Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Horský i cestný fenomén cyklistiky Mathieu van der Poel. Bude z mladého Holanďana nový Sagan?

Mladý Holanďan má za sebou prelomovú sezónu plnú úspechov v horskej i cestnej cyklistike. Otázne je, na ktorú z nich sa v budúcnosti sústredí.
Martin Sarvaš
Horský i cestný fenomén cyklistiky Mathieu van der Poel. Bude z mladého Holanďana nový Sagan?

Mathieu van der Poel je bezpochyby fenoménom súčasného sveta cyklistiky a má za sebou sezónu plnú úspechov v horskej i cestnej cyklistike.

A to nehovoríme o hocijakých pretekoch, ale o pretekoch svetového pohára či cestných pretekoch kategórie World Tour.

Začal úspechmi na ťažkých klasikách

Iba 24-ročný Holanďan začal túto sezónu na ceste jarnými klasikami. Svoje prvé víťazstvo z kategórie World Tour si pripísal na pretekoch Dwars door Vlaanderen a šialený výkon predviedol pri víťazstve na náročnej klasike Amstel Gold Race.

Okrem nich vyhral aj Brabantse Pijl a Grand Prix de Denain. Dve štvrté miesta si pripísal na ťažkých klasikách Okolo Flámska a Gent–Wevelgem.

Zostrih z Amstel Gold Race:

Dominuje aj v horskej cyklistike

V máji presedlal na horský bicykel a na pretekoch svetového pohára v Albstadte skončil druhý, pričom v disciplíne na krátkom okruhu (XCC) vyhral. V disciplíne XCC jednoznačne dominoval počas celej sezóny a päťkrát vyhral. V klasickom XCO sa mu podarilo vyhrať na svetovom pohári trikrát. Zlatú medailu získal aj na Majstrovstvách Európy v Brne.

Koniec sezóny na horskom bicykli vynechal, pretože opäť presadol na cestný bicykel a pripravoval sa na majstrovstvá sveta. Ak by však pokračoval, je veľmi pravdepodobné, že by sa stal celkovým víťazom svetového pohára v horskej cyklistike a vynechal aj svetový šampionát. Oba tituly získal jeho najväčší konkurent Nino Schurter, ktorého však v uplynulej sezóne porážal.

Majstrovstvá sveta mu nevyšli: „Vyprázdnila sa mi nádrž“

Pred cestnými Majstrovstvami sveta v Yorkshire absolvoval van der Poel preteky Arctic Race of Norway, kde vyhral hneď prvú etapu a svoju silu na ceste opäť potvrdil na Tour of Britain, kde sa stal celkovým víťazom po triumfe v 4., 7. a 8. etape.

Pretekárom, o ktorom všetci rozprávali a favorizovali pred MS v cestnej cyklistike, bol práve van der Poel. Majstrovstvá však skomplikovalo počasie a aj skrátená dĺžka trate 261km bola stále dosť dlhou pre 24-ročného Holanďana. Necelých 13km pred cieľom mu došli sily, nedokázal sa udržať s vedúcim únikom a napokon prešiel cieľom až na 43. mieste.

„Neviem, čo sa stalo. Z ničoho nič mi došla v nohách sila. Nemyslím si, že som spravil nejaké chyby, bol som v správnej skupine, ale jednoducho sa mi vyprázdnila nádrž. Ešte sa mi to nikdy nestalo, ale ani som ešte nikdy nejazdil takto dlho v zime a daždi. Boli to skutočne náročné preteky,“ povedal po majstrovstvách van der Poel.

Úspechy van der Poela z roku 2019 v cestnej cyklistike:

Výsledky Mathieua van der Poela v roku 2019

Horská cyklistika

  • Svetový pohár (SP) v horskej cyklistike XCO – celkovo 2. miesto
  • SP Nové Město – 1. miesto XCO; 1. miesto XCC
  • SP Val di Sole – 1. miesto XCO; 1. miesto XCC
  • SP Lenzerheide – 1. miesto XCO; 1. miesto XCC
  • SP Albstadt – 2. miesto XCO; 1. miesto XCC
  • SP Les Gets – 1. miesto XCC
  • Majstrovstvá Európy XCO – 1. miesto

Cestná cyklistika

  • Amstel Gold Race – 1. miesto
  • Dwars door Vlaanderen – 1. miesto
  • Brabantse Pijl – 1. miesto
  • Grand Prix de Denain – 1. miesto
  • Tour of Britain – 1. miesto celkovo; 1. miesto v etapách 4, 7 & 8
  • Arctic Race of Norway, 1. etapa – 1. miesto
  • Tour of Antalya, 1. etapa – 1. miesto
  • Okolo Flámska – 4. miesto
  • Gent–Wevelgem – 4. miesto
Žeby druhý Sagan?

Mnohí označujú Mathieua van der Poela ako druhého Sagana a faktom je, že vo viacerých ohľadoch ho môže pripomínať.

Sagan je juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike a na horskom bicykli vyrastal. Van der Poel síce vyrastal na cyklokrose, ale v súčasnosti patrí jednoznačne aj medzi najlepších pretekárov v horskej cyklistike.

Ak by tento rok dokončil sériu svetového pohára v XCO a absolvoval majstrovstvá sveta, dosť pravdepodobne by sme ho teraz mohli nazvať najlepším horským cyklistom súčasnosti.

Mathieu van der Poel na pretekoch svetového pohára v hoskej cyklistike vo Val di Sole. Foto: Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Van der Poel má teda skvelé technické zručnosti z horskej cyklistiky, rovnako ako Peter Sagan. Má tiež veľmi podobné zameranie a kondíciu v cestnej cyklistike – dominuje na klasikárskych etapách, v šprintoch či jednodňových pretekoch.

Slovenský cyklista vyhral svoj prvý zelený dres na svoejj premiérovej účasti na Tour de France už v roku 2012, keď mal 22 rokov a majstrom sveta sa stal po prvýkrát v Richmonde, keď mal 25 rokov.

Van der Poel má momentálne 24 rokov a tento rok zaznamenal svoje prvé zásadné výsledky v cestnej cyklistike na svetovej úrovni, aj keď už v roku 2013 sa stal juniorským majstrom sveta v cestnej cyklistike. Faktom však je, že na ceste nie je vek rozhodujúcim faktorom a z van der Poela tak ešte pokojne môže vyrásť druhý Peter Sagan.

Cyklistickú krv má v rodine

Mathieu van der Poel pochádza z čisto cyklistickej rodiny a cyklistickú krv má holandský multitalent v rodine už viac generácií. Nie je teda divu, že patrí medzi svetovú elitu, keďže sa jazdeniu venuje od útleho detstva.

Jeho otec má na konte dve víťazstvá v etapách na Tour de France, zatiaľ čo jeho starým otcom je R. Poulidor, víťaz španielskej Vuelty a trojnásobný druhý pretekár v celkovej klasifikácii na Tour de France.

Vyrastal na cyklokrose

Disciplína, ktorú sme zatiaľ nespomenuli, ale pre van der Poela je kľúčová, je cyklokros. Na cyklokrose vyrastal a doposiaľ absolvoval vo svojej kariére najviac pretekov práve v cyklokrose.

Mnohí ho dokonca označujú ako svetovo najlepšieho cyklokrosára v histórii. Horská cyklistka Jolanda Neff ho prirovnala, že v cyklokrose je šampiónom svojho športu tak, ako Federer či Nadal v tenise alebo Schumacher v F1.

Mathieu van der Poel si ide po cyklokrosový titul majstra sveta.

Svoju prvú pretekársku cyklokrosovú sezónu absolvoval v 14 rokoch v roku 2009, kedy vyhral striebro na majstrovstvách Holandska v kategórii kadetov.

Na konte má nespočentne veľa víťazstiev, je súčasným cyklokrosovým majstrom sveta a svetový šampionát vyhral aj v roku 2015. Cyklokrosové majstrovstvá Európy vyhral v rokoch 2017 a 2018. Domácim majstrom v Holansku sa stal už päťkrát (2015–2019).

Horská alebo cestná cyklistika

Vystáva však zásadná otázka. Bude sa mladý holanďan sústrediť na cestnú alebo horskú cyklistiku? Odpoveď však momentálne pozná iba on sám a možno niekto z jeho tímu Corendon–Circus.

Pomenovanie najlepšieho cyklistu sveta si v budúcnosti môže vybojovať v jednej aj v druhej disciplíne, keďže ukázal, že potenciál na to má. Avšak v oboch naraz to asi nepôjde.

Finančne je zaujímavejšia určite cestná cyklistika, takže by nebolo prekvapujúce, keby sa sústredil práve na cestu. Tohto mladíka budeme určite sledovať a sme zvedaví, ktorou cestou sa v blízkej budúcnosti vyberie.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

Včera 17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

Včera 16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

Včera 10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

27.03.2024 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu