Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Napchať dve nohy do jednej topánky je náročné, hovorí Sagan o Van der Poelovi

Peter Sagan spravil chybu, keď nešiel na cestné, ale horské preteky na olympiáde pred štyrmi rokmi. Opačnú chybu spravil nedávno Mathieu van der Poel, keď nešiel na majstrovstvá sveta v horskej cyklistike a uprednostnil cestný šampionát.
Martin Sarvaš
Napchať dve nohy do jednej topánky je náročné, hovorí Sagan o Van der Poelovi

Peter Sagan bude pretekať na budúcoročnej olympiáde v Tokyu v cestnej cyklistike, keďže pred štyrmi rokmi v Riu sa ukázalo, že na horskom bicykli sa mu nedarilo.

Na ceste nepretekal, pretože sa mu nepozdával profil trate, avšak nakoniec sa to ukázalo ako chybné rozhodnutie, keďže víťazom sa stal Greg Van Avermaet, ktorý je rovnaký typ pretekára ako Sagan.

Sagan je juniorským majstrom sveta aj Európy v horskej cyklistike z roku 2008, avšak o dva roky neskôr už jazdil iba na ceste: „Skúsil som to, ale v roku 2010 som sa rozhodol, že sa budem sústrediť iba na cestnú cyklistiku. Myslím si, že som sa rozhodol správne.“

„V roku 2016 som na olympiáde pretekal na horskom bicykli, ale po takej dlhej dobe trvá viac ako iba mesiac, aby sa človek znovu do toho dostal. Pre cyklistov, ktorí s horskou cyklistikou nikdy neskončili, je to jednoduchšie ako pre mňa, keďže za rok absolvujem 85 až 90 pretekov na ceste,“ povedal Sagan.

Jedným z najsledovanejších cyklistov na svete je v súčasnosti Holanďan Mathieu van der Poel, ktorý preteká v horskej cyklistike i cestnej, pričom v oboch disciplínach patrí medzi svetovú špičku. Mnohí ho nazývajú ako nový Peter Sagan.

Sagan priznal, že na horský bicykel nemá motiváciu: „Prečo by som mal ísť znova na horskom bicykli, teraz na to nemám žiadnu motiváciu. Zoberte si, koľko cestných pretekov absolvuje za rok Van der Poel. Takže možno je skôr otázka na neho, či nerozmýšľal, že by sa sústredil na cestnú cyklistiku. Snaží sa napchať dve nohy do jednej topánky a to je náročné.“

Tento rok obetoval Van der Poel možnosť zisku titulu majstra sveta i celkového víťaza svetového pohára v horskej cyklistike na úkor prípravy na cestné majstrovstvá sveta, kde napokon zlyhal a po taktickej chybe skončil na 43. mieste.

Na Olympiáde v Japonsku už nechce zopakovať rovnakú chybu a bude pretekať na horskom bicykli.

Van der Poel a jeho cyklokrosový rival Wout van Aert už počas uplynulej sezóny ukázali, že na jarných klasikách budú silnými adeptmi na výhru, čo priznal aj Sagan: „Chalani sú silní a majú veľkú budúcnosť. Asi nič iné k tom netreba dodať.“

Mladí cyklisti z Holandska a Belgicka však stále budú musieť súperiť so skúsenými cyklistami ako Peter Sagan, Julian Alaphilippe či Greg Van Avermaet.

Peter Sagan potvrdil, že v roku 2020 sa zúčastní na pretekoch Tour de France, Giro d’Italia a sezónu skončí hneď po olympiáde. „Bude trvať síce iba šesť mesiacov, ale bude to ťažkých šesť mesiacov,“ dodal Sagan.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu