Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Radšej pretekám so všetkými top pretekármi, hovorí Mathieu van der Poel o slabšej konkurencii na Okolo Flámska

V dúhovom drese majstra sveta vyhral monument Okolo Flámska naposledy Peter Sagan v roku 2016. Podarí sa to v nedeľu Mathieu van der Poelovi?
Martin Sarvaš

Mathieu van der Poel (Alpecin – Deceuninck) vyhral monument Okolo Flámska už dvakrát (2020, 2022) a dvakrát skončil druhý.

Súčasný majster sveta v cestnej cyklistike aj cyklokrose je suverénne najväčším favoritom, keďže na pretekoch sa nezúčastní minuloročný víťaz Tadej Pogačar (UAE Emirates)  ani Wout van Aert (Visma – Lease a Bike), ktorý pri nedávnom páde na Dwars door Vlaandren utrpel početné zlomeniny a jeho zotavenie sa odhaduje na 2-3 mesiace.

Pri spomínanom páde na belgickej klasike skončil na zemi aj Mads Pedersen (Lidl-Trek) a síce si nič nezlomil, ale utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, takže jeho šance na výhru určite nižšie, aj keď nedávno prešprintoval Van der Poela a vyhral preteky Gent-Wevelgem.

„Je to nešťastné pre Ronde, ale ešte viac pre Wouta a Jaspera“

„Dwars door Vlaandren som vôbec nemal v programe, pretože dvojica E3 – Gent-Wevelgem bolo už dosť. Nikdy sa nedozvieme, či by som bol účastníkom pádu aj ja, ale mohlo to tak byť,“ povedal Mathieu van der Poel.

„Je to obzvlášť nešťastné pre Ronde [Okolo Flámska], ale ešte viac pre Wouta a Jaspera. Keď žijete niekoľko mesiacov smerom k týmto dôležitým dvom pretekom a len pár dní predtým skončíte na vedľajšej koľaji. To naozaj nikomu neprajem,“ dodal.

„Preteky Okolo Flámska mi vyhovujú. Sú to preteky s množstvom intervalov a stúpaní v rýchlom slede za sebou. Nie sú príliš dlhé, ale sú agresívne – niečo, čo milujem,“ uviedol vo vyhlásení, ktoré jeho tím zverejnil pred pretekmi.

Keďže Wout van Aert na pretekoch Okolo Flámska neodštartuje, tím Visma – Lease a Bike sa bude musieť spoľahnúť na iných pretekárov a hlavným lídrom bude pravdepodobne Matteo Jorgenson, ktorý tento rok vyhral etapové preteky Paríž-Nice aj klasiku Dwars door Vlaandren.

Ďalšími favoritmi vo Flámsku sú Marc Hirschi (UAE Emirates), Alberto Bettiol (EF Education – EasyPost), Oier Lazkano (Movistar), Stefan Küng (Groupama FDJ), Matej Mohorič (Bahrain Victorious) či Michael Matthews (Jayco AlUla).

„Radšej pretekám so všetkými top pretekármi“

„Nikdy som sa netajil tým, že na preferujem, keď môžem pretekať so všetkými najlepšími jazdcami,“ povedal Van der Poel.

„Či ma neprítomnosť Wouta a Jaspera ovplyvní, sa nedá dopredu odhadnúť. Je tiež možné, že na mne ešte väčší tlak, čo to vôbec neuľahčuje.“

„Na druhej strane, Visma-Lease a Bike a Lidl-Trek zostávajú dvoma super silnými tímami aj bez prítomnosti Van Aerta a Stuyvena. Jorgensen, Benoot, Pedersen, Milan…“

„Aspoň u mňa zostáva zameranie rovnaké. Idem si spraviť svoje. Vyhrať Okolo Flámska nie je nikdy ľahké a v nedeľu tomu nebude inak. Ako to budem riešiť? Dopredu k tomu nemôžem veľa povedať. Závisí to od toho, ako sa preteky vyvíjajú a aká je situácia.“

„Samozrejme, prevezmem svoju zodpovednosť, ale ako som povedal, podľa môjho názoru zostávajú Visma-Lease a Bike a Lidl-Trek veľmi silnými súpermi,“ priznal Van der Poel.

Tohtoročná trasa vedie z Antverp do Oudenaarde, meria 270 km a má prevýšenie 2172 metrov. Obsahuje celkovo 17 krátkych, ale intenzívnych stúpaní, ktoré sú často „vystlané“ dlažobnými kockami.

 

Aktuality

Včera 15:34 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Včera 11:45 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

Včera 11:24 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu