Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Pripravte si bike na výlet do bikeparku

Jeden bike na všetko nie je len mýtus, no oplatí sa trochu mu v tom pomôcť
Biker
Pripravte si bike na výlet do bikeparku

Dnes už na výlet do bikeparku nepotrebujete plnohodnotný zjazďák. Ak sa však doň chystáte na svojom trailbiku, stojí za to trochu ho vyladiť na náročnejší terén.

Bikeparkové trate sú spravidla rozbitejšie, rýchlejšie a s väčšími skokmi než tie, ktoré máte za domom. Tu je pár tipov, ako bicykel, na ktorom za normálnych okolností zdolávate stovky výškových metrov, pripraviť na deň zjazdovania.

1. Rajdy

Na strmších a rýchlejších tratiach sa možno budete cítiť sebavedomejšie s rajdami o niečo vyššie. Ľahšie tak v prípade potreby prenesiete ťažisko dozadu. Skúste sponad predstavca presunúť jednu alebo dve podložky podeň.

Už o pol centimetra vyššie položený kokpit pri jazde cítiť.

2. Odpruženie

V bikeparku sa pravdepodobne stretnete s dopadmi z väčších skokov a väčšími nerovnosťami. Ak jednoducho prifúknete odpruženie, prídete o časť citlivosti na začiatku zdvihu a tým pádom trakcie.

Lepším nápadom sú objemové vložky do vidlice a do tlmiča, ktoré odpruženie pritvrdia len ku koncu zdvihu, teda len keď bude absorbovať silné nárazy.

Ak sa chystáte aj veľa skákať, skontrolujte si nastavenie odskoku. Príliš rýchly odskok vás môže na odrazoch nakopávať.

3. Chrániče

Strepať sa v bikeparku na trailoch vyjazdených pomaly na betón bolí oveľa viac, ako zaľahnúť do lístia niekde v lese. Aj keď vám bežné kolenačky vadia pri pedálovaní, do bikeparku si ich určite zoberte.

Nahor predsa budete chodiť lanovkou. Okrem kolenačiek vám odporúčame aj integrálnu helmu, zjazdové okuliare a chránič chrbta.

Lakťové chrániče sa tiež nestratia. Ak ste normálne zvyknutí jazdiť s ruksakom, nechajte ho pri spodnej stanici lanovky a užite si voľnosť pohybu.

4. Sedlo

Keďže nebudete musieť šliapať späť navrch kopca, spustite sedlo nižšie. Budete tak mať na biku väčšiu slobodu pohybu, či už vo vzduchu, alebo na strmších zjazdoch.

5. Plášte

Výmena plášťov za iné rozhodne nie je povinnosť, no v bikeparku s vybrzdenými roletami a ostrými hranami sú vhodnejšie odolnejšie gumy.

Nikto predsa nechce strácať čas, kedy ťahá lanovka opravovaním piateho defektu. Pri plášťoch pozerajte najmä na hrúbku stien. Pomôže aj pridať pár psi vzduchu.

Ak máte peniaze na rozhadzovanie, dobrým nápadom je kúpiť si ešte jeden pár síce ťažších, no odolnejších kolies. Nebudete sa tak musieť báť o svoje ľahké trailové, ktoré v bikeparku rozhodne dostanú zabrať.

Ako využiť lístok na maximum

Ak nechcete vyhodiť peniaze kvôli zničenému biku, pádu alebo únave, držte sa týchto tipov.

Skontrolujte bike

Aj keď nebudete na nastaveniach bicykla nič meniť, dobre ho pred výletom do bikeparku skontrolujte. Uistite sa, že všetky skrutky sú dotiahnuté na správny moment, že na platničkách je dostatok brzdnej zmesi a že kolesá nemajú žiadne povolené špice. Všetky vás môžu zastihnúť nepripravených.

Začnite pozvoľna

V každom bikeparku je aj nejaká jednoduchá rodinná trať. Nie je žiadna hanba dať si ju raz alebo viackrát na rozjazdenie.

Nikto nehovorí, že musíte ísť aj rovnako rýchlo ako rodinka na bicykloch z požičovne. Každú novú prekážku si najprv pozrite mimo bicykla.

V bikeparku s lanovkou najazdíte viac, než ste zvyknutí. Ak začnete cítiť únavu, dajte si pauzu alebo to zabaľte predtým, ako to za vás zabalí pád.

Jedzte správne

Ako sme písali, v bikeparku vďaka vývozu za jeden deň nazjazdujete viac, ako by ste možno sami zvládli za tri dni. Ak chcete z výletu a drahého lístka vyťažiť čo najviac, nekonzumujte jedlá s vysokým podielom cukru, z ktorých vám bude prudko kolísať energia.

Rozhodne však ani nepreskakujte jedlá a doprajte si na obed pauzu s jedlom plným komplexných sacharidov s pomalým uvoľňovaním.

Vaše komentáre

Aktuality

12:48 Video: Najlepšie momenty zo svetového pohára v zjazde vo Fort William zachytené v Sleeper Shreedit.

Už tradične najlepšie zostrihy z pretekov svetového pohára prináša Sleeper, ktorý nevynechal ani prvé kolo zjazdu vo Fort Williame. Toto video baví a je prešpikované skvelými momentmi.

12:03 Detaily 5. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

V poradí tretia etapa, v ktorej sa očakáva dojazd v hromadnom šprinte, má dĺžku 176 km a prevýšenie 2180 m.

11:47 Foto: Peter Sagan na prezentácii pred štartom na pretekoch Okolo Maďarska.

Sagan bude štartovať za slovenský tím Pierre Baguette na maďarských cestných etapových pretekoch, ktoré sa uskutočnia od 8. do 12. mája. Dnešná etapa má necelých 170 km a prevýšenie len 232 m, takže sa očakáva dojazd v hromadnom šprinte.

Včera 17:03 Jonathan Milan predviedol skvelý šprint a vyhral štvrtú etapu Giro d’Italia.

23-ročný Talian vyhral etapu v štýle monumentu Miláno-San Remo pred Kadenom Grovesom a Philom Bauhausom.

Včera 14:35 Jonas Vingegaard začal trénovať na bicykli a postupne sa zotavuje z početných zlomenín.

„Samozrejme, dúfam, že budem na štarte Tour de France. Nevieme presne, aká bude moja forma a ako bude prebiehať moje zotavenie, ale urobím všetko pre to, aby som sa tam dostal vo svojej top forme,“ hovorí Jonas Vingegaard vo videu, ktoré zverejnil jeho tím Visma – Lease a Bike.

Zavrieť reklamu