Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Shimano investovalo 300 miliónov dolárov na rozšírenie výroby bicyklových komponentov

Investícia spoločnosti Shimano môže byť prejavom dôvery v to, že rast výroby z obdobia pandémie je udržateľnejší, ako sa doteraz myslelo.
Martin Sarvaš
Shimano investovalo 300 miliónov dolárov na rozšírenie výroby bicyklových komponentov

Portál Bicycle Retailer informoval, že Spoločnosť Shimano zainvestovala do rozšírenia výroby. Dôvodom je zvýšený dopyt po bicykloch počas pandémie koronavírusu Covid-19, čoho dôsledkom je aj zvýšený dopyt po komponentoch zo strany výrobcov bicyklov.

Shimano nedávno investovalo 179 miliónov amerických dolárov do výstavby novej továrne v Singapure a 118 miliónov pre zvýšenie kapacity výroby dvoch tovární v Japonsku.

Pandémia koronavírusu bola pre výrobcov bicyklov dvojsečnou zbraňou. Dopyt síce rástol šialeným spôsobom, ale výrobcovia sa museli vysporiadať so zatvorenými továrňami v Ázii, nedostatkom prepravných kontajnerov, zvýšenou cenou za dopravu a napokon ešte aj so zablokovaním Suezského prieplavu obrovskej kontajnerovej lode Ever Given.

Výrobcovia bicyklov v súčasnosti uvádzajú čakacie lehoty na bicykle a ich produkty často viac ako rok a je nepravdepodobné, že by sa to do konca roka 2021 zmenilo. Stabilizácia situácie očakávajú výrobcovia až v roku 2023.

Trh s predajom bicyklov rástol stabilne posledných 25 rokov, avšak 38-percentný nárast v priebehu posledného roka spôsobil vážne narušenie. V mnohých fabrikách na komponenty vzrástla výroba o 10-15%, ale podľa viceprezidenta Specializedu Roberta Margeviciusa je to málo.

Shimano rýchlo rastie a investuje do výroby

Pre Shimano bol minulý rok úspešný a ukončila ho s 2,7-percentným nárastom čistého predaja iba v odvetví bicyklov, a to aj napriek 15% poklesu predaja v prvom štvrťroku.

Tento rok oslávilo Shimano v marci storočnicu veľmi pozitívnymi číslami z prvého štvrťroku. Medziročný nárast predaja v bicyklovom odvetví o 76% a zvýšenie existujúcej výroby viedlo k celkovému zvýšeniu prevádzkového zisku o 157% na 301 miliónov dolárov, informuje agentúra Reuters.

Čistá hotovosť zo zisku vo výške 2,8 miliárd dolárov je teda dosť na pokrytie kapitálových výdavkov z posledných 10 rokov a tiež znamená, že financovanie akejkoľvek expanzie nie je problém.

Výrobcovia komponentov sa prestali báť

Výrobcovia komponentov ešte na jar odmietali zvyšovať kapacity výroby s obavami, že obdobie prudkého rastu priemyslu sa môže o pár rokov spomaliť a výrobcom by tak zostali zbytočne veľké kapacity výroby s neúmerne malými objednávkami.

Investícia spoločnosti Shimano však môže byť prejavom dôvery v to, že rast výroby z obdobia pandémie je udržateľnejší, ako sa doteraz myslelo.

Shimano už síce má továreň v Singapure, ktorá bola postavená už v roku 1973, zatiaľ čo nová fabriku je považuje Shimano za „továreň budúcnosti“ a bude sa sústrediť na digitalizáciu. Očakáva sa, že nová továreň bude uvedený do prevádzky koncom roku 2022 a bude vyrábať prevodové diely.

Ďalších 118 miliónov dolárov investuje Shimano do svojich dvoch japonských tovární v Osake a Yamaguchi. Tieto investície pôjdu do nových strojov a softvéru, ktoré by mali umožniť do konca roka 2021 zvýšiť kapacitu až 1,5-násobne v porovnaní s rokom 2019.

Vaše komentáre

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu