Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mathieu van der Poel sa chystá na Tour de France i Olympiádu 2021

Na Olympiáde v Tokiu však chce pretekať na horskom bicykli.
Martin Sarvaš
Mathieu van der Poel sa chystá na Tour de France i Olympiádu 2021

Mathieu van der Poel chce pretekať v roku 2021 na Tour de France i letnej Olympiáde v Tokiu. „Myslím si, že to dlžím sponzorom,“ povedal Holanďan pre Sporza. Na Olympiáde však plánuje pretekať na horskom bicykli.

„Je ťažké poskladať sezónu a nejde iba o moje vlastné ambície. Nikdy nepodceňujem dôležitosť sponzorov, pretože bez nich by nebol žiadny šport. Ale nemôžem  si úplne robiť, čo chcem,“ hovorí ďalej 25-ročný pretekár tímu Alpecin-Fenix.

Tím Alpecin-Fenix si v októbri poistil pozvánku na Tour de France, keď dosiahli v rebríčku Alpecin-Fenix  4788 bodov, a to najmä vďaka úspechom Van der Poela.

V roku 2020 vyhral majstrovstvá Holandska v cestnej cyklistike, jednu etapu na Tirreno-Adriatico, jednu etapu na BinckBank Tour (50 km sólo únikom), kde vyhral aj celkové hodnotenie a dosiahol aj najväčší výsledok v kariére, keď zvíťazil na monumente Okolo Flámska.

Van der Poel potvrdil, že bude pretekať na Tour už v Novembri po tom, čo videl trasu budúcoročnej Tour de France. V tejto súvislosti povedal, že jeho tím sa  chce sústrediť najmä na etapové víťazstvá. Vôbec by však nebolo prekvapivé, ak by útočil aj na zelený dres, takže bude veľkým súperom aj pre Petra Sagana.

Na Olympiádu s horským bicyklom

V roku 2019 však dominoval aj v horskej cyklistike, keď vyhral majstrovstvá Európy, troje preteky svetového pohára v XCO a päť kôl XCC. Na majstovstvách v roku 2018 získal bronz a má na konte mnoho ďalších pódiových umiestnení z pretekov svetového pohára.

Práve na Olympiáde v Tokiu 2021 chce pretekať na horskom bicykli, aj keď jeho letný program ešte nie je pevne stanovený. Van der Poel však povedal, že ak sa do leta neudejú žiadne zmeny, bude súťažiť na Tour i Olympiáde.

„Tour veľmi nesedí do programu a je na druhom mieste v porovnaní s Olympiádou, ale určite nejdem do Francúzska na 10 dní a potom odídem,“ vyjadril sa.

Olympiáda sa presunula na leto 2021 pre pandémiu koronavírusu Covid-19. „Posun Olympijských hier je pre mňa nevýhodou. Minulý rok som bol presne tam, kde som chcel byť a bol som pripravený – pretekal  som na takmer všetkých svetových pohároch [v XC], vedel som v akej som forme a cítil som sa na bicykli dobre.“

„Teraz už prešiel rok a na horský bicykel som ledva vysadol. Je to stále otázne. Mojim snom a nádejou je stále olympijské zlato a určite to ešte nie je stratené, ale bude to omnoho  náročnejšie,“ dodal Van der Poel.

Mathieu van der Poel momentálne preteká na cyklokrosových tratiach a má na konte už štyri výhry, no najväčším cieľom sú  opäť Majstrovstvá sveta – 31. januára v Oostende.

Výsledky Mathieu van der Poela a Wouta van Aerta v cyklokrose 2020/2021

  • 28. Nov 2020: X2O Trophy Kortrijk – 3. miesto WVA
  • 29. Nov 2020: Svetový pohár Tabor – 3. miesto WVA
  • 12. Dec 2020: X2O Trofee Antwerpen – Scheldecross – 1. miesto MVDP
  • 13. Dec 2020: Superprestige Gavere – 2. miesto MVDP
  • 20. Dec 2020: Svetový pohár Namur – 1. miesto MVPD, 2. miesto WVA
  • 22. Dec 2020: Ethias Cross – Essen – 1. miesto MVDP
  • 23. Dec 2020: X2O Trofee Herentals – 1. miesto WVA; 2. miesto MVDP
  • 26. Dec 2020: Superprestige Heusden-Zolder – 1. miesto MVDP, 2. miesto WVA
  • 27. Dec 2020: Svetový pohár Dendermonde – 1. miesto WVA; 2. miesto, MVDP
  • 30. Dec 2020: Ethias Cross Bredene
  • 1. Jan 2021: Trofee Baal
  • 9. Jan 2021: Majstrovstvá Holandska / Zaltbommel
  • 23. Jan 2021: X2O Trofee Hamme
  • 31. Jan 2021: Majstrovstvá sveta v Oostende

 

Vaše komentáre

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu