Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska

Mads Pedersen síce na pretekoch odštartuje, ale po tvrdom páde na Dwars door Vlaandren, pri ktorom utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, sú jeho šance na výhru určite nižšie.
Martin Sarvaš
Mathieu van der Poel je bez Van Aerta suverénnym favoritom monumentu Okolo Flámska

Mathieu van der Poel (Alpecin – Deceuninck) vyhral monument Okolo Flámska už dvakrát (2020, 2022) a dvakrát skončil druhý.

Súčasný majster sveta v cestnej cyklistike aj cyklokrose je tak suverénne najväčším favoritom, keďže na pretekoch sa nezúčastní minuloročný víťaz Tadej Pogačar (UAE Emirates)  ani Wout van Aert (Visma – Lease a Bike), ktorý pri nedávnom páde na Dwars door Vlaandren utrpel početné zlomeniny a jeho zotavenie sa odhaduje na 2-3 mesiace.

Pri spomínanom páde na belgickej klasike skončil na zemi aj Mads Pedersen (Lidl-Trek) a síce si nič nezlomil, ale utrpel početné pomliaždeniny a odreniny, takže jeho šance na výhru určite nižšie, aj keď nedávno prešprintoval Van der Poela a vyhral preteky Gent-Wevelgem.

Keďže Wout van Aert na pretekoch Okolo Flámska neodštartuje, tím Visma – Lease a Bike sa bude musieť spoľahnúť na iných pretekárov a hlavným lídrom bude pravdepodobne Matteo Jorgenson, ktorý tento rok vyhral etapové preteky Paríž-Nice aj klasiku Dwars door Vlaandren.

Ďalšími favoritmi vo Flámsku sú Marc Hirschi (UAE Emirates), Alberto Bettiol (EF Education – EasyPost), Oier Lazkano (Movistar), Stefan Küng (Groupama FDJ), Matej Mohorič (Bahrain Victorious) či Michael Matthews (Jayco AlUla).

Tohtoročná trasa vedie z Antverp do Oudenaarde, meria 270 km a má prevýšenie 2172 metrov. Obsahuje celkovo 17 krátkych, ale intenzívnych stúpaní, ktoré sú často „vystlané“ dlažobnými kockami.

Celú Európu v súčasnosti aj v nadchádzajúcich dňoch sužuje veľmi silný vietor, ktorý by mal byť podľa predpovede síce v nedeľu o niečo slabší, ale môže byť tiež zásadným faktorom v rozhodujúcich momentoch pretekov.

Okolo Flámska / Ronde van Vlaanderen

 

Preteky Okolo Flámska, známe aj ako Ronde van Vlaanderen, sú jeden z piatich monumentov a zároveň kľúčová súčasť nielen belgickej, ale aj celosvetovej cyklistiky. Tieto preteky sú charakteristické náročnými dláždenými úsekmi a strmými kopcovitými pasážami, ktoré testujú silu, výdrž a taktiku jazdcov.

 

Charakteristické náročné úseky s dlažobnými kockami, ako sú Oude Kwaremont a Paterberg, spolu so strmými výšlapmi, ako je ikonický Koppenberg, predstavujú obávané a rozhodujúce momenty pretekov. Tieto preteky často vrcholia napínavým šprintom alebo únikom niekoľkých odvážnych jazdcov, ktorí sa snažia uniknúť pozornosti pelotónu a dosiahnuť sólo výhru.

Od svojho vzniku v roku 1913 sa stali synonymom pre cyklistické odhodlanie a majstrovstvo, pričom prilákali najväčšie mená v tomto športe. Okolo Flámska je nielen každoročne oslavovaná športová udalosť, ale aj hlboko zakorenená súčasť belgickej kultúry.

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu