Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Čo je to glykogén a prečo ho potrebuje každý aktívny cyklista?

Glykogén je makromolekula zložená z molekúl glukózy. Kde sa nachádza glykogén? Jeho zásoby máme v pečeni a vo svaloch. Svalový glykogén sa používa ako pohotový zdroj energie pri fyzickej námahe.
Biker
Čo je to glykogén a prečo ho potrebuje každý aktívny cyklista?

Glykogén potrebujeme neustále. Naše telo ho potrebuje pre správne fungovanie, pričom nedostatok sacharidov v strave môže zapríčiniť únavu, psychickú nepohodu a v neposlednom rade nedostatok energie pre podanie dobrého športového výkonu.

Treba si však uvedomiť jeden veľký rozdiel – pri činnostiach s nízkou intenzitou spaľuje telo tuky a menej glykogénu. Naopak, pri vytrvalostných a náročných športoch sa telo prepne a spaľuje zásoby glykogénu a menej tuku.

Glykogén a jeho zásoby

Pokiaľ je vaše telo plne zásobené glykogénom, máte ho v rozmedzí od 350 do 500 gramov. 80 % z toho je vo svaloch, zvyšok v pečeni. Vedeli ste, že počas noci spálite približne 50 % glykogénových zásob z pečene?

Pri pohodovej jazde na bicykli spálite približne 1 gram glykogénu za minútu. Pri vytrvalostnom tempe sú to 2 gramy a pri závodnom tempe telo spotrebuje za minútu až 3 gramy glykogénu. Znamená to teda, že v priemere svoje glykogénové zásoby začnete vyčerpávať po približne 120 minútach.

Čo sa stane, ak vám glykogén dôjde?

Spomalíte. Začnete sa cítiť slabo, oťažejú vám nohy a môže sa stať, že sa vám občas zatmie pred očami. Vaše telo prejde do katabolizmu, pretože energiu sa snaží získať zo svalových bielkovín. Následkom je úbytok svalovej hmoty.

Ak sa teda chystáte na dlhšiu jazdu do náročného terénu, nepodceňujte prípravu. Jedzte stravu s dostatočným množstvom sacharidov. Počas samotnej jazdy si dávajte pozor na to, aby bola vaša „nádrž“ stále plná. To znamená, že pri dlhších jazdách prijmite cca 30 až 60 gramov sacharidov za hodinu. Pokiaľ budete jazdiť viac ako 4 hodiny, doprajte telu aj okolo 60 – 80 gramov sacharidov za hodinu.

Ideálne sú malé snacky, ktoré nezaťažia žalúdok. Majte po ruke banán, energetickú tyčinku, energetické gély či kreatínové tablety.

A čo po jazde?

Do 30 minút od ukončenia jazdy zjedzte jedlo bohaté na uhľohydráty. Vhodné sú sacharidovo-proteínové nápoje, ktoré do tela doplnia glykogén a bielkoviny urýchlia opravu, respektíve regeneráciu svalových vlákien.

Doprajte svojmu telu iba kvalitu

Ak sa pýtate, prečo by vám počas jazdy na bicykli nemal stačiť nejaký obyčajný keksík a voda, odpoveď je jasná. Vaše telo si zaslúži len to najlepšie a najkvalitnejšie palivo, inak dlhodobo nebude schopné podávať kvalitné výkony.

Ako sme vyššie spomenuli, najvhodnejšie pre cyklistov sú energetické gély  či tyčinky, ktoré sú malé, ľahko sa vám zmestia do batohu. Kvalitným zdrojom energie, ktorý nezaťaží žalúdok, je ak kreatín.

Aby ste si nemuseli so sebou ťahať prášok a zarábať si ho, nájdite si kreatínové tablety na cmúľanie, ktoré si môžete dať kedykoľvek, aj počas jazdy.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu