Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Kolagén – malý zázrak pre pohybový aparát

Kým kĺby a kosti nezačnú bolieť, ani o nich nevieme! Neuvedomujeme si, že pohybovému aparátu musíme venovať kvalitnú starostlivosť dávno pred tým, než pocítime prvé príznaky poškodenia.
Biker
Kolagén – malý zázrak pre pohybový aparát

Aby sa človek dožil dlhého veku v zdraví a netrpel bolestivými degeneratívnymi ochoreniami pohybového ústrojenstva, ako sú osteoporóza,  osteoartróza či  osteopénia, mal by dodržiavať zdravú životosprávu, aktívne sa hýbať už od mladého veku a prijímať základnú  stavebnú bielkovinu kolagén. Ten tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu,  ale je dôležitý aj pre pokožku a nervový  systém.

Pohybový aparát a vek

Pohybový aparát tvorí kostra a kosti, ale aj kĺby, ktoré umožňujú jednotlivým kostiam a končatinám flexibilný pohyb, a tiež svalstvo, ktoré kostru obaľuje a poskytuje mu podporu, oporu a silu.

S vekom pribúdajú mnohé zdravotné  komplikácie, ktoré súvisia s pohybovým aparátom. Starnú kosti, kĺby, svalyi väzivá, klesá ich výkonnosť a oslabuje  sa ich funkcia. Stráca sa aj svalová hmota.  Všetky tieto zmeny neobchádzajú ani chrbticu, ktorá sa  mení, stráca svojuvýkonnosť. Funkcia sa zhoršuje  a častejšie prichádza bolesť.

Osteoporóza – jedno  z najzávažnejších ochorení žien

Pokladá sa za tzv. tichú epidémiu alebo  aj tichého zlodeja kostí. Je definovaná ako metabolické ochorenie, ktoré savyznačuje znížením obsahu kostnej   hmoty a narušením „architektúry” kostí,čo zapríčiňuje ich zvýšenú lámavosť.

Ochorenie je veľmi rozšírené najmä u žien v období menopauzy a po nej.  Osteoporóza postihuje takmer polovicu žien vo veku nad 55 rokov a rovnako aj mužov nad 65 rokov.

Ochorenie sa prejavuje bolesťami chrbta, ale i dlhých kostí, „zaguľaťovaním” chrbta alebo zlomeninami. Je dôležité prijímať pri ňom pestrú stravu – mliečne výrobky, zeleninu a ovocie.

Pozor na osteoartrózu

Osteoartróza postihuje až 15 % obyvateľstva a jej prvé prejavy sa  objavujú už v strednom veku. Výskyt  ochorenia sa s vekom progresívne zvyšuje. Postihuje predovšetkým  drobné kĺby rúk, váhonosné kĺby  (kolená, bedrové kĺby) a chrbticu.  Najmä u starších ľudí je hlavnou  príčinou bolesti a    obmedzenia pohybového aparátu.

Osteoartróza nie je len ochorenie chrupky, ale celého kĺbu. Postihuje kosti, meniskus, ligamentá, kĺbové puzdro a svaly. Do 45. roku postihuje častejšie mužov, nad 54 rokov zasa ženy. V populácii nad 65 rokov sa ochorenie röntgenologicky preukáže až u 50 % osôb, po 75. roku má toto ochorenie prakticky každý človek.

Myslite na prevenciu

Myslite preto na prevenciu skôr,  ako pocítite prvé bolesti. Udržujte si optimálnu hmotnosť a pravidelne sa hýbte. Vyhýbajte sa úrazom, ale ak sa už nejaký pritrafí, dbajte na správne doliečenie a rehabilitáciu. Vyhýbajte sa aj jednostrannej záťaži a vyberajte si kvalitnú obuv. Najlepšie s ortopedickými vložkami, ktoré dokážu  zmierniť záťaž prenášanú na nosné kĺby.

Súčasťou prevencie je aj správna životospráva. Do jedálneho lístka doplňte ryby pre ich vysoký obsah omega 3 nenasýtených mastných kyselín a vitamínu D. Vhodné je aj dopĺňanie kolagénu prostredníctvom potravín ako kapusta, červené ovocie a zelenina, fazuľa, mrkva, ľanové semienka, vlašské orechy, olivy  a morčacie mäso.

Na trhu sú dnes dostupné rôzne výživové doplnky s obsahom kolagénu. Jedným z nich je aj výživový doplnok Maxivita Exclusive Kolagén Forte +, ktorý ponúka kombináciu aktívnych látok. Tie spolu s kolagénom a vitamínom C nevyhnutne pomáhajú pri tvorbe kolagénu, a tým aj pri štruktúre  chrupaviek, väzov, šliach, kože, kostí,  ďasien, zubov a krvných ciev.

Maxivita Exclusive Kolagén Forte + ďalej obsahuje  aj extrakt z Boswellia serrata, ktorý vďaka obsiahnutým látkam pomáha udržať kĺby   v dobrom stave. Okrem pohybového  aparátu sa kolagén stará aj o zachovanie  celkového zdravia, pohyblivosť, vzhľad  a kvalitu pokožky bez vrások.

Prečo je kolagén nevyhnutný pre organizmus?

Kolagén je základná stavebná bielkovina, ktorá tvorí spojivové tkanivá pohybového aparátu. Skladá sa približne z 20 druhov aminokyselín, je základnou bielkovinou všetkých spojivových tkanív a predstavuje asi 25 % všetkej bielkovinovej  hmoty v tele človeka. Tvorí 30 % celkovej hmoty  ľudských  bielkovín a až 75 % tkaniva pokožky.

Je stavebnou látkou šliach, väziva, kostí a pokožky. Málokto napríklad vie, že kolagén je dôležitý aj pre  homeostázu, najmä pre činnosť krvných doštičiek pri zrážaní krvi a zastavení krvácania.

Ak má človekv tele dostatok kolagénu, pleť a tkanivá sú   dokonale   mladé a pružné. Kolagén pomáha aj pri zlepšení stavu pokožky, zdravia vlasov, znižuje bolesti  kĺbov či zlepšuje zdravie nechtov.

Nepriateľ kolagénu

Tvorbu kolagénu v našom tele ovplyvňujú viaceré faktory. Niektoré vie ovplyvniť každý z nás, iné sú prirodzené a nedajú sa obmedziť  a zmeniť.  Produkcia kolagénu klesá prirodzene  so stúpajúcim vekom.

Od 25. roku života sa obsah  kolagénu v pokožke znižuje každoročne o 1,5 %, po 40. roku sa už netvorí vôbec. Priamy negatívny a deštrukčný charakter aj na už existujúci kolagén v organizme má fajčenie a nezáleží na tom, či máte 20 alebo 60  rokov.

Fajčenie spôsobuje nielen utlmenie produkcie nového kolagénu,  ale priamo vplýva na degeneráciu pokožky a,  samozrejme, aj iných vnútorných orgánov a systémov.

Viac na webe www.vitar.sk

Vaše komentáre

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu