Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Peter Sagan o výhre na Giro d’Italia: Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem," opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.
Martin Sarvaš
Peter Sagan na Giro d’Italia 2020. Luca Bettini/BettiniPhoto©2020

V roku 2020 sa Peter Sagan dostal do historického zoznamu pretekárov, ktorí majú na konte etapové víťazstvá zo všetkých troch pretekov Grand Tour – Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a España.

Sagan práve v tejto sezóne štartoval na Gire po prvýkrát, no predviedol jeden z najlepších výkonov v kariére.

Rok 2020 výrazne poznačila pandémia covidu-19, kvôli ktorej sa v jarnej časti zrušila veľká väčšina pretekov a pretekári museli kvôli zákazu vychádzania trénovať doma na trenažéroch. Peter Sagan mal za sebou dobrú zimnú prípravu, ktorú však nemohol zužitkovať na jarných klasikách.

Nasledujúci text je súčasťou príspevku „Som Peter Sagan a v živote som improvizoval rovnako ako na bicykli“, v ktorom Peter Sagan rozpráva o svojom živote v súkromí i v profesionálnom pelotóne. Prečítať si ho môžete v zberateľskej edícii časopisu Cyklistika, ktorá je venovaná Petrovi Saganovi.

„Ty máš motor, ty to zvládneš“

V Bore odomňa očakávali výsledky. Povedali mi “Ty máš motor, ty to zvládneš”, a poslali ma na Tour aj Giro. Vyhrať etapu v októbri na Gire bolo veľké zadosťučinenie. Konečne som mal dobrú formu, lebo na Tour som ešte len zbieral pretekové kilometre, ktoré som za normálnych okolností absolvoval v zime a na jar.

Po Tour som mal síce dobrú vytrvalosť, ale chýbala mi rýchlosť a cítil som, že mi akoby ešte niečo chýba. Preto ma vtedy porážal [Arnaud] Démare v šprintoch a vyhral aj cyklámenový dres. Lebo bol rýchly.

Na Gire som mal jeden deň, ktorý mi jednoducho sadol. Bol to síce iba jeden deň, ale som sa cítil výborne. Pred desiatou etapou som bol trikrát druhý, ale všetko to boli šprinty, ktoré si vyžadovali práve rýchlosť, ktorú som vtedy nemal.

Nemyslel som si, že mám šancu

Peter Sagan na Giro d’Italia 2020. Luca Bettini/BettiniPhoto©2020

Desiata etapa mi sadla takým spôsobom, že som to ani sám absolútne nečakal. Išiel som 133 km v úniku a na konci 12 km sólo. Najprv som si nemyslel, že mám šancu, lebo to bola ťažká etapa s prudkými kopcami.

Na začiatku som bol trochu tuhý, ale potom sa začalo nastupovať a rozbehol som sa. V jednom prudkom kopci zrýchlil [Filippo] Ganna, a zrazu som bol v úniku. Bolo nás tam dosť veľa, po rovine sme sa točili a riadne sme valili.

Prišiel som na špicu, zrýchlil som a zrazu sme išli sedemdesiatkou. Takto som to rozbehol zopárkrát a vtedy mi došlo, ako dobre sa mi ide a že by som sa mal asi začať trochu šetriť.

Do vysielačky mi povedali, že celé FDJ s Démarom ide po nás, lebo sa báli, že vyhrám etapu. Takže som to znova začal ťahať a po jednom začali odpadávať jazdci.

Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka

Ganna sa ma pýta, že čo to robím, ale povedal som mu, že to treba preriediť, aby sme neskôr dobre spolupracovali a netaktizovali. Toto trvalo asi 50 kilometrov a FDJ došlo, že nemajú šancu nás sami dobehnúť, takže spomalili.

Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s hlavami ostatných, aby si mysleli, že nevládzem.

Na každom väčšom kopci som si spomalil, šetril som energiu a trochu zaostával. Keď bolo do konca nejakých 40 km, všetci začali útočiť, aby sa ma zbavili, ale každý nástup som hneď zatvoril.

Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite

Pred posledným stúpaním to už vyzeralo, že nás dobehne pelotón. Bol som vpredu len s Gannom a Benom Swiftom, tak som na konci kopca zaútočil a zostal som sám. Zišiel som zjazd a do cieľa bolo už menej ako 10 kilometrov po rovine.

Do vysielačky mi povedali, že sa po mne rozbehol z pelotónu [Brandon] McNulty, ktorý je veľmi dobrý v časovke. Ale toto mi nemôže zobrať. Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite.

Môj hlavný cieľ na Gire bol cyklámenový dres, čo sa mi vtedy nepodarilo a skončil som druhý. Aj preto som chcel ísť Giro aj ďalší rok. Mám sedem zelených dresov a nepodarí sa mi to na Gire? A vyšlo to. Tým som už dokázal všetko, čo som chcel.

Zostrih 10. etapy Giro d’Italia 2020:

Aktuality

09:30 Demi Vollering vyhrala dve zo štyroch etáp aj celkovú klasifikáciu pretekov Okolo Burgosu.

27-ročná Holanďanka pokračuje v skvelých výkonoch a po víťazstve celkového hodnotenia pretekov Vuelta España Femenina a Okolo Baskicka, si pripísala ďalšiu výhru na pretekoch Okolo Burgosu.

09:16 Sam Bennett vyhral štyri etapy aj celkové hodnotenie na pretekoch Štyri dni Dunkerque.

Okrem dvoch víťazstiev bol Bennett raz druhý a raz tretí. Na druhom mieste skončil celkovo len 22-ročný Francúz Paul Penhoët a tretí bol o rok starší Belgičan Jenno Berckmoes.

08:58 Na Giro d’Italia je dnes deň voľna. Pogačar vedie tak suverénne, že zvyšok Gira môže ísť už len ako tréning na Tour.

V celkovej klasifikácii sú priebežne na druhom a treťom mieste Geraint Thomas a Dani Martínez so stratou necelých sedem minút, takže Pogačarovi už fakticky stačí prísť v bezpečí do Ríma.

Včera 17:33 Nezastaviteľný Tadej Pogačar zaútočil 14 km pred cieľom a suverénne vyhral kráľovskú etapu Giro d’Italia.

Výborným výkonom prekvapil Nairo Quintana, ktorý skončil v 15. etape na druhom mieste a tretí finišoval Georg Steinhauser. Pogačar si výrazne navýšil náskok v celkovej klasifikácii na necelých sedem minút pred Geraintom Thomasom a Danielom Martínezom.

Včera 10:50 Detaily kráľovskej 15. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

S dĺžkou 222 km a prevýšením 5724 metrov ide nielen o najťažšiu vrchársku etapu, ale aj najdlhšiu etapu na tohtoročnom Gire.

Zavrieť reklamu