Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prečo by vás nemalo hnevať nové tisíceurové odrážadlo od Specializedu?

Specialized našiel dieru na trhu a spravil produkt, ktorý nikto neponúka. Samozrejme, u Specializedu si priplácate aj za logo na bicykli.
Martin Sarvaš

Príspevok je iba zamyslením autora, nejde o žiadne spojenie či platenú propagáciu značky Specialized.

Iba pred pár dňami sme vydali článok o novom karbónovom odrážadle Hotwalk, ktoré predstavil Specialized. Váži iba 2,1kg, je určené pre deti vo veku od 18 mesiacov do 4 rokov.

Mnoho ľudí, vrátane komentujúcich pod príspevkom na našom facebooku, rozhorčila vysoká cena – 999 eur.

Chceli by sme teda iba napísať zopár dôvodov, prečo je táto cena v poriadku resp. prečo nemá zmysel sa rozčuľovať.

Našli dieru na trhu

Aj keď si poviete, že v bicyklovom priemysle a nespočetných kategóriach bicyklov sa už v roku 2020 veľmi nedá vymýšľať, zjavne ste na omyle.

Portál Cyclingweekly spravil minulý rok výber najleších odrážadiel. Podľa neho sa ceny odrážadiel pohybujú od 50 do 200 eur a aj Specialized má v ponuke obyčajné hliníkové odrážadlo za 169 eur. V kategórii odrážadiel však nenájdete žiadne prémiové (čítaj „drahé“) modely.*

Specialized jednoducho našiel dieru na trhu a spravil produkt, ktorý nikto neponúka.

Ak chcete kvalitnejší horský či cestný bicykel pre dospelého, zaplatíte zaň minimálne dvetisíc eur. Výrobcovia majú však v ponuke prémiové bicykle za 12-tisíc eur, čo je 6-násobok spomínanej ceny. Karbónový Hotwalk je presne šesťnásobkom ceny ich lacnejšieho hliníkového Hotwalku.

*Na základe komentárov na facebooku sa nám podarilo nájsť karbónové odrážadlo od značky Koba – Racetool C1, ktoré stojí v prepočte 669 eur a váži 2,2kg.

Tvrdenie, že takýto produkt neponúka nikto, nebolo presné. Ide teda o produkt, ktorý takmer nikto neponúka.

Cieľovku si nájde rýchlo

„Kto si už len toto môže kúpiť?,“ pýtate sa? Tisíc-eurový karbónový Hotwalk si však nájde svojich zákazníkov veľmi rýchlo.

Pre niekoho, kto má vysoký plat a nemá problém si kúpiť bicykel za 10-tisíc, určite nebude problém dať tisíc eur na odrážadlo pre svoju ratolesť.

Kvalita a dizajn

Nielen vy, ale aj dieťa si zaslúži kvalitu a pekný dizajn. A treba uznať, že Specializedu sa to s Hotwalkom podarilo na sto percent.

Nejde však len o to, že odrážadlo vyzerá dobre navonok, ale vieme, že Specialized privádza svoje prémiové produkty k dokonalosti. Aj ich nové odrážadlo má teda prispôsobený tvary i geometriu presne pre deti od 1,5 do 4 rokov.

Keďže rám i kolesá karbónového Hotwalku sú vyrobené z karbónu, odrážadlo je veľmi ľahké (2,1kg). Pre dieťa to, samozrejme, znamená omnoho menšiu námahu na odrážanie i ovládanie odrážadla.

Tie najľahšie hliníkové odrážadlá, ako napríklad model Woom 1, vážia najmenej 3kg, pričom bežné odrážadlá majú väčšinou okolo 4-5kg.

Podporujú mladých

V roku 2015 vytvoril Specialized neziskovú nadáciu Specialized Foundation, ktorá sa už dnes volá Outride a je zameraná na zlepšenie života mládeže prostredníctvom cyklistiky.

Prostredníctvom výskumu, cyklistických programov a grantových aktivít poskytujú tzv. cyklistické programy pre zlepšenie sociálneho, emocionálneho či akademického života mládeže.

Americký výrobca má tiež program Soil Searching, ktorý zase podporuje trailbuilderov.

Nemôžete teda povedať, že Specialized nevracia nič naspäť bicyklovej komunite.

Môžme očakávať aj ďalšie značky

Súhlasíme s tým, že pre priemerne zarábajúceho človeka je cena tisíc eur za odrážadlo privysoká. Ale rovnako v tom prípade platí, že je aj cena viac ako 10-tisíc za bicykel je privysoká.

Ak chcete kvalitu a pekný dizajn, musíte si za to priplatiť, či už ide o karbónový S-Works Tarmac, Enduro alebo v tomto prípade odrážadlo Hotwalk. Okrem toho, ako to už býva u prémiových značiek, priplácate si aj za logo na ráme.

Vôbec by neprekvapilo, ak by budúci rok prišli s drahými odrážadlami aj ďalšie značky.

Aby sme však nový Hotwalk iba neospevovali, skúsili sme sa na to pozrieť aj z druhej strany.

Faktom je, že možno ide o trochu umelo vytvorený trh s drahým produktom, ktorý reálne nie je založený na skutočnej potrebe a dopyte zákazníka – rodičov.

Tiež je pravda, že 3-ročné dieťa sa asi nikdy nebude sťažovať, že má príliš ťažké odrážadlo a rovnako ho bude hádzať o zem ako  odrážadlo za 50 eur.

Pozastavovať sa či rozčuľovať sa nad cenou tohto odrážadla je rovnako zbytočné ako keby ste sa hnevali na Ferrari, že ich autá sú príliš drahé.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Včera 18:49 Wout van Aert si pri hrozivom páde zlomil rebrá aj kľúčnu kosť.

Van Aert mal tento rok dva veľké ciele – monumenty Okolo Flámska a Paríž-Roubaix. Na žiadnom z nich sa však nezúčastní pre početné zranenia, ktoré utrpel na klasike Dwars door Vlaanderen.

Včera 17:24 Matteo Jorgenson je prvým Američanom, ktorý vyhral klasiku Dwars door Vlaanderen.

Belgickú klasiku poznačil hrozivý hromadný pád 68 pred cieľom, po ktorom museli previezť do nemocnice Wouta van Aerta a na zemi skončil aj Mads Pedersen a osem ďalších jazdcov.

Včera 17:03 Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx.

„V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.

Včera 16:13 Rozhovor: Pred dvoma rokmi sa začala písať druhá etapa Kaktus Bike, ktorý má nového majiteľa. Akým smerom sa Kaktus vydá?

Slovenská sieť cykloobchodov Kaktus Bike neustále rastie. Za posledné dva roky expandovala mimo Bratislavy – do ďalších piatich slovenských miest. O čom bude jej 30. rok fungovania?

Zavrieť reklamu