Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

15 tipov na lacné vianočné darčeky, ktoré potešia každého cyklistu

Sú veci, ktoré by mal univerzálne oceniť každý cyklista. Pomôcky, ktoré uľahčia život, umožnia jazdiť viac a dlhšie, či udržať jeho bicykel v top kondícii. Zopár sme pre vás vybrali.
Biker
15 tipov na lacné vianočné darčeky, ktoré potešia každého cyklistu

Vyberať nielen vianočný darček, obzvlášť, pokiaľ má byť prekvapenie, je ťažké. A k nevieme, po čom konkrétne túžia, je dobré sa vyrovnať veciam, ktoré si vyberáme na základe subjektívnych dôvodov. Vzhľad a veľkosť oblečenia, farba a jazdné vlastnosti komponentu, to vie výber poriadne zamotať a v najhoršom prípade aj pokaziť radosť.

Sú však veci, ktoré by mal univerzálne oceniť každý cyklista. Pomôcky, ktoré mu uľahčia život, umožnia jazdiť viac a dlhšie, či udržať jeho bicykel v top kondícii. Zopár sme pre vás vybrali.

1.  Svetlo na nočné jazdenie

  • Odporúčaný produkt: Sigma Sport Buster 700 HL Helmet Light
  • Orientačná cena: 40€

Naša stredoeurópska zima často nie je tak krutá, čo sa týka snehu a mrazu. Čím však bráni poobednému a večernému športovaniu je tma. Výkonné svetlo to dokáže napraviť. Ak ide o prvé svetlo určite zvoľte také, ktoré sa pripevní na helmu a vždy svieti tam, kde sa potrebuje jazdec pozerať.

2. Peter Sagan: Môj svet

  • Orientačná cena: 15,50€

Čo je pre Sagana najväčšia motivácia? Ako sa pozerá na špurt? Čo si myslí o iných jazdcoch v pelotóne? Príbeh troch rokov, počas ktorých sa Sagan trikrát stal majstrom sveta je zaujímavým a inšpiratívnym čítaním pre cyklistov aj necyklistov.

3. Predplatné časopisov Biker a Cyklistika 2023

  • Cena: 19,90

Dostanete 11 unikátnych časopisov zameraných na horskú a cestnú cyklistiku. Spolu 1400 strán čítania, 6 cyklomáp, tipy na cyklovýlety a nástenný kalendár 2024. Dozviete sa mnohé praktické rady, ako efektívne bicyklovať v lese či na ceste.

Predplatné za zvýhodnenú cenu si objednajte online priamo tu.

4. Vazelína aj s pištoľou

  • Orientačná cena: 30€
  • Odporúčaný produkt: Muc-Off Grease Gun Kit

Dostať ako darček iba tubu lubrikantu by bolo prinajmenšom vtipné. V spojení s aplikačnou pištoľou sa však zmení vo výborný nástroj, ktorým dokážete natlačiť čerstvú vazelínu do všetkých ložísk a zachovať ich čerstvé aj počas zimného blata a neustáleho čistenia.

5. Vzduch v kolesách / knôty

  • Orientačná cena: 25€
  • Odporúčaný produkt: Stans DART Tyre Plug

Najväčším nepriateľom cyklistu je stále defekt. Boj s nimi, hoci stále nádejnejší neutícha. Zásoba duší alebo lepenie pre tých, ktorý stále veria gume. Alebo tmel a upchávky pre roztrhnuté plášte pre tých “bezduchých”.

6. Ochrana rámu

  • Orientačná cena: 15€+ (25mm x 1m) 
  • Odporúčaný produkt: 3M 8671HS (áno, skutočne sa to takto volá)

Špeciálne ochranné pásky na rám a komponenty bicyklu sú prekvapivo drahé. V prípade predrezaných súprav naozaj drahé. Aj preto mnohý proste zatnú zuby a pretrpia prvé veľké škrabance. Dobrý spôsob je kúpiť zásobu kvalitnej ochrannej pásky v roli, ako napríklad 3M 8671HS a použiť ju podľa ľubovôle.

7. Minimalistické blatníky

  • Orientačná cena: 12€
  • Odporúčaný produkt: MarshGuard

Jednoduchý lacný a efektívny. Tento štýl blatníkov je populárny z mnohých dôvodov. Časom sa však dokážu lámať, najmä ak sa bicykel často preváža. Či už ho jazdec práve má alebo nemá, skôr, či neskôr ho použije.

8. Štartovné na preteky

Ak uprednostňujete zážitky pred bezcitnými predmetmi, intenzívnosť pretekárskeho nasadenia spojeného s neznámym terénom a sociálnym aspektom takejto akcie sa dokáže zostať v pamäti do konca života.

9. Vodítko reťaze

  • Orientačná cena: 25€
  • Odporúčaný produkt: Specialized Mini Chain Guide 33T-36T

Mnohé nové bicykle prichádzajú s jednoprevodníkmi vpredu a vyhlasujú, že ich reťaze už nepadajú. Hoci 99% času je to naozaj tak. Zvyšné 1% vie byť naozaj otravné a spadnutá reťaz môže spôsobiť pád, pokaziť závod či poškriabať rám. Za nízku váhu a cenu môžete

10. Ľadvinka

  • Orientačná cena: 30€
  • Odporúčaný produkt: Dakine Rad Hip Pack

Jazdenie s ľadvinkou sa stalo posledné roky veľmi populárnym. Pojmú minimálne to, čo chrbtové vačky cyklistického dresu a ešte oveľa viac. Niektorí však uprednostňujú voľné dresy, ktoré si dobre rozumejú s ľadvinkou. Nemusíte hneď voliť drahú, špecifickú pre cyklistu začnite obyčajnejšou, ktorá je lacná a univerzálna.

11. Vlnené ponožky

  • Orientačná cena: 15€
  • Odporúčaný produkt: dhb Aeron Winter Weight Merino

Sú ľudia, ktorý pod stromček nechcú nič extravagantnejšie, ako svoju ročnú zásobu ponožiek. Užitočnejšie ako vtipné a tematické dizajny sú vlnené ponožky. Obyčajné vzhľadom, no s čo najväčším obsahom pravej vlny. Udržia cyklistické nohy teplé v zime a dokonca aj keď premoknú.

12. Momentový kľúč

  • Orientačná cena: 30€+
  • Odporúčaný produkt: X-Tools Essential Torque Wrench Set

Dobrý momentový kľúč je skutočne drahá záležitosť. Pre bežné cyklistické opravy však stačí aj lacnejšia verzia, s menšími hodnotami. Zabránia však ničeniu tých najpoužívanejších skrutiek a závitov kokpitu a budete sa s ním cítiť ako ozajstný profesionál. Klik dosiahnutého momentu je zadosťučinenie samo o sebe.

13. Darčekový poukaz

  • Orientačná cena: ľubovoľná
  • Odporúčaný produkt: voucher na e-shop Chain Reaction Cycles alebo Bike24

Ešte stále váhate čo vybrať? Posuňte teda voľbu na niekoho iného. Voucher je zlatá stredná cesta. Neriskujete nevhodný darček a na rozdiel od darovaných peňazí sa nedá prepiť.

Dodatočné návrhy

14. Plášte Continental Grand Prix 5000

  • Orientačná cena: 50€

Sú jednoducho príliš dobré na to, aby sa niekomu nepáčili a nič bicykel tak nevylepší ako nové a kvalitné plášte.

15. Praktické náradie Topeak Ratchet Rocket Lite DX

Orientačná cena: 35€

Miniatúrna gola sada je roztomilá ako hračka, no zachováva si svoju užitočnosť.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Včera 10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu