťou.

Dva rôzne bicykle označené rovnakou veľkosťou môžu mať odlišný posed, preto sa oplatí podrobne pozrieť rozmery, ktoré ovplyvňujú geometriu cestného bicykla. Zistite si, čo znamenajú, ako ovplyvňujú posed a ovládanie a uistite sa, že kupujete najvhodnejší cestný bicykel pre vaše potreby.

Správny posed je viac než len správna veľkosť rámu. Znamená to tiež, že bicykel vám sedí vo všetkých hlavných kontaktných bodoch: sedlo, riadidlá a pedále.

Okrem hlavných kontaktných bodov je dôležitý aj postoj nad hornou rámovou trubkou. Musíte mať aspoň centimetrovú rezervu v rozkroku (svetlá výška), keď stojíte oboma chodidlami na zemi.

Samozrejme, že nemáme všetci rovnaké proporcie a výšku, preto použite nižšie uvedené informácie ako východiskový bod a zároveň ako pomôcku.

Keď už nájdete správnu veľkosť bicykla a priblížite sa k vášmu ideálnemu posedu, musíte spraviť ešte malé úpravy na doladenie posedu. Poradenstvo ohľadom doladenia posedu bicykla vám určite poskytnú osobne v predajni bicyklov.

Keď už máte vybraný bicykel, ktorý si chcete kúpiť, zoberte ho na skúšobnú jazdu, aby ste zistili, ako sa chová počas jazdy. Mali by ste sa uistiť, či je bicykel pohodlný a vyskúšať jeho ovládateľnosť.

Mali by ste sa tiež uistiť, či je k dispozícii aj dostatočný rozsah nastavení, aby ste mohli po kúpe bicykla upraviť posed. Renomovaný cyklistický obchod by vám mal vedieť tiež nestranne poradiť.

Veľkosti bicyklov odporúčané výrobcom

Najjednoduchší spôsob, ako určiť veľkosť bicykla, je použiť tabuľku, ktorú zvyčajne poskytuje výrobca bicyklov v ktorej sa priraďujú k výškam veľkosti bicyklov.

Ako sme však už naznačili, medzi výrobcami bicyklov neexistujú štandardné veľkosti. Každý z nich má vlastný prístup ku konštrukcii bicykla, preto je podstatné mať celkovú predstavu o geometrii bicykla.

Spôsob, akým jedna značka určuje veľkosť svojich bicyklov sa môže veľmi líšiť od druhej značky, preto nepredpokladajte, že jeden bicykel má rovnakú veľkosť ako druhý, aj keď udaná veľkosť je rovnaká.

Viacerí výrobcovia určujú veľkosť cestných bicyklov podľa dĺžky sedlovej trubky (alebo nominálnej dĺžky sedlovej trubky, kde sa predpokladá, že bicykel má vodorovnú hornú trubku, aj keď nie je vodorovná) a horské bicykle sú zvyčajne označované písmenami S, M, L atď. Takýto systém sa používa aj pre niektoré cestné bicykle.

Väčšina výrobcov bicyklov uvádza pri svojich bicykloch aj údaje s názvom „stack“ a „reach“, ktoré veľmi pomáhajú pri porovnávaní veľkostí a geometrií bicyklov rôznych značiek.

Výhodou používania týchto údajov je, že sú nezávislé od uhlov rámu – dva rôzne rámy môžu mať dve rôzne dĺžky hornej rámovej trubky, ale môžu mať rovnaký „reach“ (dosah), pričom rozdiel tvoria uhly.

Ak si plánujete kúpiť bicykel cez internet, je ešte dôležitejšie uistiť sa, že ste si správne zvolili veľkosť. Viaceré značky, ktoré predávajú bicykle cez internet, vám odporučia veľkosť bicykla na základe vašej výšky a niekoľkých ďalších rozmerov.

Môže to byť fajn, ak je vaša postava priemerná a patríte do stredu navrhovaného výškového rozpätia, ale ak ste na okraji rozpätia, dôrazne odporúčame nastaviť posed na bicykli a vyskúšať bicykel na testovacej jazde, aby ste kúpili tú správnu veľkosť.

Anatómia rámu bicykla

Výrobcovia bicyklov uvádzajú rozmery jednotlivých prvkov geometrie bicykla, takže prvým krokom je vedieť, čo jednotlivé rozmery znamenajú.

Nasledujúci obrázok vám pomôže identifikovať názvy trubiek použitých na ráme cestného bicykla.

Dĺžka sedlovej trubky sa často používa na označenie veľkosti, ale dĺžka hornej rámovej trubky je dôležitejším údajom na určenie správneho posedu.

Upozorňujeme, že v tabuľke geometrie bicykla sa môžu uvádzať dve dĺžky hornej rámovej trubky: dĺžka samotnej trubky a efektívna hodnota, ktorá sa týka bicyklov so „slopovanou“ hornou trubkou (cestné bicykle so semi-kompaktnou alebo kompaktnou geometriou).

Geometria rámu: kasická, semi-kompaktná a kompaktná

Pri kúpe prvého bicykla je potrebné zvážiť tri hlavné geometrie rámu: klasickú, semi-kompaktnú a kompaktnú.

Klasický rám bicykla

Klasické rámy sa vyznačujú vodorovnou hornou rámovou trubkou. Pri obkročení rámu je svetlá výška menšia, takže veľkosť môže byť v tomto prípade veľmi dôležitá.

Klasické rámy boli v minulosti veľmi populárne, ale na novších bicykloch sa oveľa častejšie stretávame s kompaktnými alebo semi-kompaktnými rámami.

Kompaktný rám

Rámy s kompaktnou geometriou sa vyznačujú zošikmenou hornou rámovou trubkou, kratším rázvorom a menším zadným trojuholníkom. Výsledkom je väčšia svetlá výška pri obkročení ako pri klasickom ráme a vďaka tuhšiemu rámu aj lepšia odozva na zašliapnutie.

Spoločnosť Giant predstavila kompaktný typ rámu uvedením modelu TCR (skratka výrazu Total Compact Road) a kompaktné alebo semi-kompaktné rámy sú momentálne zastúpené pri posledných cestných bicykloch.

Vďaka zošikmenej hornej rámovej trubke v porovnaní s klasickými bicyklami s horizontálnou trubkou je viditeľná väčšia časť sedlovky – približne o 5 až 7 cm viacej.

Semi-kompaktný rám

Geometria semi-kompaktného rámu je podobná geometrii kompaktného rámu s jediným rozdielom, že uhol sklonu hornej rámovej trubky je menší, takže sa znižuje svetlá výška pri obkročení rámu a efektívna vzdialenosť hornej rámovej trubky je o niečo väčšia.

Rozdiel medzi semi-kompaktným a kompaktným rámom je však celkovo minimálny.

Dĺžka hornej rámovej trubky

Najdôležitejším hľadiskom pri výbere rámu je efektívna dĺžka hornej rámovej trubky, čiže vzdialenosť od hlavovej trubky po sedlovku na bicykli so zošikmenou hornou rámovou trubkou alebo jednoducho dĺžka hornej rámovej trubky na cestnom bicykli s klasickou geometriou.

Ak je horná rámová trubka príliš dlhá, potom sa budete viac naťahovať k riadidlám a váš posed bude agresívnejší, čo by mohlo byť na dlhších jazdách nepohodlné.

Ak hľadáte pohodlnejší posed, mali by zvoliť kratšiu efektívnu dĺžku hornej rámovej trubky.

Doladenie posedu

Keď ste si už vybrali správnu veľkosť rámu, potom treba ešte doladiť posed na bicykli. Veľmi dôležité je nastavenie výšky riadidiel a sedla.

Možno bude treba zmeniť uloženie predstavca alebo dokonca vymeniť za iný rozmer, pretože jeho dĺžka môže ovplyvniť dosah – ako ďaleko sa natiahnete dopredu k riadidlám – a tiež ovládateľnosť a výkonnosť bicykla.

Ďalšie úpravy môžu zahŕňať nastavenie predo-zadnej polohy a sklonu sedla, uhla riadidiel a nastavenie brzdových páčok. Ak vám tvar riadidiel nevyhovuje, možno by ste mali zvážiť upgrade.

Pri nastavovaní určite nezabudnite ani na pedále. Ak používate nášľapné pedále, poloha kufrov môže mať tiež veľký vplyv na komfort.

Väčšinu týchto zmien a úprav vám určite pomôžu spraviť v dobrom cyklistickom obchode a vyskúšať takto nastavený posed má cenu zlata. Pri nastavovaní posedu tzv. „bike fittingu“ vás odborníci posadia na pevný trenažér a podľa neho skontrolujú či je váš posed dokonalý.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu