Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Specialized predstavil ultraľahké tretry S-Works EXOS, sú vraj najľahšie na svete

Šnurovacia verzia váži iba 200g (pár) a verzia s doťahovacím koliečkom Boa váži 300g.
Martin Sarvaš
Specialized predstavil ultraľahké tretry S-Works EXOS, sú vraj najľahšie na svete

Specialized predstavil úplne nové ultraľahké cestné tretry S-Works EXOS. Podľa informácií od Specializedu sú EXOS najľahšie sériovo vyrábané tretry na svete. Tretry EXOS sú v dvoch prevedeniach – šnurovacia verzia EXOS 99 a verzia EXOS s doťahovacím koliečkom Boa.

EXOS 99

Cena: 649€

Šnurovacia tretra EXOS 99 váži, ako vyplýva aj z názvu, iba 99 gramov – jedna topánka vo veľkosti 42. Pár týchto tretier teda dokopy váži necelých 200 gramov. To skutočne malé číslo a nízku váhu dosiahol Specialized vďaka využitiu tých najľahších materiálov. Podrážka je karbónová a vrchná časť je z materiálu Dyneema, ktorý sa skladá z polyethylenových vlákien a napriek nízkej váhe sa vyznačuje mimoriadne vysokou pevnosťou.

Nové tretry vyvíjali inžinieri, ktorí skonštruovali cestný bicykel Tarmac. U nových tretier sa rozhodli odstrániť výstuhu päty aj špičky a vyvinuli karbónovú podrážku, ktorá váži iba 50 gramov. „Odstránili sme nepotrebný materiál a môžeme vám predstaviť najľahšiu cyklistickú tretru, ktorá kedy uvidela svetlo sveta,“ opisuje tretry Specialized.

Model EXOS 99 je iba v jednom červeno-šedom farebnom prevedení, stojí 649 eur a na celom svete je v predaji iba 500 párov týchto topánok.

EXOS

Cena: 499€

Druhá verzia S-Works EXOS má šnurovanie so zaťahovacím systémom s koliečkom Boa. Jedna tretra vo veľkosti 42 váži 150 gramov. „Dostať sa na 150 gramov nám dalo dosť veľa práce. Využili sme na to všetky zdroje, ktoré sme mali k dispozícii,“ píše Specialized.

Podrážka tretier EXOS bola vyvinutá pomocou analýzy koncových prvkov a mapovania tlaku, aby mohli odobrať materiál, ktorý nie je potrebný. Tým sa Specialized podarilo zachovať potrebnú tuhosť pri použití minima materiálu. Vo vrchnej časti je použitý materiál Dyneema a CubicTec na vystuženie. Úchyty na kufre sú pri oboch modeloch titánové.

Verzia EXOS má dve farebné prevedenia, šedo-čierne a šedo-biele. Cena tretier je 499 eur.

Oba modely nových tretier S-Works EXOS 99 a S-Works EXOS sú extrémne ľahké a možno vám pripadá suma dosť vysoká, no v porovnaní s ultraľahkými tretrami, ktoré predstavila značka Mavic v roku 2017 a stoja 1000 eur, je ich cena celkom prijateľná.

Detaily – S-Works EXOS 99

Detaily – S-Works EXOS

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu