Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Zažite Kaliforniu na bicykloch s bratmi Velitsovcami


V spolupráci s bratmi Velitsovcami a firmou Isadore Apparel pripravilo BUBO na rok 2020 veľkú špecialitu.
Biker
Zažite Kaliforniu na bicykloch s bratmi Velitsovcami

Toto je lepšie ako Ferlinghetti aj Ginsberg, oveľa lepšie než Baywatch či Hollywood. Toto je cyklozážitok na najvyššej úrovni s profíkmi, ktorí jazdili Tour de France. Poďte si splniť americký sen.

Máme natrénované, sme pripravení vyraziť. Začíname dlhým letom ponad Atlantik a celé USA až do jedného z najimpresívnejších miest planéty. Čaká nás SAN FRANCISCO. Prejdeme sa k radnici, kde sa vydala Marylin Monroe za Joea DiMaggia, na Market Street, Union Square a do Chinatownu.

Zídeme na mólo, kde sa nachádza aj známe mólo č. 39, o kúsok ďalej najkľukatejšia ulica na svete. Štvrť Castro je známa svojou gay komunitou, barmi a zábavnými podnikmi. San Francisco má úžasnú atmosféru a právom patrí medzi najkrajšie mestá USA. Posledné prípravy, zajtra vyrážame.

Naše dobrodružstvo odštartujeme prvou etapou priamo pri Golden Gate Bridge. Naše prvé kilometre budú práve cez túto dominantu slávneho mesta a ďalej budeme pokračovať po pobreží Pacifiku. Cieľ prvej etapy bude v známom Surf City – Santa Cruz (130 km).

Počas druhej etapy budeme prechádzať cez mesto Monterey a okolo Point Pinos Lighthouse – popri najstaršom majáku na západnom pobreží, ktorý funguje dodnes. Na ceste nás čaká aj ikonický Bixby Creek Bridge. V cieli nás víta národný park Big Sur. (130 km)

Tretia etapa bude patriť k najtažším úsekom celej cesty. Čaká nás takmer dvetisíc nastúpaných metrov a takmer celá trať lemuje brehy Pacifiku. Odmenou nám budú výhľady na (podľa mnohých) najscénickejšiu časť amerického pobrežia. V malom mestečku Cambria ukončíme túto náročnú časť nášho putovania. (120 km)

Nohy včera dostali zabrať a tak dnes relatívne ľahká – oddychová etapa z Cambria do Písmo Beach. Uvidíme jednu z najkrajších častí kalifornskej Pacific Coastal Highway aj s vyhliadkou na obrovských tuleňov. Tento deň využijeme na regeneráciu a načerpanie nových síl na záver našej dlhej cesty (80 km).

Odštartujeme z mesta Santa Mária a vydáme sa smerom Santa Barbara. Výlučne vnutrozemská etapa, kde si užijeme veľké pláne a aj kopce. Cieľ na Americkej riviére. Santa Barbara. Spomienky na Ronalda Reagana, hispánska atmosféra a príťažlivý život okolo móla (130 km).

Ráno posledný raz sadneme na bicykle a vyrážame na 150 kilometrov dlhú etapu do Los Angeles. Ventura, kde filmovali slávne hity ako Erin Brockovich či Little Miss Sunshine, bohatý Oxnard a ikonické Malibu. A áno, už vidíte dobre. Toto je cieľ. Toto je mólo Santa Monica. Na pláži známej zo seriálu Baywatch vyzeráte po nabicyklovaných kilometroch sexy. Tu sa začína slávna Route 66. Na promenáde si dáme steak, sushi alebo cheesecake. Alebo všetko naraz? Zaslúžená fotografia, zaslúžené pivo na pláži, zaslúžený žúr.

Máme čas na mesto anjelov. Pozrieme si stavbu koncertnej haly Walta Disneyho a operu, ktorú riadi Placido Domingo. Samozrejme sa zastavíme aj na samotnom Hollywood bulvári. Známe miesto s hviezdami slávnych na chodníku, odtlačky rúk a nôh pred Graumanovym čínskym divadlom a množstvo postáv – Michael Jackson, Jack Sparrow alebo Mickey Mouse? Rozlúčka a odlet domov.

Prilietame domov. Tak čo? Ideme na budúci rok v tejto partii bicyklovať do Japonska?

Vaša dovolenka v Kalifornii bude tento rok vyzerať takto.

Dvojčatá Peter a Martin Velitsovci majú za sebou dlhoročné skúsenosti s profesionálnym pelotónom. Peter Velits jazdil za ProTour tímy BMC Racing Team, HTC Columbia či Quick – Step, osemkrát štartoval na podujatí Grand Tour, z toho šesťkrát na Tour de France.

Je tiež trojnásobným národným šampiónom v individuálnej časovke, v tímovej časovke má tri tituly majstra sveta. Martin Velits plnil v profesionálnej cyklistike úlohu pomocníka hviezd – domestika. Vo World Tour jazdil za Milram, HTC a Quick-Step. Štartoval na všetkých troch Grand Tour.

Pre koho je tento zájazd?

Skupinu budú sprevádzať obaja bratia Velitsovci, a ak bude treba, vieme teda skupinu rozdeliť do dvoch výkonnostných skupín a obslúžiť tak všetkých jazdcov. Možno to ale nebude vôbec treba. Nikto by ale nemal očakávať profi výkonnostné priemerky. Ideme si hlavne užiť scenériu, zastaviť sa na dobrú kávu po ceste a spraviť fotky z pekných výhľadov.

My predpokladáme, že tá vyššia výkonnostná skupina bude mať priemerku niekde okolo 30km/h (ak nebude vietor vyslovene nepriaznivý). Tá nižšia výkonnostná skupina, by sa potom prispôsobovala najpomalšiemu jazdcovi. Predpokladáme ale, že tá výkonnosť jazdca by mala byť minimálne na úrovni 25km/h a mal/a byť schopný/a opakovať jazdy nad 100 km niekoľko dní za sebou.

Doprava

Vyrážať chceme určite do 9:00, pre najdlhšie jazdy si budeme musieť privstať a vyrážať už o 8:00. Čas čistej jazdy za deň bude v priemere niekde okolo 5 hodín, plus čas na zastávky na jedlo a sightseeing. Končiť deň/jazdu budeme predpokladáme okolo 17:00. Vzhľadom na náročnosť jázd, čas strávený v sedle bicykla, odporúčame, aby každý z účastníkov uprednostnil jazdu na vlastnom bicykli, na ktorý je zvyknutý.

Nechceme riskovať, že pôžitok z jazdy bude ohrozený tým, že požičaný bicykel jazdcovi nesadne na 100%. Ak si ale predsa chcete bicykel zapožičať na mieste, bicykel na vyššej výkonnostnej úrovni vás bude stáť 100-150 eur na deň, cena je bez poplatku za odovzdanie bicykla v Los Angeles a jeho následnú prepravu do San Francisca.  Viac info nájdete na webe www.livelo.cc.

V pelotóne bude bratia Velitsovci, profesionálny mechanik a masér. Vzhľadom na počet účastníkov, treba počítať s tým, že vás masér nebude masírovať každý deň. Treba byť pripravený na všetky typy počasia. Ideme bicyklovať v letnom počasí, takže počítame s vyššími teplotami.

Zároveň ale odporúčame si pribaliť aspoň jednu ľahšiu bundu a vestu a doplnky (návleky na ruky, nohy, kolená) v prípade nepriaznivého počasia. Inak by jazdec mal mať zbalenú aspoň jednu sadu oblečenia na deň (kraťase + dres). Odporúčame aspoň 3 rezervné duše pre prípad defektov. O ostatné sa postará mechanik.

Ak máte záujem, vieme vám zabezpečiť aj celý rezervný bicykel pre prípad, že by váš vlastný zostal nepojazdný za poplatok 300 eur. Účastníkom tejto premiérovej cesty ponúkame ako darček základnú výbavu Isadore (kraťase, dres, ponožky, čiapka) v hodnote 315 eur. Dres bude s pamätným emblémom zájazdu Isadore x Bubo. Na zakúpenie ďalšej výbavy ponúkame účastníkom cesty 20% zľavu.

Chcete sa pridať? Odchádzame 1. júna. Viac na webe bubo.sk.

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu