Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tour de France 2020: program, etapy, favoriti, časový harmonogram a dôležité čísla

Peter Sagan bude bojovať o zisk ôsmeho zeleného dresu na Tour de France. Šance na víťazstvo má siedmich rovinatých etapách, no keďže je univerzálnym pretekárom, určite sa bude snažiť presadiť aj vo viacerých kopcovitých etapách.
Martin Sarvaš

Pozrite si, ako budú vyzerať etapy Tour de France 2019 v 3D vizualizácii:

Jazdci na Tour de France 2020 absolvujú počas 23 dní 3470 km, z čoho voľné budú mať dva dni. Peter Sagan vyhral na Tour už sedem zelených dresov pre víťaza bodovacej súťaže a tento rok bude opäť jedným z najväčších favoritov.

Tour 2020 sa mala pôvodne začať už 27. augusta, no kvôli pandémii  koronavírusu sa presunul štart o dva dni na sobotu 29. augusta. Priame prenosy môžete sledovať na RTVS online i v televízii.

Podarí sa podľa vás Petrovi Saganovi získať ôsmy zelený dres?

Loading ... Loading ...

Etapa
Dátum
Odkiaľ ► Kam
Dĺžka
Profil
1 29. augusta Nice ► Nice 156 km rovinatá
2 30. augusta Nice ► Nice 187 km horská
3 31. augusta Nice ► Sisteron 198 km zvlnená
4 1. septembra Sisteron ► Orcières-Merlette 157 km horská
5 2. septembra Gap ► Privas 183 km rovinatá
6 3. septembra Le Teil ► Mont Aigoual 191 km kopcovitá
7 4. septembra Millau ► Lavaur 168 km rovinatá
8 5. septembra Cazères ► Loudenvielle 140 km horská
9 6. septembra Pau ► Laruns 154 km horská
7. septembra Deň voľna
10 8. septembra Île D’Oléron ► Île de Ré 170 km rovinatá
11 9. septembra Châtelaillon-Plage ► Poitiers 167 km rovinatá
12 10. septembra Chauvigny ► Sarran 218 km kopcovitá
13 11. septembra Châtel-Guyon ► Puy Mary 191 km horská
14 12. septembra Clermont-Ferrand ► Lyon 197 km kopcovitá
15 13. septembra Lyon ► Grand Colombier 175 km horská
14. septembra Deň voľna
16 15. septembra La Tour-du-Pin ► Villard-de-Lans 164 km horská
17 16. septembra Grenoble ► Col de la Loze 168 km horská
18 17. septembra Méribel ► La Roche-sur-Foron 168 km horská
19 18. septembra Bourg-en-Bresse ► Champagnole 160 km rovinatá
20 19. septembra Lure ► La Planche des Belles Filles 36 km ind. časovka
21 20. septembra Mantes-la-Jolie ► Paris 122 km rovinatá

Detaily jednotlivých etáp Tour de France 2020

Etapy na Tour de France opísal traťový riaditeľ Thierry Gouvenou.

1. Etapa: Nice Moyen Pays ► Nice, 156 km/rovinatá

Sobota 29. augusta

  • Štart: 14.00 hod
  • Očakávaný koniec: 17.47 hod

Keďže táto edícia Tour de France je najhornatejšia v celej svojej histórii, hneď na úvod sme chceli dať šancu obliecť sa do žltého dresu šprintérom. A preto sme ju pripravili čo najjednoduchšiu. Ale v Nice a jeho okolí to nie je celkom možné.

Po použití niekoľkých obvyklých okruhov čoskoro zistíte, že už nemáte k dispozícii viac rovín. A tak sme pripravili tri okruhy – dva kratšie a jeden dlhší – pričom každý obsahuje kopec s výškou približne 500 m.

To by mohla byť príležitosť pre niekoľkých silných jazdcov, aby sa odtrhli od hlavného poľa a išli do úniku. Avšak posledný kopec je od cieľa vzdialený ešte 50 km, a to je šanca pre pelotón so šprintérmi, aby prípadný náskok jazdcov v úniku stiahli.

Najväčší favoriti: Thomas De Gendt, Alexander Kristoff, Matteo Trentin, Wout Van Aert

Dôležité čísla
  • 14:00 – Oficiálny čas štartu Tour de France 2020, na ktorý sa čakalo o dva mesiace dlhšie ako obyčajne. Na 176 najlepších pretekárov čaká 21 etáp, ktoré prinesú hektolitre potu a nekonečnú drinu.
  • 1906 – V tomto roku Nice po prvýkrát hostilo Tour de France. 345-kilometrovú etapu z Nice do Grenoblu vyhral vtedy Francúz René Pottier.
  • 44,409 – Priemerná rýchlosť (v km/h) Mika Teunissena, ktorý minulý rok vyhral Grand Départ v Bruseli a obliekol si žltý dres. Áno, bol to práve on, ktorý vtedy o milimetre vyhral pred Slovákom Petrom Saganom.

2. Etapa: Nice Haut Pays ► Nice, 187km/horská

Nedeľa 30. augusta

  • Štart: 13.00 hod
  • Očakávaný koniec: 17.52 hod

Štart v Nice nám umožnil ísť takmer hneď do vysokých hôr. Už počas druhej etapy sa na scéne predstavia vrchári, ktorí môžu spôsobiť celkom výrazné medzery medzi roztrhnutými skupinami.

Od 45. kilometra sa do cesty postavia dva horské priesmyky Colmiane (1500 m) a Turini (1607 m), ktoré organizátori označili za stúpania 1. kategórie. A aby toho nebolo málo, necelých 30 km pred cieľom postraší ešte stúpanie 2. kategórie Col des Quatre Chemins.

Tí, ktorí ho zvládnu najlepšie, budú mať viac-menej vydláždenú cestu do cieľa, ktorú ľahko pretne ešte jeden nekategorizované kopec. Ako sa rozhodnú tímy s favoritmi? Zapnú už svoje motory alebo ešte nechajú pretekať zvyšok pelotónu? Nevedno. Jedno je však isté. Žltý dres dnes bude meniť svojho majiteľa.

Najväčší favoriti: Julian Alaphilippe, Thomas De Gendt, Maximilian Schachmann, Michal Kwiatkowski

Dôležité čísla
  • 1948 – Rok, keď sa kopec Col de Turini po prvýkrát objavil na trati Tour. Bola to 12. etapa zo Sanrema do Cannes a vyhral ju Francúz Louison Bobet.
  • 16,3 km – Dĺžka prvého kopca 1. kategórie Col de Colmiane, ktoré bude mať priemerný sklon 6,3 %.
  • 4:48 – Trvanie (v hodinách) etapy víťazného pretekára, ak pôjde priemernou rýchlosťou 39 km/h. Ak bude mať priemernú rýchlosť iba 37 km/h, trvanie etapy sa predĺži na 5:05 h.

3. Etapa: Nice ► Sisteron, 198km/zvlnená

Pondelok 31. augusta

  • Štart: 12.10 hod
  • Očakávaný koniec: 17.03 hod

Na papieri to vyzerá, že by malo ísť o šprintérsku etapu. Je to však len klam. Po štarte pôjdu jazdci čiastočne po Route Napoléon, teda cestou, po ktorej sa francúzsky cisár vracal v roku 1815 z vyhnanstva na Elbe. A na nej sú kopce 3. kategórie, pričom niektoré majú výšku takmer 1 200 m.

A tak jazdci, ktorí vyhľadávajú úniky, budú vo svojom živle. Trať sa narovná až 50 km pred cieľom pri Digne les Bains, kde bude aj šprintérska prémia. A hoci cieľ je nastavený na hromadný dojazd šprintérov, môže to byť aj inak a do cieľa môže doraziť ako prvá skupinka jazdcov z celodenného úniku.

Možno sa to nezdá, ale dnes pretekári prekonajú až 3 100 výškových metrov, a to len deň potom, ako na 2. etape prekonali 4 000 m. Začína sa to pekne zhurta…

Najväčší favoriti: Peter Sagan, Elia Viviani, Caleb Ewan, Sam Bennett, Bryan Coquard

Dôležité čísla
  • 3 100 m – Hoci táto etapa vyzerá ako šprintérska, vyše 3 km prevýšenia budú poriadnym sústom pre šprintérske nohy.
  • 3:57:25 -Víťazný čas (v h) Jéroma Cousina z tímu Total Direct Énergie, ktorý vyhral 5. etapu s cieľom v obci Sisteron na pretekoch Paríž – Nice v roku 2018.

4. Etapa: Sisteron ► Orcières-Merlette, 157km/horská

Utorok 1. septembra

  • Štart: 13.25 hod
  • Očakávaný koniec: 17.22 hod

V prvej polovici dnešnej etapy budú favoriti v kopcoch okolo Nice asi ešte v úzadí, ale v druhej polovici trate sa to určite zmení. Prvý dojazd na kopci 1. kategórie bude momentom, ktorý postaví zo sedla adeptov na žltý dres.

Hoci samotný profil trate nie je príliš náročný, sú na nej stúpania, ktoré určite potrápia nohy pred cieľovým stúpaním. Toto je však pomerne pravidelné a asi neurobí veľké rozdiely medzi jazdcami.

Má však jednu nástrahu: po 11 km sa končí vo výške 1 825 m, čo bude prvý test pre vrchárov a ich aktuálne rozloženie síl v kopcoch.

Najväčší favoriti: Primož Roglič, Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe

Dôležité čísla
  • 1 825 m – Nadmorská výška prvého dojazdu na kopci. Priemerný sklon 6,7 % preverí kondíciu jazdcov a ambície favoritov.
  • 5 – Na posledných 93 km trate bude až pätica kategorizovaných stúpaní. Bude to jeden z prvých testov jazdcov do celkového poradia.
  • 1989 – Rok, v ktorom sa lyžiarske stredisko Orciéres-Merlette naposledy objavilo na Tour. Vtedy bolo cieľom horskej časovky, ktorú vyhral Holanďan Steven Rooks. Ten nakoniec vyhral aj kombinovanú klasifikáciu (kombinovala súboj o žltý, zelený a bodkovaný dres).

5. Etapa: Gap ► Privas, 183km/rovinatá

Deň na úniky alebo etapa pre šprintérov?

Streda 2. septembra

  • Štart: 13.10 hod
  • Očakávaný koniec: 17.18 hod

Hneď od štartu to bude trať ako šitá na mieru šprintérom. Pozrite sa na profil, nič mimoriadne ťažké ich na 183 km nečaká. Jedna nepríjemnosť sa však predsa len nájde.

Keď pelotón prejde pri obci Montélimar cez rieku Rýn, môže začať fúkať nepríjemný mistrál – čo je chladný severný alebo severozápadný vietor. Neskôr by už mal fúkať čelne, a preto už nebude hroziť rozdelenie pelotónu.

Záverečné kilometre budú do mierne zdvihnutej roviny, ktorú môžu využiť jazdci útočiaci v únikoch – ak ich šprintérske tímy nezachytia, zostanú šprintérom len oči pre plač.

Najväčší favoriti: Peter Sagan, Caleb Ewan, Alexander Kristoff, Sam Bennett

Dôležité čísla
  • 43 – Predpokladaná priemerná rýchlosť (v km/h) dnešnej etapy. Najvyššia priemerná rýchlosť v etape – 50,4 km/h – v celej histórii Tour bola zaznamenaná v roku 1999 počas 4. etapy z Laval do Blois.
  • 2015 – Pred piatimi rokmi vyhral Ruben Plaza po sóle 16. etapu, ktorá sa končila v meste Gap. Dnes bude v Gape štart.
  • 28 – Počet rokov spolupráce družobných miest Privas (dnešný cieľ) a Wetherby v anglickom Yorkshire neďaleko Leedsu. Obidve vo veľkom obľubujú cyklistiku.

6. Etapa: Le Teil ► Mont Aigoual, 191km/kopcovitá

Dnes sa môže stať hocičo.

Štvrtok 3. septembra

  • Štart: 12.00 hod
  • Očakávaný koniec: 16.45 hod

Táto etapa je stelesním našej túžby predstaviť v plnej kráse stredne vysoké kopce. Po pohorí Jura a Vosges prichádza na rad rozsiahla vysočina Centrálneho masívu západne od rieky Rýn.

Cieľ je síce na kopci, ale pred ním sú to skôr kilometre po zvlnenej náhornej plošine, čiže pôjde skôr o stupňovanie tempa ako o predstavenie vrchárov.

Pravda, na tú plošinu sa treba dostať cez stúpanie 1. kategórie Col de la Lusette (nechýbajú stúpania s 12 – 13 %!), ktoré vytvorí výhodné predpolie na záverečný dojazd. Potom je to už o spomenutom stupňovaní tempa až do cieľa. Ťažko predvídať, čo sa dnes môže stať – jednoducho, hocičo…

Najväčší favoriti: Thomas De Gendt, Dylan Teuns, Alexej Lutsenko, Miguel Ángel López, Tom Dumoulin

Dôležité čísla
  • 13 % – Maximálny sklon stúpania na Col de la Lusette, kopca 1. kategórie. Práve ten môže rozhodnúť o dnešnom víťazovi.
  • 4 – Počet etapových víťazstiev Thomasa de Gendta na Tour, jazdca belgického tímu Lotto-Soudal. Tento úspešný exekútor únikov bude mať dnes možnosť rozšíriť svoju štatistiku triumfov na číslo 5.
  • 1987 – Rok, keď Stephen Roche vyhral prestížnu Trojkorunu – Giro, Tour a majstrovstvá sveta. V tom roku bol zatiaľ kopec Mont Aigoual naposledy na programe Tour de France, vtedy sa však cezeň len prechádzalo.

7. Etapa: Millau ► Lavaur, 168km/rovinatá

Jednoduchá alebo nebezpečná? Rozhodne vietor.

Piatok 4. septembra

  • Štart: 13.25 hod
  • Očakávaný koniec: 17.19 hod

A opäť je tu ďalšia etapa pre šprintérov. Až kým neprídu do mesta Castres, nečaká ich nič zložité. Iba tri menšie stúpania, s ktorými by nemali mať problém.

Po Castres však čaká pelotón ešte niekoľko desiatok kilometrov, a tam ich na širokých pšeničných pláňach čaká skutočný nepriateľ – vietor. Ak sa rozfúka ako minulý rok na etape do Albi, kde Pinot stratil množstvo času, bude to skutočné peklo na rovine.

Nočnou morou sú nielen časové straty, ale aj hrozba hromadných pádov a nepríjemných zranení. Keď však nefúka, je to selanka s finále na cieľovej rovinke akoby vystrihnutej z cyklistickej učebnice. Rovná a široká a prví v cieli budú len tí najrýchlejší.

Najväčší favoriti: Peter Sagan, Alexander Kristoff, John Degenkolb, Sam Bennett, Caleb Ewan

Dôležité čísla
  • 2001 – Rok, keď obec Lavaur po prvýkrát privítala pelotón Tour. Vtedy etapu vyhral Belgičan Rik Verbrughe, ktorý v tom istom roku vyhral aj klasiku Valónsky šíp.
  • 342 m – Dĺžka jedného zo šiestich centrálnych polí viaduktu v Millau, ktorý má celkovú dĺžku 2 460 m. Prechádza cez rieku Tarn pri meste Millau a jeho autormi sú francúzsky projektant Michel Virlogeux a britský architekt Sir Norman Foster.
  • 2011 – Rok, keď sa Mark Cavendish po dvoch rokoch opäť obliekol do zeleného dresu. „Cav“ vtedy vyhral 11. etapu s cieľom v Lavaur.

8. Etapa: Cazères ► Loudenvielle, 140km/horská

Vitajte v Pyrenejách! Začína sa zábava.

Sobota 5. septembra

  • Štart: 13.30 hod
  • Očakávaný koniec: 17.04 hod

Po južných Alpách a Centrálnom masíve sa dnes pelotón dostáva do Pyrenejí. Končíme prvý týždeň pretekov, ktorý bol poriadne výdatný a nezvyčajne rýchlo zapojil do hry favoritov na celkové poradie.

Dnes síce nie je dojazd etapy na vrchole kopca, ale jedno stúpanie najvyššej „hors catégorie“ a dve stúpania 1. kategórie robia z trate náročnú jazdu. Najmä dva horské priesmyky Port de Balès (1 755 m, priemerný sklon stúpania 6,1 %, max. aj 11 %) a Col du Peyresourde (1 569 m, priemerný sklon 6, 1 %, max. aj 9 %) sú hrozby, ktoré nemožno obísť.

Tí, ktorí zaútočia na stúpaní Peyresourde, budú mať zvýhodnenú cestu do cieľa, lebo zjazd z kopca je veľmi rýchly. Dnešná etapa je jednou z najkratších na tohtoročnej Tour a určite bude nabitá cyklistickou akciou.

Najväčší favoriti: Julian Alaphilippe, Sergio Higuita, Tadej Pogačar, Primož Roglič, Egan Bernal

Dôležité čísla
  • 2010 – Počas 15. etapy z Pamiers do Bagneres de Luchon, keď favoriti prechádzali cez Port de Balès, Andymu Schleckovi padla reťaz, čo jeho súper Alberto Contador využil a po etape sa obliekol do žltého. Celú Tour však po Contadorovom dopingu nakoniec vyhral Andy Schleck.
  • 8 – Počet bonusových sekúnd pre jazdca, ktorý sa ako prvý dostane na Col du Peyresourde. Druhý jazdec dostane päť a tretí dve bonusové sekundy.
  • 4 – Dnes to bude štvrtá účasť Loudenvielle na programe Tour. Maličká obec s necelými 300 obyvateľmi sa nachádza v departemente Hautes-Pyrénées v regióne Midi-Pyrénées.

9. Etapa: Pau ► Laruns, 154km/horská

Žeby to bol deň Juliana Alaphilippa?

Nedeľa 6. septembra

  • Štart: 12.15 hod
  • Očakávaný koniec: 16.15 hod

Túto etapu by favoriti rozhodne nemali podceňovať, už aj preto, že zajtra prichádza deň odpočinku. Pri 6. etape sme spomínali supernáročný Col de la Lusette so sklonmi aj 12 – 13 %, no a dnes to bude veľmi podobné.

Máme tu nový výšľap na Col de la Hourcère nachádzajúci sa neďaleko lyžiarskeho strediska Pierre Saint-Martin, ktorý určite prinesie niekoľko prekvapení. Na záver dnešnej etapy čaká aj Col de Marie Blanque, kde na záverečných štyroch kilometroch nájdeme sklony aj s 12 %.

Tu sa objavia aj tie najmenšie prejavy slabosti, najmä ak čistokrvní vrchári budú chcieť naplno zabrať do pedálov. Cieľ sa nachádza 18 km za priesmykom, čo sa môže zdať ešte celkom dlho, ale vietor tu zvykne byť „ústretový“ a fúka prevažne údolím smerom k Laruns, cieľu dnešnej etapy.

Najväčší favoriti: Julian Alaphilippe, Davide Formolo, Thomas De Gendt, Nairo Quintana, Tadej Pogačar

Dôležité čísla
  • 72 – Dnes to už bude 72. účasť mesta Pau na Tour, ktoré je bránou do Pyrenejí.
  • 1 440 m – Výška kopca 1. kategórie Col de la Hourcére, ktoré príde na rad 69 km po štarte. Stúpanie je dlhé 11,1 km s priemerným sklonom 8,8 %.
  • 2018 – Rok, keď sa mesto Laruns objavilo v itinerári Tour. Túto v poradí 19. etapu vyhral Primož Roglič a znamenala koniec nádejí Chrisa Frooma na obhajobu titulu.

Deň voľna

Pondelok 7. septembra

10. Etapa: Île D’Oléron ► Île de Ré, 170km/rovinatá

O víťazovi dnes rozhodne počasie.

Utorok 8. septembra

  • Štart: 13.30 hod
  • Očakávaný koniec: 17.20 hod

Scéna sa mení a pyrenejskú panorámu s horami vymení po dni odpočinku rovina. Bude to doslova doska spájajúca dva ostrovy a bude viesť močiarmi i opevnenými mestami. A čo sa bude diať na trati? Všetko bude záležať od momentálneho počasia.

Ak nebude fúkať, všetko sa rozhodne v šprinte na cieľovej páske. Ak ale bude fúkať, každý jazdec bude musieť byť maximálne ostražitý. Možno, že pred mestom Royanom si trochu nájdu útočisko, ale zvyšok bude v prípade vetra peklo. Zvlášť nebezpečné budú prechody cez mosty a najmä ten k cieľu v Ile de Ré… Tak teda opäť vietor.

Najväčší favoriti: Peter Sagan, Alexander Kristoff, Sam Bennett, Caleb Ewan

Dôležité čísla
  • 1983 – Ile d’Oleron sa na Tour objavuje len po druhýkrát. Prvýkrát to bolo na Tour v roku 1983 a v poradí 7. etapu vtedy vyhral Talian Riccardo Magrini.
  • 4 – Ak bude dnes fúkať, malo by to hrať do karát Alexandrovi Kristoffovi z tímu UAE Emirates, ktorý je silovým typom šprintéra. Na Tour vyhral tento Nór doteraz tri etapy.
  • 2 926 m – Dĺžka mosta Pont de l’Ile de Ré, ktorý spája La Rochelle do Ile de Ré. Prechod cez most stojí od 8 do 16 eur. Jazdci dnes vraj neplatia.

11. Etapa: Châtelaillon-Plage ► Poitiers, 167km/rovinatá

Opäť majú šancu šprintéri

Streda 9. septembra

  • Štart: 13.25 hod
  • Očakávaný koniec: 17.18 hod

A je tu ďalšia príležitosť pre elitných šprintérov. Dnešná etapa je jedna z tých kratších a vo svojom profile má iba 1 200 m výškových metrov. Pelotón sme sa snažili uchrániť pred akýmikoľvek nástrahami vrátane vetra.

Aj preto sme prechod cez močiare Poitevin smerom k mestu Poitiers umiestnili na cesty cez Saint Maixent l’École, ktoré budú viac chrániť jazdcov pred prípadným poryvmi vetra.

Šprintérske tímy však budú mať čo robiť, aby doviedli svojich koncových hráčov do Poitiers. Finále etapy bude na parádnej širokej ceste, kde si to rozdajú tí najrýchlejší. Bitka o zelený dres pokračuje!

Najväčší favoriti: Peter Sagan, Sam Bennett, Caleb Ewan, Elia Viviani, Alexander Kristoff

Dôležité čísla
  • 2 000 – Počet výškových metrov na rovinatých etapách 10 a 11. Šprintéri by mali využiť túto príležitosť, lebo čoskoro prídu kopce…
  • 1431 – Rok založenia Univerzity v Poitiers, čo z nej robí jednu z najstarších univerzít v Európe. Študovali tu aj slávni filozofi René Descartes a Francis Bacon.
  • 1978 – Rok, keď Ír Sean Kelly získal svoje prvé etapové víťazstvo. Dosiahol to na 6. etape, ktorá viedla z Mazé-Montgeoffroy do Poitiers.

12. Etapa: Chauvigny► Sarran, 218km/kopcovitá

Najdlhšia etapa na pozadí histórie.

Štvrtok 10. septembra

  • Štart: 11.50 hod
  • Očakávaný koniec: 16.57 hod

Trať tejto etapy bola naplánovaná ešte pred úmrtiami francúzskeho cyklistu Raymonda Poulidora (1936 – 2019, osemkrát stál na pódiu Tour) a Jacqua Chiraca (1932 – 2019).

Počas prejazdu stredovekou obcou Saint Léonard de Noblat, ktorá je miestom posledného odpočinku Poulidora, si uctíme tohto skvelého francúzskeho cyklistu a v cieľovom mestečku Sarran, kde je Múzeum Jacqua Chiraca, si zase pripomenieme pamiatku tohto bývalého francúzskeho prezidenta.

Samozrejme, nezabúdame ani na veľkého kronikára Tour de France Antoine Blondina, ktorý žil v malom meste Linards – jednom z tranzitných miest na dnešnej etape. Ale späť k športovej stránke dňa. Dnes je na programe najdlhšia etapa celej Tour a s dĺžkou 218 km je jedinou, ktorá má viac ako 200 km.

Zvlnené cesty v prírodnom parku Périgord-Limousin priam nabádajú k výzve na únik, ktorý má pri tomto profile vysokú šancu na úspech. Ale pozor na Suc au May, ktorý sa nachádza zhruba 25 km pred cieľom. Hoci je dané do 2. kategórie, je to poriadne ostré stúpanie s niekoľkými krátkymi, no hororovými rampami.

Najväčší favoriti: Greg Van Avermaet, Maximilian Schachmann, Matej Mohorič, Matteo Trentin, Tiesj Benoot

Dôležité čísla
  • 2001 – Rok, v ktorom Sarran naposledy hostil Tour de France. Bola to 16. etapa a vyhral ju Nemec Jens Voigt.
  • 3,8 km – Dĺžka posledného kategorizovaného stúpania na dnešnej etape Suc au May. Priemer sklonu je 7,7 %, ale sú tam ešte ostrejšie miesta, ktoré dajú jazdcom poriadne zabrať.
  • 20 – Počet bodov pre víťaza šprintérskej prémie, ktorá bude 51 km od štartu.

13. Etapa: Châtel-Guyon ► Puy Mary, 191km/horská

Tak pozor! Rozhodujúci deň v kopcoch.

Piatok 11. septembra

  • Štart: 11.50 hod
  • Očakávaný koniec: 16.47 hod

Prichádza najťažšia etapa celej Tour de France. V itinerári má až 4 400 m výškových metrov a vo svojom profile je ťažšia ako všetky zvyšné, dokonca aj tie alpské etapy. Trasa akoby kopírovala prírodný reliéf tvarovaný sopečnými vulkánmi a dnešná jazda sa skutočne bude podobať na horskú dráhu.

Asi 11 km pred cieľom sa nachádza Col de Neronne, ktorý môže slúžiť ako odrazový mostík pre tých, ktorí chcú zaútočiť na cieľovom kopci. Dojazd na Pas de Peyrol vo výške 1 589 m bude skutočným vrcholom dneška.

Dĺžka stúpania je 5,4 km, priemerný sklon 8,1 %, pričom na úseku 2 km pred cieľom sú aj úseky so 14 – 15 %! Dnešná porcia s náročnými kombináciami prudkých stúpaní a zjazdov by mohla mať zásadný vplyv na boj o žltý dres.

Najväčší favoriti: Primož Roglič, Adam Yates, Thibaut Pinot, Richard Carapaz, Egan Bernal

Dôležité čísla
  • 4 400 – Celkový počet nastúpaných metrov na dnešnej etape. Mnoho predikcií navráva, že práve toto bude najťažšia etapa tohtoročnej Tour.
  • 2016 – Rok, v ktorom Tour naposledy navštívila kopec Puy Mary Cantal. Ako prvý jej vrchol dosiahol Thomas de Gendt, ale etapu, ktorá sa vtedy nekončila na vrchole, nakoniec vyhral iný Belgičan Greg Van Avermaet.
  • 9,1 – Priemerný sklon predposledného stúpania (v %) Col de Neronne, ktoré je 2. kategórie. Má síce len 3,8 km, ale je nebezpečné v tom, že tam často fúka.

14. Etapa: Clermont-Ferrand ► Lyon, 197km/kopcovitá

Deň pre tempárov a potom šprintérov.

Sobota 12. septembra

  • Štart: 13.05 hod
  • Očakávaný koniec: 17.45 hod

Chceli sme, aby dnešná etapa bola čo najkratšia a aby jazdcom poskytla aspoň trochu oddychu pred Alpami. Na trati je síce vrch Col du Béal, ale potom už nič náročné pretekárov nečaká.

Finále však bude dosť dynamické a trochu pripomína záverečné fázy klasiky Miláno-Sanremo. Na záverečných 10 km budú totiž na trati malebné kopce Duchére, Observence a Croix Rousse, ktoré určite rozoberú pelotón.

Favoriti si budú musieť strážiť dobrú pozíciu v pelotóne, lebo inak môžu stratiť dosť sekúnd. Môže ísť o celkom vzrušujúce vyvrcholenie dnešného dňa a ten, kto sa s tým najlepšie vyrovná, môže vyhrať jackpot.

Najväčší favoriti: Peter Sagan, Maximilian Schachmann, Philippe Gilbert, Mads Pedersen, Wout van Aert

Dôležité čísla
  • 11 – Už po 11. raz bude Clermont-Ferrand hostiť Tour de France. Naposledy tomu bolo v roku 1988, keď tu bol štart. Etapu vtedy vyhral Francúz Thierry Marie.
  • 1 390 m – Výška Col du Beál, kopca 2. kategórie, ktoré je na trati na 68. km. Má dĺžku 10,2 km a priemerný sklon 5,6 %.
  • 2013 – Rok, keď bol Lyon naposledy cieľovým mestom na Tour. Etapu vyhral Talian Matteo Trentin a skončil trojročné suchoty Talianov od ich posledného víťazstva na Tour.

15. Etapa: Lyon ► Grand Colombier, 175km/horská

Grand Colombier na scéne – a hneď dvakrát!

Nedeľa 13. septembra

  • Štart: 12.25 hod
  • Očakávaný koniec: 17.11 hod

Dnes bude na Tour veľká premiéra. Kopec Grand Colombier v západných Alpách sa po prvýkrát stane miestom dojazdu etapy. V koncovke však bude hrať rolu hneď dvakrát! Pelotón ho ale prejde vždy z inej strany.

Najprv jazdci minú jeho vrchol, keď pôjdu od obce Artemare do stúpania na Selle de Fromentel, kde bude horská prémia 1. kategórie, pričom súčasťou bude aj záverečná rampa s neuveriteľnými 22 %!

Tento vyše trojkilometrový úsek bude patriť k najťažším testom na celých pretekoch. Po druhýkrát Grand Colombier vstúpi na scénu ako dojazd etapy, keď k nemu jazdci prídu od vrchu Col de la Biche a budú naň stúpať po najznámejšej strane od obce Culoz.

Samozrejme, jeho stúpanie je ohodnotené najvyššou kategóriou – „hors categórie“. bude. Dnes to bude súboj o žltý dres, zajtra si favoriti, ako aj zvyšok pelotónu, odpočinú.

Najväčší favoriti: Thibaut Pinot, Primož Roglič, Romain Bardet, Mikel Landa, Richard Carapaz

Dôležité čísla
  • 22 % – Maximálny sklon záverečnej rampy pri stúpaní na kopec Montée de la Selle de Fromentel. Zo sedla pôjdu aj tí najlepší vrchári.
  • 2016 – Rok, v ktorom Tour naposledy navštívila Grand Colombier. Etapu vtedy vyhral Kolumbijčan Jarlinson Pantano, ktorý s cyklistikou skončil minulý rok, keď mu zistili pozitívny nález na EPO.
  • 1 501 m – Nadmorská výška dojazdu na Grand Colombier, na ktorý sa jazdci vyšplhajú zo strany od mesta Culoz. Pri dĺžke 17,4 km má priemerný sklon 7,1 %, ale sú tu pasáže aj s 12 %. Dnes je to deň pre vrchárov.

Deň voľna

Pondelok 14. septembra

16. Etapa: La Tour-du-Pin ► Villard-de-Lans, 164km/horská

Etapa ako stvorená na úniky.

Utorok 15. septembra

  • Štart: 13.05 hod
  • Očakávaný koniec: 17.23 hod

Celá dnešná etapa sa bude odohrávať v departmente Isère v regióne Rhône-Alpes. Jej trať obchádza mesto Grenoble, prechádza cez lyžiarske stredisko Le Sappey-en-Chartreuse, pokračuje podhorím masívu Belledonne a Vercors až k stúpaniu 1. kategórie na Saint Nizier du Moucherotte.

Potom jazdci dosiahnu náhornú plošinu, ktorá ich dovedie až do cieľa vo Villard de Lans. Na plošine budeme vyše 20 km a môže tu byť poriadne veterno. Náročné budú aj záverečné 2 km, ktoré majú priemerný sklon až 7,9 %.

Dnešný profil trate by mal skôr vyhovovať jazdcom v úniku ako favoritom na celkové poradie. Už aj vzhľadom k supervýdatnému zajtrajšiemu menu.

Najväčší favoriti: Primož Roglič, Adam Yates, Egan Bernal, Wout Poels, Enric Mas

Dôležité čísla
  • 1 326 m – Nadmorská výška kopca Col de Porte, ktorý bude najvyšším na dnešnej trati. Je to stúpanie 2. kategórie a pri dĺžke 7,4 km má priemerný sklon 6,8 %.
  • 7:13  – Čas v minútach, ktorým v roku 1988 porazil Španiel Pedro Delgado druhého v celkovom poradí Holanďana Stevena Rooksa. Svoj náskok si upevnil práve počas horskej časovky vedúcej na Villard de Lans.
  • 1983 – Rok, v ktorom Francúz Laurent Fignon vyhral prvý zo svojich dvoch žltých dresov. Tour vtedy zatiaľ naposledy štartovala z La Tour-du-Pin. Vtedajším víťazom horskej etapy končiacej na Alpe d’Huez bol Holanďan Peter Winnen.

17. Etapa: Grenoble ► Col de la Loze, 168km/horská

Dnes to bude brutálne aj epické.

Streda 16. septembra

  • Štart: 12.15 hod
  • Očakávaný koniec: 17.05 hod

Col de la Loze! Už pri vyslovení tohto názvu každý cyklista vie, že ho nečaká žiadna idylka. Naopak, bude to poriadny brutus. Prvá časť záverečného stúpania vedúceho až k Méribel je typicky alpská. Len čo trať opustí vrcholovú lyžiarsku stanicu, úplne zmení charakter a vyzerá ako z inej planéty.

Vedie cez les, jej sklon sa postupne dvíha a v závere má až devastačných 20 %. Ak k tomu pridáte nadmorskú výšku (2 304 m n. m. je najvyššie položený bod Tour 2020) a únavu, ktorú spôsobilo už predchádzajúce stúpanie na Col de la Madeleine, máte pred sebou približný obraz toho, čo sa bude dnes diať na trati. Jednoznačne pôjde o „highlight“ celej Tour de France 2020.

Najväčší favoriti: Egan Bernal, Thibaut Pinot, Mikel Landa, Miguel Ángel López, Enric Mas, Romain Bardet

Dôležité čísla
  • 1973 – Rok, keď Bernard Thévenet vyhral polovičnú etapu medzi Gaillardom a Méribel. Jej prvú časť, ktorá sa išla dopoludnia z Divonne-les-Bains do Gaillardu, vyhral Španiel Luis Ocana – neskorší víťaz Tour de France 1973.
  • 2 304 m – Nadmorská výška dojazdu na Méribel Col de la Loze, ktorý bude najvyššie položeným bodom tohtoročnej Tour. Tu sa bude udeľovať dvojnásobná porcia bodov do súťaže o bodkovaný dres.
  • 2 000 m  – Nadmorská výška kopca Col de la Madeleine, ktorý bude predchádzať cieľovému kopcu Col de la Loze. S úctyhodnými parametrami – dĺžka 17,1 km, priemerný sklon 8,4 % – má aj toto stúpanie označenie „hors categórie“.

18. Etapa: Méribel ► La Roche-sur-Foron, 168km/horská

Majstri techniky budú dnes vo výhode.

Štvrtok 17. septembra

  • Štart: 12.05 hod
  • Očakávaný koniec: 17.12 hod

S pôsobivým reťazcom prechodov cez horské priesmyky je táto posledná alpská etapa už klasikou. Práve ona by mohla byť spasením pre tie tímy s favoritmi, ktorí zatiaľ strácajú, a mohla by ich katapultovať do popredia.

Veľké finále dnešného predstavenia sa odohrá na Plateau des Gliéres, ktoré je najťažším stúpaním celého dňa, a to pre brutálne sklony dosahujúce na konci výšľapu až 15 % aj následnú 1,8 km dlhú jazdu po šotoline. Odtiaľto to bude do cieľa ešte 30 km.

Ak niektorý z favoritov zostane sám bez svojich tímových kolegov alebo dostane defekt, straty môžu byť značné. Z taktickej stránky by mohlo byť zaujímavé, ak by sa hlavné súperiace tímy rozhodli spolupracovať – aj to sa už viackrát stalo.

Najväčší favoriti: Tadej Pogačar, Primož Roglič, Egan Bernal, Tom Dumoulin

Dôležité čísla
  • 1,8 km – Dĺžka úseku zo šotoliny, ktorý prichádza po stúpaní dlhom 6,2 km s priemerným sklonom 11,2 %. Plateau des Gliéres môže mnohým pomôcť, ale iným aj pochovať nádeje.
  • 1 968 m – Výška kopca Cormet de Roselend. Začiatok jeho stúpania s dĺžkou 18,6 km bude už v prvej štvrtine dnešnej etapy.
  • 2018 – Pelotón Tour si vyskúšal šotolinu na Plateau des Gliéres už pred dvomi rokmi. Francúz Julian Alaphilippe vtedy vyhral svoju prvú etapu na Tour. Dokáže to zopakovať?

19. Etapa: Bourg-en-Bresse ► Champagnole, 160km/rovinatá

Generálka šprintérov pred Champs Élysées.

Piatok 18. septembra

  • Štart: 13.30 hod
  • Očakávaný koniec: 17.27 hod

Dnes sme chceli dať jazdcom trochu vydýchnuť. Včera sa dostali zo zovretia alpských vrchov, zajtra majú náročnú časovku s horským dojazdom na La Planche des Belles Filles. Počas tejto kratšej etapy by sa mohli čiastočne zotaviť a pripraviť na veľké finále.

Taktiež je to príležitosť pre šprintérov na generálku na Champs Élysées. Vzhľadom na to, že finálové stovky metrov na dnešnej etape sú ploché a rovné, vyzerá to taktiež na hromadný špurt. Aj keď sme v pohorí Jura, pelotón nečakajú žiadne väčšie nepríjemnosti.

Isté problémiky môžu nastať, keď bude pelotón medzi vinicami v okolí zámku Château-Chalon, kde je tiež jedno menšie stúpanie. Dnes to bude aj o pastve pre oči divákov, lebo v okolí budú nádherné prírodné panorámy. Ale aj o tom sú najprestížnejšie cyklistické preteky na svete Tour de France.

Najväčší favoriti: Peter Sagan, Sam Bennett, Caleb Ewan, Elia Viviani, Alexander Kristoff

Dôležité čísla
  • 160 km – Dĺžka dnešnej rovinatej etapy. Je určená pre šprintérov, ale komu zostali rýchle nohy po drine v Alpách?
  • 2012 – Rok, v ktorom Brit Sir Bradley Wiggins triumfoval na Critérium du Dauphiné. Na týchto pretekoch vyhral aj časovku s cieľom v Bourg-en-Bresse. O mesiac neskôr vyhral aj Tour de France.
  • 1937 – Champagnole hostil Tour dvakrát. Prvou návštevou bola tímová časovka v roku 1937. Vyhral ju belgický tím Sylvere Maes.

20. Etapa: Lure ► La Planche des Belles Filles, 36km/časovka jednotlivcov

Iba pre silných… A ešte sviežich.

Sobota 19. septembra

  • Štart: 13.00 hod
  • Očakávaný koniec: 18.09 hod

Dnes máme na programe jedinú časovku na Tour, ktorá sa odohráva najmä v kopcovitom teréne. Pre jazdcov nebude jednoduché menežovať svoje sily, pretože aj keď má iba 36 km, niektorým bude trvať aj hodinu. P

očas prvej rovinatejšej časti trať prechádza okolo mesta Mélisey, rodiska Thibauta Pinota. Potom sa mierne zdvihne a zvlní, pričom udržanie tempa si bude vyžadovať naozaj veľké úsilie. No a potom už príde záver v podobe hororového stúpania na La Planche des Belles Filles.

Každý, komu nezostane v zásobách energie už nič, môže práve tu stratiť dve až tri minúty Ak by boli rozdiely medzi jazdcami v celkovom poradí ešte príliš malé, na tejto časovke môže prísť k niekoľkým prekvapeniam. A o to nám išlo.

Najväčší favoriti: Tom Dumoulin, Primož Roglič, Julian Alaphilippe

Dôležité čísla
  • 1989 – Zopakuje sa tento rok? Američan Greg LeMond strácal pred záverečnou časovkou na Francúza Laurenta Fignona 50 sekúnd, ale po nej ho porazil a vyhral Tour o 8 sekúnd.
  • 8,5 % –  Priemerný sklon takmer 6-kilometrového stúpania na La Planche des Belles Filles. Tak toto bude skutočný test pre tých najlepších!
  • 2019 – Francúzi Thibaut Pinot a Julian Alaphilippe skončili na minuloročnej etape s dojazdom na La Planche des Belles Filles piaty a šiesty. Etapu vtedy vyhral Belgičan Dylan Teuns.

21. Etapa: Mantes-la-Jolie ► Paris, 122km/rovinatá

Komu zostala po vyše 3 300  km ešte sila?

Nedeľa 20. septembra

  • Štart: 15.45 hod
  • Očakávaný koniec: 18.50 hod

Finále Tour de France 2020 sleduje dlhoročnú tradíciu. Štart tejto krátkej etapy bude v departmente Yvelines. Aj dnes bude na úvod etapy popíjať nový víťaz so svojím tímom šampanské a pokiaľ príde pelotón na parížske Champs Élysées, jazdcov nič ťažké nečaká.

Etapa je odmenou za tri týždne nekonečnej bolesti. Jazdci nastúpali neuveriteľných 58 000 výškových metrov, čo je historický rekord! Minulý rok sa nám osvedčil prejazd nádvorím Louvru, takže tohto roku to chceme zopakovať.

Áno, záver bude opäť hektický, víťaz najprestížnejšej šprintérskej etapy vo svetovej cyklistike sa zapíše do dejín. Ale koľko špičkových šprintérov bude dnes ešte schopných naplno zapnúť svoje nohy do rýchlosti atakujúcej 70 km/h? Po mimoriadne náročných pretekoch to bude veľká neznáma.

Najväčší favoriti:  Peter Sagan, Sam Bennett, Caleb Ewan, Elia Viviani, Alexander Kristoff

Dôležité čísla
  • 58 000 m – Dnes to bude najmä o rovine, ale jazdci majú za sebou 58 výškových kilometrov. A to je absolútny rekord!
  • 5 – Brit Mark Cavendish drží rekord v triumfoch na Champs Élysées, keď v rokoch 2009 až 2012 vyhral štyrikrát v rade. Rozšíri svoju štatistiku na päť víťazstiev?
  • 46 – Dnes sa bude finišovať na Champs Élysées už po 46. raz. Prvý víťaz v roku 1975 bol belgický šprintér Walter Godefroot, minulý rok tu vyhral Austrálčan Caleb Ewan.

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu