Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Traildeer – Slováci vytvorili platformu pre sprevádzané MTB výlety

Vyberte si lokalitu, dátum a kategóriu cyklistiky a ukážu sa vám možnosti sprevádzaných MTB výletov.
Martin Sarvaš

Traildeer je webová platforma, ktorá umožňuje vyhľadávanie a rezerváciu výletov na horských bicykloch s lokálnymi sprievodcami. Momentálne sú na webe traildeer.com v ponuke rôzne výlety na Slovensku, ale plánujú sa rozšíriť aj ďalej do sveta.

Vyberte si lokalitu, dátum a kategóriu cyklistiky a ukážu sa vám možnosti sprevádzaných MTB výletov. Takto funguje platforma Traildeer, ktorú založil slovenský pár Richard Lipovský a Eva Lenorovičová.

Nejde však o spoločnosť, ktorá by priamo poskytovala tieto služby. Práve naopak – poskytuje možnosť komukoľvek, po splnení základných podmienok, zapojiť sa a stať sa lokálnym sprievodcom. Samozrejme, nie je to zadarmo a každý sprievodca si určuje cenu za svoj daný výlet.

Keď si otvoríte ponuku výletu, zobrazia sa viaceré kritériá, podľa ktorých si môžete vybrať, či je takáto jazda určená pre vás. Uvedené sú obmedzený počet cyklistov v skupine, kondičná náročnosť výletu, dĺžka a prevýšenie i jazyk, v ktorom komunikuje sprievodca. Ten tiež určuje povinnú výbavu a vo svojej ponuke uvádza popis trasy i celý program výletu s podrobnosťami.

Zakladatelia Traildeeru Richard Lipovský a Eva Lenorovičová.

Ak poznáte ubytovaciu službu Airbnb, tak Traildeer je v podstate to isté, ale namiesto ubytovania sprostredkúva cyklistické výlety, pričom sprievodcom sa môže stať ktokoľvek, kto splní určité podmienky. Pre mnohých cyklistov to môže byť veľmi pohodová možnosť privyrobiť si popri práci.

Ponuku Traildeeru netvoria iba klasické jednodňové cyklovýlety, ale, v budúcnosti, aj viacdňové výlety, dovolenky či tréningové kempy. Všetko si určuje samotný sprievodca, resp. tréner.

Neraz sa nám stalo, že sme netrafili trail, ktorý sme chceli

Zakladatelia Traildeeru nám porozprávali, ako im vôbec napadlo vytvoriť túto platformu: „Veľmi radi jazdíme v známych trail centrách a bikeparkoch, avšak rovnako radi spoznávame aj nové, menej známe, neprebádané miesta. Spoznávaniu nových miest však vždy predchádza náročné a hlavne relatívne zdĺhavé plánovanie trasy, kam sa najviac oplatí ísť, ako sa tam najlepšie dostať a kadiaľ potom späť.“

„Aj keď sme už trasu po hodinách hľadania a diskusiách naplánovali, tak sa nám neraz stalo, že sme netrafili trail, ktorý sme chceli, bol v zlom stave alebo tam už nebol vôbec, či už vďaka ťažbe alebo chýbajúcej údržbe. Aj napriek častému a hlavne otravnému pozeraniu do GPS sa nám veľakrát podarilo zle odbočiť a vo väčšine prípadov sme sa museli vrátiť. A to – ako inak – hore kopcom.“

„Celý problém spočíval v tom, že nám chýbal lokálny sprievodca. Niekto, kto danú lokalitu dobre pozná a vie, kam sa oplatí ísť, v akom stave sú traily a taktiež vám okrem trailov ukáže aj zaujímavosti v okolí. Áno, síce existujú aj aplikácie ako Trailforks, Bikemap, Mapy.cz, no tie sú závislé od informácií od užívateľov a tie sú často neaktuálne. A, samotný zážitok je s lokálnym sprievodcom prirodzene ďaleko zaujímavejší.“

„Sprievodca vás okrem iného priamo na traile môže upozorniť na prekážky či úskalia, pomôže vám nielen pri plánovaní a výbere výletu, ktorý sedí vášmu štýlu jazdy a kondícii, ale odporučí, akú výbavu si treba vziať, či je na výlete možné kúpiť si jedlo a podobne. Hlavne však zariadi, aby ste sa počas jazdy nemuseli zaoberať navigáciou, ale mohli sa plne sústrediť na prírodu a užívať si jazdenie.“

„Vytvorili sme preto platformu Traildeers cieľom spájať lokálnych sprievodcov s jazdcami, ktorí majú záujem jazdiť v danej lokalite a tým spoznať traily oveľa zábavnejšou, jednoduchšou a aj bezpečnejšou formou. Naša vízia je, aby si, kamkoľvek vo svete človek príde, či už s bicyklom alebo bez, mohol na Traildeeri nájsť lokálneho sprievodcu, ktorý ho v ideálnom prípade nielen zoberie na výlet, no zariadi v prípade potreby aj požičanie bicykla či výbavy a do budúcnosti aj ubytovanie, odvoz a podobne.“

Zaujímalo nás

Keď som si otvoril web traildeer.com, dosť mi to pripomínalo ubytovaciu platformu Airbnb, ale namiesto ubytovania sú v ponuke sprevádzané cyklovýlety. Brali ste si príklad z nej?

Určite. Ale nie konkrétne ubytovanie na Airbnb, ale skôr ich novšiu časť Experience, teda lokálne zážitky ako ďalší produkt k ubytovaniu. Podobne sme sa inšpirovali aj službami ako With Locals a Get Your Guide, teda platformami sprostredkúvajúcimi sprevádzanie vo svetových mestách. Traildeer funguje na podobnom princípe, prispôsobený pre MTB.

Čo musím spraviť, ak by som chcel byť sprievodcom?

Netreba toho veľa. Stačí sa registrovať na našom webe a vybrať si možnosť, že sa človek chce stať sprievodcom. Stačí vyplniť pár základných otázok, napríklad či dotyčný jazdec má certifikát na sprevádzanie alebo tréning, prípadne to chce robiť iba ako hobby, čo ho k tomu vedie atď. My si jeho odpovede prečítame, vyhodnotíme a telefonicky ho kontaktujeme, porozprávame sa, prípadne si vyžiadame referencie. Každého sprievodcu momentálne musíme schváliť my osobne a snažíme sa s nimi aj osobne sa stretnúť. Do budúcnosti by sme to chceli spraviť sofistikovanejšie, ale momentálne jazdíme po Slovensku a robíme to, takpovediac, na kolene.

Zárobok si určuje sám sprievodca?

Áno. My sme iba sprostredkovateľ a celá platforma je založená na tom, že sprievodcovia si sami určujú ceny, či už za výlety, kempy, dovolenky alebo čokoľvek iné. Jediné, čo tam máme my stanovené, je určité percento z celkovej sumy, ktoré pôjde nám za sprostredkovanie. Snažíme sa to však držať čo najnižšie, aby si ľudia zarobili a bolo to pre nich zaujímavé, aj keď, samozrejme, veríme, že sprievodcom nepôjde len o zárobok, ale aj o samotné zážitky, spoznávanie nových ľudí a jazdenie s nimi. Chceme tam pridať ešte jednu vec: Časť z našej marže by mala ísť na údržbu a výstavbu trailov, o ktoré sa starajú lokálne organizácie a trailbuilderi.

Čo všetko musí zabezpečiť sprievodca okrem naplánovania trasy?

My vôbec nevstupujeme do určovania ponuky, keďže sme iba sprostredkovateľ. Sprievodcom sa, samozrejme, snažíme pomôcť v začiatkoch a poradiť im, čo by mali približne ponúkať, zabezpečiť a ako by to malo vyzerať, avšak je to na úrovni odporúčaní. Do budúcnosti veríme, že na základe analytiky budeme vedieť presnejšie odporúčať, čo ľudia hlavne hľadajú, čo funguje a čo nie.

Na webe momentálne vidno, že sa rozbiehate najmä na Slovensku. Ale vaším cieľom nie je iba Slovensko.

Momentálne to rozbiehame na Slovensku, pretože sme odtiaľto a máme tu najviac kontaktov a dosah na ľudí, takže je to tu pre nás aj najjednoduchšie. Ale už čoskoro sa chystáme do Rakúska, Talianska, Slovinska a ideme naháňať sprievodcov a výlety aj tam. Máme tam už teraz zopár slovenských sprievodcov, ktorí robia v zahraničí a ich túry by mali na webe pribudnúť už v najbližších dňoch. No zároveň pôjdeme aj po tých existujúcich sprievodcoch a ich výlety by mohli pribudnúť tak do mesiaca.

Pôjde výhradne o horské bicykle, alebo o akúkoľvek kategóriu cyklistiky?

Momentálne sa sústreďujeme na horskú cyklistiku, pretože tam nám to dáva najväčší význam. Dúfame, že už čoskoro tu nájdete všetko od downhillu cez trail, all-mountain, enduro až po cross-country, kde si vieme predstaviť aj menej náročné rodinné výlety. Zatiaľ sa nechystáme zakomponovať cestnú cyklistiku, no budeme sa prispôsobovať dopytu, podľa toho, čo budú ľudia chcieť. Cesťák sme tam zatiaľ nedali, aj keď sa na to pár ľudí pýtalo. Nedáva nám to až taký zmysel, keďže problém býva skôr, keď sa potrebujete hýbať v teréne po trasách, ktoré nie sú dobre značené a na cestu často postačuje aj Google Maps.

Aký je váš hlavný cieľ s Traildeerom?

Aby si ktokoľvek dokázal, či už doma alebo postupne aj v zahraničí, nájsť lokálneho sprievodcu, ktorý sa postará o nezabudnuteľný MTB zážitok bez zdĺhavého plánovania a pozerania do GPS. A aby si to ľudia jednoducho ešte viac užili.

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu