Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Opravy a údržba

Návod: 5 tipov, ako môžete vylepšiť účinnosť a nastaviť vaše brzdy

Naučte sa, ako správne nastaviť brzdy, namontovať kotúče i brzdové strmene.
Biker
Návod: 5 tipov, ako môžete vylepšiť účinnosť a nastaviť vaše brzdy
1. Nastavenie brzdy

Najprv skontrolujeme správne osadenie a upnutie kolesa. Zľahka dotiahneme brzdový strmeň na adaptér alebo priamo na vidlicu. Je dôležité, aby platničky dosadali kolmo na kotúč, inak bude brzda príliš pružná.

Polohu doštičiek vždy kontrolujeme aspoň z dvoch uhlov. Vnútornú platničku nastavíme imbusovým kľúčom alebo nastavovacím kolieskom tak, aby sme videli len samotnú brzdovú zmes kotúča, keďže vnútorná platnička nie je pohyblivá, nevysúva sa. Naopak, vonkajšia pohyblivá brzdová platnička by nemala skoro vôbec vyčnievať zo strmeňa.

2. Lanko

Lanko upneme tak, aby páka nemala mŕtvy chod. To znamená, že už pri malom zatlačení brzdovej páky sa má pohnúť aj páka na strmeni. Odporúčame páku na strmeni trocha pozdvihnúť a potom dotiahnuť lanko. Tak docielime, že lanko bude stále jemne predopnuté.

Nový lanovod (bovden) stojí necelé euro za 1 m a lanko má podobnú cenu. Ak je poškodené, radšej ho vymeníme. Čím je bovden dlhší, tým viac pruží, zatiaľ čo krátky zareaguje lepšie a potiahne brzdu.

3. Montáž kotúča

Kotúč montujeme v smere rotácie kolesa. Väčšinou je na ňom nakreslená šípka alebo smer rotácie. Naskrutkujeme všetky skrutky, ale nie až na doraz!

Najprv treba pootočiť kotúč v smere brzdenia (proti smeru otáčania kolesa). Je to preto, aby sa nepovolil pri brzdení. Na skrutkovanie potrebujeme štandardne torxový kľúč T 25 alebo imbusový kľúč č. 4.

4. Kontrola so zaťažením

Ak sa kotúč pri jazde šúcha, no bez zaťaženia nie, brzdy treba nastaviť pri zaťažení. Na bicykel posadíme približne rovnako ťažkú osobu, bezpečne ho oprieme o stenu a brzdu nastavíme znova. Príčinou šúchania môžu byť kónusy na oske nábojov, krútenie rámu alebo vidlice a podobne.

5. Montáž brzdového strmeňa

Držiak strmeňa (adaptér) má väčšinou označenie, na aký kotúč a na akú brzdu sa má použiť. Dajú sa aj kombinovať: predný 160 mm štandard na tzv. post mount môžeme použiť ako 140 mm zadný, 185 mm predný je 160 mm zadný atď.

Pozor, nie každá značka je kompatibilná s brzdou inej značky! Napríklad všetky brzdy značky Avid používajú kĺbové podložky, ktoré sú súčasťou brzdy, nie adaptéra. Je potrebné dodržať poradie kĺbových podložiek.

Ak máte problémy s účinnosťou všich bŕzd, prolém môže byť aj v ich zavzdušnení.

Návod, ako odvzdušniť brzdy:

 

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu