Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Demi Vollering môže byť prvou cyklistkou s miliónovou zmluvou, po sezóne končí v tíme SD Worx

"V našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ povedal šéf tímu Danny Stam po nedávnom predĺžení zmluvy s Lotte Kopecky.
Martin Sarvaš
Foto: Thomas Maheux / A.S.O.

Demi Vollering po sezóne 2024 končí v tíme SD Worx-Protime. Pre GCN to potvrdil šéf holandského ženského tímu Danny Stam, ktorý tiež priznal, že na minuloročnú víťazku Tour de France Femmes jednoducho nemajú rozpočet.

Tím SD Worx totiž nedávno predĺžil zmluvu s talentovanou Lotte Kopecky, a tak už nezostali peniaze aj na ďalšie veľké meno, akým je Demi Vollering.

„Každý vie, že Lotte podpísala zmluvu do roku 2028 a tvrdo sme sa snažili udržať tím pokope, ale u Demi si nemyslím, že je to pre nás možnosť,“ povedal Stam pre GCN. Na otázku, či Vollering odíde, Stam odpovedal: „Áno, to je určite isté.“

„Je to o rozpočte. Je jasné, že v našom tíme nemôžeme mať dve pretekárky takejto úrovne,“ dodal Stam.

Podľa holandských médií a nedávnej správy portálu Rouleur by mala Demi Vollering prestúpiť do tímu UAE Team ADQ, od ktorého údajne dostala ponuku na zmluvu s ročným platom 1 milión eur.

Bolo by to po prvýkrát v ženskej profesionálnej cyklistike, kedy by pretekárka dostala miliónový plat.

„Je to veľký moment pre šport, ale zároveň zdôrazňuje rastúci rozdiel medzi tým, ako pretekárky zarábajú v ženskom profesionálnom pelotóne,“ píše Rachel Jary pre Rouleur.

Správa ženskej Aliancie cyklistiek (TCA), ktorá vyšla na konci minulej sezóny informovala, že až 25 % zo 140 profesionálnych cyklistiek z 31 rôznych krajín stále nedostáva žiadny plat.

Až 70 % profesionálnych pretekárok mimo WorldTour zarába menej ako 10-tisíc eur ročne. UCI na kontinentálnej úrovni v ženskom pelotóne nestanovuje žiadnu minimálnu mzdu a mnoho cyklistiek kontinentálnych tímov sú radi, ak vôbec dostanú na sezónu bicykel.

Povinná ročná minimálna mzda pre ženy vo WorldTour je v súčasnosti stanovená UCI na hranici 35-tisíc eur a v roku 2025 by mala vzrásť na 38-tisíc.

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu