Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Primož Roglič: Skákal na lyžiach, po pádoch a zraneniach začal bicyklovať. Tour mu tesne ušla, Vueltu vyhral po druhýkrát

Slovinský cyklista Primož Roglič je juniorským majstrom sveta v skokoch na lyžiach z roku 2007. Prvý bicykel si kúpil iba pred ôsmimi rokmi a dnes je z neho jeden z najlepších cyklistov sveta.
Martin Sarvaš
Primož Roglič oslavuje víťazstvo Vuelty 2020. Foto: A.S.O / Luis Angel Gomez / Photogomezsport
„Som ako víno, čím som starší, tým som lepší,“ povedal Roglič po výhre desiatej etapy na Vuelte.

Sympatickejšieho človeka, ako tohto 31-ročného Slovinca v profesionálnom pelotóne nenájdete.

Pretekár tímu Jumbo-Visma Primoz Roglič sa stal celkovým víťazom pretekov Vuelta a España, a to už dvakrát po sebe. Víťazstvo tohtoročnej Tour de France mu doslova „vyfúkol“ jeho krajan Tadej Pogačar v poslednej etape.

Na pretekoch Okolo Španielska vyhral štyri etapy a odolal silnému tlaku najväčšieho konkurenta Richarda Carapaza z Ineosu.

Primož Roglič však nie je pôvodne cyklistom a svoju kariéru začal v ôsmich rokoch ako skokan na lyžiach, čomu sa venoval až 11 rokov. Bolo to celkom jednoduché rozhodnutie, keďže skoky na lyžiach sú v Slovinsku jedným z najpopulárnejších športov.

Juniorský majster sveta v skokoch na lyžiach

Keď sa ako 16-ročný dostal do slovinskej skokanskej reprezentácie roku 2006, podarilo sa mu získať bronzovú medailu. O rok neskôr sa dokonca stal juniorským majstrom sveta v skokoch na lyžiach.

V tom istom roku (2007) však utrpel aj najhorší pád na domácom mostíku v Slovinsku, na vrchu Planica. Po páde ho v bezvedomí previezli do nemocnice a zázrakom nemal nič zlomené, utrpel iba početné silné pomliaždeniny.

Roglicov pád z roku 2007:

Rogličov osobný rekord v skoku na lyžiach je 183 metrov a podaril sa mu skočiť v poslednom roku jeho skokanskej kariéry (2011) v nemeckom Oberstdorfe.

Po zraneniach z pádu roku 2007 sa síce dostal a pokračoval v skákaní na lyžiach a na svetovom pohári dosahoval priemerné výsledky a keď mal 21 rokov si uvedomil, že nebude dosahovať úroveň tých najlepších.

Prvý bicykel si kúpil pred 8 rokmi

Viacero pádov a zranení napokon zásadne zmenili Rogličovo smerovanie v športe. Svoj prvý bicykel si kúpil iba pred šiestimi rokmi ako 22-ročný a v tej dobe sa ešte len rozhodoval, či bude pretekať v duatlonoch či triatlonoch. Napokon však zostal iba pri samotnej cyklistike.

Takto vyzeral Primož Roglič na pretekoch na jeho prvom bicykli.

Už v roku 2013 sa dostal do profesionálneho tímu Adria Mobil, kde dostával aj plat. Po troch úspešných rokoch vrátane víťazstva pretekov Okolo Slovinska v roku 2015, podpísal Roglič kontrakt s tímom LottoNL-Jumbo, dnes už Jumbo-Visma, kde je dodnes.

“Vždy bol iný. Dokonca už ako malý chlapec. Nemal strach – nikdy,“ povedal o Rogličovi jeho tréner v skokoch na lyžiach. „Pád v roku 2007 ho veľmi poznačil. Aj keď sa zo zranení dostal, tri roky tvrdo trénoval, nedokázal to ukázať pri skokoch na lyžiach.“

Veľké úspechy v cyklistike prišli nedávno

Primož Roglič zaznamenal prvý veľký úspech v roku 2017, kedy vyhral etapu na Tour de France. Svoje prvé víťazstvo na Grand Tour však zaznamenal ešte v roku 2016, keď vyhral časovku jednotlivcov na Giro d’Italia.

Viacero úspechov nasledovalo aj ďalší rok, keď vyhral preteky Okolo Baskicka, Okolo Romandie, Okolo Slovinska a 19. etapu na Tour de France. Postupne sa tak meno Roglič stávalo čoraz známejšie aj medzi svetovou elitou.

V roku 2019 vyhral po prvýkrát celkové hodnotenie na pretekoch kategórie Grand Tour – Okolo Španielska a zároveň vyhral aj bodovaciu súťaž. Zaznamenal aj dve  etapové výhry na Giro d’Italia 2019, na ktorej skončil v celkovom hodnotení na treťom mieste.

Minulý rok triumfoval Roglič aj na etapákoch Tirreno–Adriatico a UAE Tour. Po úspešnej sezóne 2019 a víťazstve na trojdňovom etapáku Tour de l’Ain 2020 tak bolo jasné, kto bude najväčším konkurentom Egana Bernala na Tour de France 2020.

Primoz Roglič

 

  • Vek: 31 rokov
  • Výška / hmotnosť: 177 cm / 65 kg
  • Tímy: Adria Mobil (2013–2015),  Jumbo-Visma (2016–súčasnosť)

 

Úspechy v cyklistike

 

  • Tour de France: 3 víťazné etapy (2017, 2018, 2020)
  • Giro d’Italia: 1 víťazná etapa (2016), 2 víťazné etapy (2019)
  • Vuelta a España: celkový víťaz a víťaz bodovacej súťaže (2019, 2020), 5 víťazných etáp (2019, 2020)
  • Víťaz Liège-Bastogne-Liège (2020)
  • Víťaz Tirreno–Adriatico (2019)
  • Víťaz UAE Tour (2019)
  • Víťaz Okolo Baskicka (2018)
  • Víťaz Okolo Romandie (2018)
  • Víťaz Okolo Slovinska (2015, 2018)
  • Víťaz Volta ao Algarve (2017)

 

Úspechy v skokoch na lyžiach

 

  • Juniorský majster sveta (2007)
  • 3. miesto na majstrovstvách sveta (2006)
Tour de France mu ušla o chlp

Počas uplynulej Tour de France ste si  mohli všimnúť, že výraz v tvári Primoža Rogliča zostával chladný aj v tých najťažších stúpaniach, kedy už väčšina pretekárov buď zaostala alebo ledva stíhal s otvorenými ústami a pokrivenými tvárami od bolesti.

Rogličova tvár sa pokrivila skutočne iba v tých najväčších stojkách alebo v prípadoch, že nechcel nechať uniknúť súperov. Väčšinou však šliapal posadený, aj keď mnohí už tlačili do pedálov v stoji.

Rogličov tím si však vedľa seba celý čas nechal Tadeja Pogačara, čo bola taktická chyba, na ktorú doplatil v poslednej etape. Roglič mal hrozný deň, Pogačar mal najlepší deň v živote. Tieto dve okolnosti sa spojili a Primož Roglič prišiel o vysnívaný triumf na Tour.

Po Tour sa nevzdal a obhájil Vueltu

Slovinský cyklista bol veľmi smutný, že nevyhral Tour de France, avšak rýchlo sa otriasol a pokračoval v sezóne. Na majstrovstvách sveta skončil šiesty a podarilo sa mu vyhrať na jednodňovej klasike Liège-Bastogne-Liège, kde v záverečnom šprinte porazil oslavujúceho Juliana Alaphilippa.

Na prelome októbra a novembra sa uskutočnili posledné preteky sezóny Okolo Španielska, na ktorých išiel Roglič obhajovať víťazstvo z minulého roku.

Rogličovi sa však podarilo nielen vyhrať celkové hodnotenie, ale zvíťazil v štyroch etapách a trikrát bol druhý. Pre porovnanie, vlani vyhral na Vuelte iba jednu etapu.

Najkrajší súboj tohtoročnej Vuelty – Roglič vs. Carapaz v závere 8. etapy:

Triumf z Vuelty však vôbec nebol zadarmo. Silnú konkurenciu mal nielen v Richardovi Carapazovi, ktorý skončil v celkovom hodnotení na druhom mieste so stratou 24 sekúnd, ale obdivuhodné a možno aj trochu nečakané výkony predvádzal Brit Hugh Carthy z EF Pro Cycling, ktorý skončil celkovo tretí.

„Celý môj tím je výnimočný, počas celého roka sme robili výnimočné veci. Na tejto Vuelte dokázal tím pracovať naplno, aj keď sme nemali svoje najlepšie dni. Vydali sme maximum, bolo to úžasné. Som skutočne šťastný, že môžem byť súčasťou tohto tímu,“ vyznal sa Roglič.

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu