Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

7 začiatočníckych chýb, ktoré vám pokazia cestu do práce na bicykli

Za hrsť múdrosti pre tých, ktorí sú v dochádzaní do práce na bicykli neskúsení.
Biker

Pokiaľ svoj bicykel používate aj (alebo výhradne) na dochádzanie do práce, existuje niekoľko tipov, ktoré vám môžu zásadne pomôcť.

Či už ide o osobnú prípravu alebo jazdné návyky a nastavenia bicykla, tu je pár maličkostí, ktoré môžu mať veľký dopad na pohodlie jazdy do práce, na kávu aj pivo.

1. Mäkké pneumatiky

Kontrolujte tlak v pneumatikách minimálne jeden krát týždenne. Zaručene uvidíte spontánny pokles tlaku.

Často vidíme na uliciach jazdcov, ktorí tlak v pneumatikách hrubo zanedbávajú. Ich počet a stav niektorých plášťov je pre mechanicky založených z nás naozaj strašidelný. Mäkké gumy sú pomalé a náročné na roztočenie a nepríjemne sa pohupujú pri rýchlejšej kadencii.

Tiež riskujete preseknutie duše, rýchlejšie opotrebovávate bočnice plášťa a ráfy kolies vystavujete riziku poškodenia na ostrých výmoľoch a obrubníkoch.

Každý plášť má  na svojom boku otlačené odporučené hodnoty tlaku, ktoré by sa mali pravidelne kontrolovať.

2. Suchá retiazka

Suchá reťaz rýchlo opotrebuje drahšie komponenty vášho bicykla.

Poznáte ten nechutne pískavý zvuk po naštartovaní auta kedy preklzuje remeň alternátoru? Tak jeho ekvivalent na bicykli je hlasná nenamazaná retiazka.

Ako ho dokáže niekto ignorovať a jednoducho pokračovať v jazdení, je pre jednoducho nepochopiteľné.

Nielenže píli uši, je najmä signálom, že celé vaše prevodové ústrojenstvo začína trpieť. Vyčistite, premažte reťaz aj prevody správne zvoleným olejom a predĺžite život ozubeným kolieskam, reťazi a pravdepodobne zlepšíte aj radenie medzi rýchlosťami. Správne lubrikované prevody tiež pracujú efektívnejšie a prenesú viac vášho výkonu.

3. Zanedbanie bezpečnostnej previerky

Bicykle môžu byť zastrašujúco komplikované stroje pre tých mechanicky menej zručných, no periodická kontrola je jednoduchá procedúra a vie byť rovnako užitočná ako technická kontrola vášho auta.

Napríklad rýchloupínaky, ktoré sú samozrejme oveľa príjemnejšie na obsluhu ako matice, čas od času sa však môžu uvoľniť a bohužiaľ, ešte oveľa častejšie sú nesprávne zatiahnuté. Necháme na vašej fantázii, aby ste si predstavili, aké následky to môže mať.

Podobne riadidlá a predstavec sú komponenty, ktoré len zriedka spôsobia poruchu, neprávne zatiahnuté však môžu byť veľmi nebezpečné. A ak máte o niečom pochyby neváhajte navštíviť cykloservis.

4. Veľmi rýchle alebo veľmi pomalé šliapanie

Snažte sa točiť pedále v rytme, ktorý vám príde prirodzený a nenútený, čítajte terén pred sebou a prispôsobujte sa mu.

Ak máte to šťastie, že máte na výber z viacero rýchlostí, tak gratulujeme. Musíte sa ich však naučiť používať. Podradenie na nižšie rýchlosti pri spomaľovaní k semaforu ušetrí trápne momenty slimačieho rozbiehania na ťažkom prevode, často sprevádzané odporným rachotom radenia pri snahe podradiť počas silného záberu nôh.

V presne opačnom prípade, nízky prevod vám pomôže dosiahnuť vrchol kopca, nezabudnite však pri jeho zostupovaní postupne radiť na ťažšie prevody tak aby ste udržali kontrolu nad bicyklom. Zošliapnutie ľahkého prevodu v rýchlosti má často za následok prudké roztočenie kľúk, zošmyknutie nohy z pedálu a divoké momenty na bicykli.

5. Nesprávna výška sedlovky

Ak jazdíte s nesprávnou výškou sedla, nielenže to vyzerá, že trpíte, naozaj si môžete spôsobiť zranenie.

Jazdenie s nízkym posedom vás okráda os silu pri šliapaní. Naopak, priveľmi vysoký posed zvyšuje nepohodlie, nestabilitu a je tu zvýšené riziko zranení.

Rýchly spôsob ako zistiť správnu výšku bez toho, aby ste museli byť vedcom je dosiahnuť mierneho prehnutia nohy v najnižšej úvrati pedálov. Nehúpajte sa pri tom v bokoch a stred pedálu majte pri tomto meraní uložený pod poduškami chodidla.

6. Chabá príprav na jazdu

Znie to ako samozrejmosť, ale práve takéto maličkosti môžu znamenať rozdiel medzi užívaním si alebo pretrpením.

Dobre popremýšľajte, čo by ste mohli potrebovať pri jazde na bicykli. Okrem povinnej výbavy v podobe svetiel a funkčných bŕzd je dobré byť pripravený na stret s najväčším nepriateľom cyklistu, defektom.

Náhradná duša alebo lepenie, montpáky pre demontáž duše a pumpička pre jej nafúkanie. Pre prípad, že sa musíte niekde zastaviť, je dobré mať so sebou zámok.

Dnes má mnoho kompaktných multiklúčov popri náradiu pre nastavenie radenia a komponentov aj špeciálne náradie pre núdzové centrovanie kolies a nitovač reťaze. Ďalej by vaša výbava vody, jedla a prípadných náhradných dielov mala zodpovedať dĺžke vašej jazdy.

Vždy si jednoducho predstavte poruchu v najvzdialenejšom bode od domova a sami uvážte ako ďaleko chcete bicykel tlačiť alebo ako dlho hladovať.

7. Zbytočne agresívna alebo nepredvídateľná jazda

Cyklisti sú jedny z najzraniteľnejších užívateľov ciest. To je chladný fakt. Neznamená to že by sme sa mali neustále strachovať, opatrnosť je však na mieste. Jazdite sebaisto a pozorne, nie sebecky.

Pamätajte, že je nutné aby bás bolo vidieť a ideálne aby sa dal predpokladať váš nasledujúci pohyb. Dávajte pozor na autá a predmety blokujúce okraj cesty prípadne otvárajúce sa dvere auta, ktoré vyzerá, že je zaparkované a v pokoji.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu