Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Otázky a odpovede, ako jazdiť bezpečne na bicykli: Alkohol, osvetlenie a prilba

Ministerstvo vnútra spustilo kampaň, v ktorej pripomína cyklistom i vodičom, ako sa správať v premávke zodpovedne, ohľaduplne a podľa zákona.
Martin Sarvaš
Otázky a odpovede, ako jazdiť bezpečne na bicykli: Alkohol, osvetlenie a prilba

Posledné tragické nehody cyklistov upriamili pozornosť verejnosti na bezpečnosť cyklistickej dopravy, ktorá sa teší u nás čoraz väčšej obľube. Aktuálne je tiež v plnom prúde celoslovenská kampaň Do práce na bicykli.

Ministerstvo vnútra SR považuje ochranu cyklistov na cestách za veľmi dôležitú, nakoľko spolu s chodcami patria medzi najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Sme pripravení hľadať riešenia a poznatky z ostatných krajín tak, aby nezostali len na papieri, ale boli aj reálne vykonateľné v prospech ochrany cyklistov.

Podpíšte petíciu za prijatie opatrení na zvýšenie bezpečnosti cyklistov v premávke – podpísať petíciu.

Všetky články zo série: Otázky a odpovede, ako jazdiť bezpečne na bicykli

Ako je to s alkoholom a aká hrozí pokuta?
  • Jazdiť na bicykli pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky je zakázané.
  • Výnimkou je jazda v obci alebo po cestičke pre cyklistov, ak množstvo alkoholu v organizme nepresiahne hodnotu 0,24 miligramu etanolu na liter vydýchnutého vzduchu pri vyšetrení dychovou skúškou prístrojom alebo 0,5 gramu etanolu na kilogram hmotnosti vyšetrovanej osoby pri lekárskom vyšetrení zo vzorky krvi plynovou chromatografiou.
  • Ak cyklista požil viac alkoholu ako je stanovená hodnota, hrozí mu v blokovom alebo rozkaznom konaní pokuta až do výšky 650 eur.

Musíte svietiť?
  • Áno, aj cyklista musí za zníženej viditeľnosti svietiť, a to vpredu bielym svetlom a dozadu červeným svetlom
  • Bicykel musí byť vybavený zadným odrazovým sklom červenej farby, predným odrazovým sklom bielej farby, odrazovými sklami oranžovej farby na oboch stranách pedálov, na lúčoch predného a zadného kolesa najmenej jedným bočným odrazovým sklom oranžovej farby na každej strane kolesa.
  • Podrobnosti o výbave bicykla sú uvedené vo vyhláške
  • Policajný zbor odporúča cyklistom aj používanie reflexných prvkov.
 Je prilba povinná?
  • U dospelých prilba povinná nie je, Policajný zbor ju však cyklistom odporúča nosiť pre zvýšenie ich bezpečnosti.
  • Iná situácia je u detí: Cyklista mladší ako 15 rokov je povinný počas jazdy na bicykli chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou.
  • Prilbu musí mať aj dieťa v pomocnom sedadle alebo na detskom bicykli pevne spojeným tyčou s vodiacim bicyklom.

Zdroj: Ministerstvo vnútra SR

Vaše komentáre

Aktuality

16:28 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

10:37 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

Včera 12:15 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Včera 11:06 Fotogaléria: Najlepšie zábery z úvodného kola Svetového pohára v XCO v brazílskej Mairiporã.

Úvodné kolo v Brazílii bolo ohromne napínavé a plné zvratov. Najrýchlejšími jazdcami sa napokon stali Švédka Jenny Rissveds a Američan Chritopher Blevins.

Včera 10:51 Jenny Rissveds a Chritopher Blevins ovládli v napínavých pretekoch prvé kolo svetového pohára XCO v brazílskej Mairiporã.

Svetový pohár v horskej cyklistike odštartoval svojou prvou zastávkou v brazílskej Mairiporã. Elitní jazdci zvádzali súboje do úplného konca pretekov a o víťazoch sa rozhodovalo až v poslednom kole.

Zavrieť reklamu