Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Novinky Totem 2020 – české elektrobicykle vsádzajú na nový, čistý design

Martin Sarvaš

Pri dnešnom tempe, ktoré naberá sekciu elektrobicyklov, nie je jednoduché presadiť sa. Jednou z českých značiek, ktorej produkciu sa predovšetkým vďaka zaujímavej cenovej politike darí uspieť, je Totem.

Kto si nemôže dovoliť najlepší pohon od Bosche či Shimana, môže nájsť riešenie napríklad u noviniek Eagle a Raven, ktoré si bližšie predstavíme.

Totem sa vo svojej ponuke elektrobicyklov inšpiruje domácou krajinou, preto nenájdete v portfóliu žiadny „módny“ výstrelok, ale racionálne zostavené modely pre cykloturistiku, rekreačné využitie a dopravu po meste. Eagle zastupuje v tomto ohľadu horské bicykle, Raven je strihnutý ako dámsky cesťák.

Hoci sú oba bicykle čerstvými novinkami, s Eaglem sme sa už mohli stretnúť v predminulom roku, kedy debutoval ako najviac terénny bicykel z ponuky. Poďme se ako prví pozrieť práve na Totem Eagle a zistiť, kam sa za dva roky posunul. Nielen aby držal krok s trendami, ale predovšetkým, aby zaujal nových záujemcov o elektrifikovanú cyklistiku. Ešte predtým sa však presuňme k „srdcu“, ktoré oba bicykle po novom poháňa.

Česko-japonské motory Comp Drive Systems v akcii

Doteraz využívaný, ekonomicky prijateľný pohon Bafang ustupuje novinke v ponuke elektropohonov, a to systému, ktorý vznikol v spolupráci domácich inžinierov s kolegami zo zeme vychádzajúceho slnka.

Comp Drive Systems sú založené na kombinácii konštrukcie japonského hardwaru a českej riadiacej jednotky a využívajú špičkové snímače polohy zaradeného rychlostného stupňa Gear Sensor GSGI.

Ide o pomerne unikátne riešenie, disponujúce premenlivým znížením výkonu motoru behom radenia a doporučením optimálneho zaradeného stupňa na základe dát, zhromaždených zo systému pri jazde. To má za následok optimalizáciu a šetrenie energie pre čo najdlhší dojazd.

Zaujímavá novinka na trhu, ktorú čerstvé kúsky od Totem osadili, disponuje tiež mobilnou aplikáciou pre chytré telefóny s operačným systémom Android a iOS a samozrejme samotným ovládacím displejom s veľmi pekným grafickým spracovaním. Ten poskytuje 5 stupňov podpory, vrátane pojazdu bicykla pri chôdzi a možnosť vypnutia asistencie motoru.

A aké sú parametre Comp Drive Systems? Krútiaci moment 80Nm sa radí medzi špičku v ponuke, menovitý výkon 250W je klasikou. Kapacity akumulátorov sú rôzne, ale stretneme se i s 504 Wh batériami, využívajúce články od Samsungu.

Totem Eagle 2020

Nový Eagle si s predchádzajúcou verziou rozhodne nespletiete. Hlavnou zmenou je dôraz na omnoho čistejší design rámu zo zliatiny hliníku, navodzujúcí proporcie klasického XC hardtailu len s tou zmenou, že spodná rámová trúbka je akosi viacej objemná.

Pre nerušené línie, ale i pre celkovú praktickosť je do nej čo najviac zakomponovaný celý akumulátor s 504 Wh. Že sa jedná o elektrobicykel je zrejmé až pri pohľadu na stredovú časť s elektromotorom. Pohon je spojený s riadením Shimano Alivio, hydraulické brzdy sú od rovnakého výrobcu.

Totem Eagle prináša novú možnosť výberu medzi priemerom kolies – 27,5″ či 29″. Tak či tak vás čaká vpredu osadená odpružená vidlica SR Suntour XCR s 100 mm zdvihom alebo vypletené kolesá s plášťmi Kenda.

Tu nebolo treba zmien oproti predchádzajúcej modelovej verzii – ťažko v tejto cenovej relácii hľadať iné a lepšie riešenia. Celkový charakter novinky cieli na rekreačných jazdcov s obľubou v horských bicykloch, cykloturistov a všetkých cyklistov s horšou fyzičkou či zdravotným obmedzením, ktorí chcú aj tak tráviť čas v prírode a ľahkom teréne.

Totem Raven Lady 2020

Eagle je určený pre pánov, Raven pre dámy. Je to jasné už s prihliadnutím na slovo Lady v názve. Hlavnou charakteristikou dámského bicykla je rám so zníženou hornou rámovou trúbkou a v prípade Ravenu tomu nemôže byť inak. Aby zostala novinka pre domácich cyklistov elegantná a s prijateľnou váhou, boli využité subtílnejšie hliníkové profily, ako je tomu u modelu Eagle. Z toho dôvodu rám viac priznává akumulátor s 504 Wh i elektromotor.

Striedmejšiu koncepciu rámu doplňujú aj užšie, rýchlejšie a ľahšie vypletené kolesá s priemerom 28″. Čo to znamená? Raven Lady je koncipovaný ako cestovný bicykel s obľubou v cyklocestách a iných spevnených cestách. Z toho dôvodu nebolo treba osadzovať klasickú odpruženú vidlicu, ale stačilo využiť pevnú s odpruženým stĺpkom radenia. To bol rozumný krok, pretože bežné odpružené vidlice pre crossové bicykle trpia jedným veľkým negatívom – vysokou váhou pri priemernej funkčnosti.

ZOOM 106D so zdvihom 30 mm váži len okolo 1,5 kg, a to sa u obecne ťažkých elektrbicykloch počíta. I Raven spojuje pohon s prehadzovačkou Alivio od Shimana a totožne s Eaglom sú aj hydraulické kotúčové brzdy – Shimano Acera s kotúčmi 180/160 mm. Pokiaľ by sme mali ešte nieco vypichnúť, čo robí jazdu cyklistkám príjemnejšiu, je to výškovo nastaviteľný predstavec a celkovo veľmi komfortný posed, aj vďaka ergonomickým gripom.

Obe novinky na scénu vstupujú s rovnakou cenou – za horský model Eagle aj cestovný Raven dáte 1789 Eur. To je pomerne zaujímavá ponuka, vzhľadom k použitiu nového pohonu na trhu, ktorý dišponuje špičkovými parametrami a poradí si tak s tradičným „náradím“ od Bosche, Shimana a Yamahy.

Viac informácií o elektrobicykloch Totem nájdete na webe www.cyklosvec.cz/totem

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu