Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Commencal Meta Trail 29 British Edition – trailbike roka 2019

Neskutočne rýchly, a pritom obratný a zábavný – jednoducho dokonalý trailbike na všetko.
Hodnotenie: 4.5/5
3 999
Biker

Dokonalý trail bike by mal zvládať úplne všetko. Do kopca pritom nemusí vedieť stúpať tak, aby zobral prvenstvo v tabuľkách na Strave, no nahor by sa mal vedieť dostať bez príliš veľkého nadávania. Rovnako nemusí excelovať na čiernej zjazdovej trati, no ak na ňu dostanete chuť, nemuseli by ste na ňom obchádzať príliš veľa prekážok.

Ideálny trailbike by však mal byť predovšetkým zábavný. Commencal Meta Trail 29 British Edition sa stáva naším bikom roka 2019, pretože spĺňa všetko spomenuté v predchádzajúcich vetách.

Ak vás baví pustiť to v plnej paľbe stredom rockgardenu, na striedačku zamykať kolesá na nechutne strmom zjazde a hneď nato pretancovať bike cez zavreté točky pomedzi stromy, Meta TR je ten správny bike pre vás.

Na jeho súrodencovi s vyšším zdvihom Meta AM 29 vyhrala Cécile Ravanel každé jedno kolo svetovej enduro série roku 2018. Niet sa pritom čo diviť, že aj táto 130 mm verzia má dole kopcom čo povedať – najmä v tejto špecifickej British Edition verzii. Chápať ju môžete aj ako „AMG, M či S-Line“ edíciu štandardnej Mety TR.

Komponenty

Kým tá je osadená 140 mm vidlicou a všestrannými plášťami, britská edícia dostala 150 mm vidlicu Fox 36 Factory a robustný predný plášť Schwalbe Magic Mary v mimoriadne mäkkej zmesi ADDIX Soft. Kombinácia tuhej a veľmi dobre chodiacej vidlice s mimoriadne priľnavým predným plášťom je záruka toho, že biku budete na zjazde naozaj veriť.

Hlavový uhol má pritom 66,5 stupňa – nie je teda nijako radikálne položený. Naopak je na tom 475 mm reach v L-ku – patrí medzi tie dlhšie. Pomáha tak navážiť sa na širokánske 800 mm rajdy Renthal a zatlačiť predné koleso do hliny.

Vidlica vám pritom poskytne viac ako dostatok opory – tlmič GRIP2 funguje výborne. Konkurenčná RockShox Lyrik je možno o trochu citlivejšia na malé nerovnosti, no rozdiely sú minimálne.

Vzadu je zdvihu o niečo menej – 130 mm tu kontroluje tlmič Fox DPX2 Factory. Ponúka na výber dve prednastavené nastavenia tlmenia pomalej kompresie a jeden doladiteľný otvorený mód. Svoj ideálny set-up si tak nájdete ľahko.

Odpruženie s jednoduchým štvorčapovým systémom má celkom neutrálny chod, no zároveň poskytuje more opory v strede zdvihu a prirodzene progresívny chod aj bez toho, aby ste dovnútra museli vkladať vložky na zmenu objemu komory.

Jazda

Commencal zažiaril najmä na strmých a vlhkých trailoch plných prírodných prekážok. Sú to práve tie, ktoré potrebujú čo najlepšiu trakciu predného kolesa a oporu vo vidlici, ktorá sa nesmie príliš zanárať. Kontrolovaný chod zadného odpruženia zase pomáha, keď priletíte do klopenky a vyhodíte z nej spŕšku hliny.

To však nie je to jediné, čo zvláda bravúrne.

Úsmev na tvári nevymizne ani na menej náročných trailoch a v systéme zadného odpruženia je dostatok anti-squatu na to, aby agilne vyšprintoval zo zákrut či na každý horizont vlniaceho sa trailu.

Síce nestúpa do kopca veľmi efektívne ako iné bicykle v tejto kategórii, no vďaka strmému 76,5-stupňovému sedlovému uhlu budete sedieť vo veľmi pohodlnej pozícii s bedrami priamo nad stredom.

Vďaka dlhému reachu máte dostatok priestoru na prácu s ťažiskom. Keď teda prídu na rad neklopené ploché zákruty, môžete sa bez obáv navážiť na predné koleso. Tu, rovnako ako pri rýchlej paľbe v priamom smere, pomáha aj nízko zavesený stred (335 mm). Je krásne stabilný a sebavedomý.

Naša jediná výhrada k rámu smeruje k zadnej stavbe – je dosť široká. Ak teda máte obrúsenú zadnú stavbu od piat na vašom súčasnom biku, je veľká pravdepodobnosť, že do nej budete kopať aj na Commencali. Občas sme sa o ňu dokonca ošuchli aj lýtkami. Celkovo však ide o jeden mimoriadne podarený, schopný a podľa nás aj naozaj krásny trailbike.

Špecifikácia
  • Rám trikrát stenčovaný hliníkový 6066
  • Vidlica Fox 36 Factory RC2 150 mm
  • Tlmič Fox DPX2 Factory 130 mm
  • Pohon SRAM GX Eagle, kľuky Truvativ Descendant 7k (1 x 12)
  • Kolesá e*thirteen TRS, plášte Schwalbe Magic Mary ADDIX Soft vpredu a Schwalbe Hans Dampf ADDIX Soft 29 x 2,35 vzadu
  • Brzdy Shimano Deore XT (200/180 mm)
  • Riadidlá/predstavec Renthal Fatbar 800 mm/Renthal Apex 50 mm
  • Sedlovka/sedlo KS LEV Integra teleskopická 125 mm/Fabric Scoop
  • Hmotnosť 15,04 kg (L)

Viac info na webe: www.fdfbikeshop.cz

Vaše komentáre

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu