Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Garmin pomaly obnovuje služby po útoku hackerov, ktorí si pýtajú 10 miliónov dolárov

Problém majú nielen športovci, ale aj piloti lietadiel.
Martin Sarvaš

Technologickú spoločnosť Garmin postihol minulý štvrtok 23. júla rozsiahly výpadok služieb, ktorí spôsobili hackeri ransomvérovým útokom.

Používatelia zariadení Garmin sa nemohli dostať ku svojim dátam, nefungovali aplikácie Garminu či synchornizácie so Stravou a inými aplikáciami.

Problémy trvajú stále, no Garmin tvrdí, že postupne už obnovujú svoje služby.

„Čelíme útoku, ktorý postihuje web garmin.com i aplikáciu Garmin Connect,“ píše sa v oficiálnom vyjadrení spoločnosti. „Tento útok ovplyvňuje aj naše telefonické centrá a nemôžeme prijímať žiadne emaily či online čety. Pracujeme čo najrýchlejšie na riešení a odstránení tejto situácie a zároveň sa ospravedlňujeme za tieto nepríjemnosti.“

Keďže Garmin je celosvetovo popredný výrobca navigácií, problém sa dotkol používateľov po celom svete, nielen športovcov. Piloti používajú službu flyGarmin si nemohli stiahnuť aktuálne letecké databázy, ktoré letecké orgány od pilotov vyžadujú pred odletom.

Služby už postupne obnovujú

„Ocitli sme sa v zložitej technickej situácií so zásadným obmedzením komunikačných kanálov, preto sme vás o priebehu situácie nedokázali detailnejšie informovať. Počas víkendu sme vyvinuli maximálne úsilie, aby sme veci dostali do funkčného stavu,“ píše sa v poslednom blogu Garminu.

Niektoré služby už sú späť v plnej funkčnosti, no viacero je stále nedostupných. Garmin presne informuje o opätovnom spúšťaní jednotlivých služieb na svojom webe. Služby, ktoré sú nefunkčné alebo obmedzené sú označené slovom „limited“ a plne funkčné služby slovom „online“.

„Nemáme žiadne náznaky, že by tento útok a výpadok ovplyvnil údaje používateľov, vrátane informácií o aktivitách, platbách alebo iných osobných údajoch,“ informuje Garmin.

Hackeri vraj chceli 10 miliónov

Americkú technologickú spoločnosť postihol výpadok po útoku hackerov škodlivým programom ransomvér. Ide o druh škodlivého programu, ktorý blokuje počítačový systém alebo šifruje v ňom zapísané dáta.

Garmin bol pravedepodobne napadnutý vírusom WastedLocker, ktorý je pomerne nový a okrem firemných sietí sa zameriava aj na dáta, ktoré majú uložené používatelia.

Podľa viacerých medializovaných informácií útočníci vyzvali spoločnosť, aby zaplatila 10 miliónov dolárov (v prepočte 8,6 milióna eur), spoločnosť však tieto informácie nepotvrdila ani nevyvrátila.

Ak si zálohovať svoje jazdy?

Samotné zariadenia Garmin a nahrávanie aktivít by malo fungovať bez väčších problémov. Ak si však chcete pre istotu zálohovať svoje aktivty, prípadne chcete uploadnut svoje aktivity na Stravu, je to jednoduché.

Pripojte svoj zariadenie, či už hodinky alebo cyklopočítač, do počítaču, nájdite a vyexportujte si danú aktivitu (formát .gpx, .fit alebo .tcx) a nahrajte ju manuálne.

Garmin uisťuje používateľov, že o svoje údaje neprídu, ale ak sa veľmi obávate, môžete si pre istotu zálohovať do počítača všetky svoje aktivity.

Vaše komentáre

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu