Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: Ako správne vybrať veľkosť detského bicykla?

Jednoduchý sprievodca výberom správnej veľkosti kolies na bicykloch pre najmenšie deti i puberťákov. Od najmenších odrážadiel až po detské bicykle s 26-palcovými kolesami.
Biker

Vybrať si správnu veľkosť bicykla je jednou z najdôležitejších aspektov pri kúpe bicykla. A je to ešte dôležitejšie, pokiaľ ide o naše malé ratolesti, ktoré sa ešte iba učia jazdiť na bicykli.

Detské bicykle majú spravidla veľkosť rámu podmienú veľkosťou kolies, ktoré sa uvádzajú v palcoch („). Kolesá sa pohybujú od najmenších 12″ kolies, cez 14″, 16″, 18″, 20″, 24″ po 26“. 27,5-, 28- a 29-palcové kolesá sú určené pre dospelých.

Prečítajte si tiež

Ako vybrať správnu veľkosť kolies?

Pri výbere správnej veľkosti bicykla treba brať do úvahy v prvom rade výšku a vnútornú dĺžku nohy (od rozkroku po zem), podľa ktorých sa dá väčšinou stanoviť vhodná veľkosť.

Uvádzaná tabuľka je iba odporúčacia a vždy je ideálne bicykel vyskúšať predtým, než ho kúpite. V mnohých prípadoch majú výrobcovia uvádzané vlastné tabuľky pre odporúčané veľkosti bicyklov.

Vek Min. výška Min. dĺžka vnútornej strany nôh Veľkosť kolies bicykla
2+ 88cm 30cm 12″
3+ 98cm 38cm 14″
4+ 104cm 42cm 16″
5+ 112cm 46cm 18″
6+ 120cm 52cm 20″
8+ 127cm 57cm 24″
10+ 140cm 64cm 26″

Od odrážadiel až po skutočné bicykle

Tie najmenšie deti si môžu zvykať na bicykle už približne od 2 rokov na malých odrážadlách bez pedálov, na ktorých sa pohybujú odrážaním od zeme.

Ak chcete vaše deti naučiť bicyklovať čo najskôr, odrážadlá sú skvelé, pretože deti sa postupne naučia udržiavať rovnováhu, pretože na bicykloch so 14-palcovými kolesami už bývajú pedále. Aj keď si viete pomôcť bočnými prídavnými kolieskami, dieťa sa rýchlejšie naučí držať balans, ak už má skúsenosti z odrážadla.

S vekom postupne deti rastú a vo veku okolo 10 a viac rokov už môžu mať bicykle s 26-palcovými kolesami, ktoré boli pred pár rokmi štandardom aj na bicykloch pre dospelých.

Odrážadlá s 12″ kolesami sú skvelou voľbou pre deti od 2 rokov. Zvykajú si na nich na pohyb na bicykli i na udržiavanie rovnováhy.
Malý 5-ročný cyklista so svojim bicyklom so 14″ kolesami.
7-ročná Delia so svojim bicyklom s 20″ kolesami.
8-ročná Neva má na svojom Treku 24-palcové kolesá.
Caleb má 13 rokov a jeho Cannondale má 26-palcové kolesá.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu