Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Štatistiky Stravy z roku 2019: Viac virtuálnych tréningov, jogy, posilňovne, ale aj motivácie jazdiť

Za rok 2019 najazdili všetci používatelia Stravy 9 biliónov kilometrov a nastúpali 90,4 biliónov metrov.
Martin Sarvaš
Štatistiky Stravy z roku 2019: Viac virtuálnych tréningov, jogy, posilňovne, ale aj motivácie jazdiť

Športová aplikácia, ktorú používa obrovské množstvo cyklistov, tento rok oslávila už 10 rokov od svojho vzniku.

Tak, ako každý rok, aj tentokrát dali dohromady report „Rok v Športe“, ktorý zhŕňa rôzne zaujímavé postrehy a štatistiky, ktoré v Strave dokázali identifikovať na základe aktivít užívateľov.

Ľudia sa vzájomne motivujú k jazdeniu

Zo štatistík Stravy jasne vyplýva, že cyklisti, ktorí jazdia v kluboch alebo jazdia jednoducho v skupinách a s kamarátmi, sú omnoho aktívnejší ako jednotlivci.

Jazdci, ktorí jazdia v skupinách a kluboch majú na Strave o 10% viac aktivít. Okrem toho bývajú skupinové jazdy až dvojnásobne dlhšie ako sólo jazdy.

Táto štatistika však iba potvrdzuje fakt, že jazdenie s kamarátmi dodáva omnoho viac na motivácii ako keby ste jazdili osamote. A samozrejme, je to väčšia zábava.

Jazdy počas pracovného týždňa sa pohybujú v čase medzi 6:00 – 8:00 ráno, zatiaľ čo skupinové jazdy sa začínajú ešte skôr.

Dlhodobé plány – motivácia počas celého roku

Predtým, ako si začnete dávať novoročné predsavzatia, by ste toto mali dočítať. Dáta, ktoré v Strave nazbierali od užívateľov prémiovej verzie Summit ukazujú, že dlhodobé plány fungujú výborne a s najväčšou pravdepodobnosťou budete podvedome motivovaní počas celého roka.

95% cyklistov, ktorí si stanovili ciele v Januári, dodržujú tréningové plány aj v Septembri v porovnaní s 87% cyklistami, ktorí prestali trénovať a pracovať na dosiahnutí cieľov.

Celý rok na trenažéroch

Či už sa vám to páči alebo nie, trénovanie na trenažéroch je stále populárnešie, a to najmä vďaka prístupným platformám ako Zwift či TrainerRoad. A to nielen počas zimných mesiacov.

V januári 2019 nahralo indoorové virtuálne tréningy na trenažéroch či zo spinningu 15,2% cyklistov, čo je veľký nárast oproti 5,5% v januári 2016. Na trenažéroch sa jazdí však nielen v zime a zatiaľ čo v sezóne 2015-16 bol počet virtuálnych jázd v lete iba 0,2%, v rokoch 2018-19 stúpol na 4,9%.

Dáta tiež ukazujú, že virtuálne tréningy na trenažéroch vám v dlhodobom merítku ušetria čas. Cyklisti, ktorí trénovali konkrétne stúpania na trenažéroch, dokázali počas skutočných jázd na daných stúpaniach ušetriť až dve minúty.

Bicyklovanie v mestách je stále populárnejšie

Dáta Stravy ukazujú, že dochádzanie na bicykloch a jazdenie po mestách je stále populárnejšie. Štatistiky ukazujú, že rastie aj počet žien, ktoré jazdia na bicykloch. V Anglicku a Írsku jazdí do práce na bicykloch 29,3% žien, pričom mužov dochádza na bicykloch 32,8%.

Celosvetovo jazdí v mestách o 6,7% menej žien ako mužov. Vo veľkomestách sú však rozdiely medzi mužmi a ženami minimálne a stále klesajú.

Veľkú zásluhu na jazdení na bicykloch v mestách majú populárne bikesharing programy, vďaka ktorým jazdia na bicykloch aj ľudia, ktorí bicykle ani nevlastnia.

Viac jogy a hlavne posilňovne

Tie dni, kedy cyklistom stačilo jazdenie na bicykloch sú dávno preč a v roku 2019 sa sústredili aj na mnoho úplne odlišných aktivít.

Športovci, ktorí sa venovali iba jadnému športu ukázali jednoznačný pokles, pričom ľudia, ktorí jazdia iba na bicykli klesli zo 67,9% v roku 2015 na 47,2% v roku 2019.

Na druhej strane, Strava ukazuje nárast ich aktivít v iných športoch. Chôdza stúpla o 67%, joga o 74% a trénovanie v posilňovni o šialených 289%.

Cyklisti sa tiež počas zimnej sezóny viac sústredia na beh, turistiku, prechádzky a trénovanie na trenažéroch.

Najobľúbenejšia výbava cyklistov

Vďaka tomu, že cyklisti na Strave zdieľajú, na čom jazdia, bolo jednoduché zistiť, aké sú v súčasnosti najobľúbenejšie bicykle.

Najobľúbenejšie bicykle v roku 2019:

  • Trek Checkpoint
  • Orbea Oiz
  • Canyon Neuron
  • Orbea Terra
  • Trek Marlin

Najobľúbenejšie cyklopočítače

  • Garmin Edge 530,
  • Garmin Edge 830
  • Wahoo Elemnt Roam
Najazdili sme bilióny kilometrov

Dokopy najazdili všetci užívatelia Stravy za rok 2019 9 biliónov kilometrov a nastúpali 90,4 biliónov metrov.

Bicykle, ktoré majú priemerne najazdené najviac na jednu jazdu:

  • Colnago C64 (49.3km)
  • Bianchi Specialissima (48.9km)
  • Trek Emonda SLR (47.4km)
  • Pinarello Dogma F10 (46.5km)
  • Specialized S-Works Tarmac (46.2km)

Vaše komentáre

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu