Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: 6 tipov, ako zvládnuť technický a strmý výšľap

Ak sa dostanete do správnej jazdeckej pozície hneď na začiatku, technické výšľapy zvládnete s prstom v nose.
Biker
Návod: 6 tipov, ako zvládnuť technický a strmý výšľap
1. Zvoľte si prevod

Zaraďte si taký prevod, ktorý vám umožní udržať si ideálnu kadenciu. Nepoužívajte za každých okolností najľahší prevod – krútiť síce budete, no absolútne neefektívne. Ak vidíte, že vás čaká výrazná zmena rýchlosti, zaraďte väčší pästorok, hneď ako začnete strácať rýchlosť. Takto si udržíte plynulosť aj tempo.

2. Nad riadidlá

Pri strmých výšľapoch posuňte ťažisko čo najviac dopredu. Urobíte to tak, že nahnete hrudník priamo nad kokpit, schováte lakte k sebe a na sedle sa posuniete mierne vpred. Vďaka tomu sa predné koleso nebude dvíhať a strácať trakciu pri prudkých zášľapoch v najstrmších častiach stúpaní.

3. Zaberte

Pred najnáročnejšou/najstrmšou časťou výšľapu poriadne zaberte do pedálov, aby ste udržali hybnosť a plynulosť v maximálnej možnej miere. Na menej náročných úsekoch si vydýchnite, pričom však stále pozerajte pred seba. Iba takto dokážete dostatočne skoro rozpoznať ďalšie náročné sekcie, pred ktorými budete musieť opäť prišliapnuť do pedálov o niečo silnejšie.

Pre pokročilejších

Ak ste zvládli menej náročné technické výšľapy, je načase posunúť sa k prvkom, ktoré pre vás budú skutočnou výzvou.

4. Nadnášanie

Pokiaľ je terén, po ktorom stúpate, skutočne rozbitý a náročný, zvihnite zadok zo sedla (stačí pár centimetrov). Bike tak dostane možnosť sa pod vami lepšie pohybovať smerom nahor a nadol. Je vysoko pravdepodobné, že ak zostanete sedieť a narazíte na väčšiu prekážku, zvihne sa vám predné koleso a vy budete musieť zastaviť.

5. Viac trakcie

V šmykľavých podmienkach (v blate, prachu, štrku) si zaraďte ťažší prevod, ako obyčajne jazdíte pri podobných stúpaniach – získate tak lepšiu trakciu. S väčším pastorkom by síce bolo stúpanie jednoduchšie, no na klzkom podklade výrazne spomalíte a okrem toho vám môže pri prudších zášľapoch začať preklzovať zadné koleso.

6. Zo sedla

Pri výšľapoch na traily môžete naraziť aj na väčšie prekážky, ktoré sa nedajú len jednoducho prejsť v sede. Zvládnete ich tak, že sa postavíte do pedálov, odľahčíte predné koleso a zvihnete ho hore na prekážku. Následne rýchlo odľahčite zadné koleso, presuňte ťažisko dopredu a bike k sebe pritiahnite bez toho, aby sa ste sa stredom zasekli na hrane prekážky. Takto si udržíte rýchlosť a budete pripravení zvládnuť aj nasledujúce prekážky bez zosadania z biku.

Vaše komentáre

Aktuality

17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

Zavrieť reklamu