Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Čo sa skrýva za rozpisom, ktorý mal Tadej Pogačar na predstavci na Miláno-San Remo?

Čo znamenali jednotlivé položky na rozpise vysvetlil špecialista na výživu tímu UAE Emirates Gorka Prieto-Bellver.
Martin Sarvaš
Čo sa skrýva za rozpisom, ktorý mal Tadej Pogačar na predstavci na Miláno-San Remo?

Bývalý profesionálny pretekár a spolukomentáror na Eurosporte Philippe Gilbert zverejnil fotografiu rozpisu, ktorý mal Tadej Pogačar na predstavci na pretekoch Miláno-San Remo.

Na rozpise je trinásť rôznych úsekov pretekov rozdelených do farebne označených zón pre doplnenie jedla a vody, stúpaní a upozornení na pitie v určitých časoch.

„Tu je príklad výživového plánu pre Tadeja Pogačara na Miláno-Sanremo,“ napísal Gilbert k fotke. „Táto položka je veľmi dôležitá a presvedčivá a naozaj si zaslúži byť preskúmaný hlbšie.“

Čo znamenali jednotlivé položky na rozpise vysvetlil špecialista na výživu tímu UAE Emirates Gorka Prieto-Bellver: „Neobsahuje žiadne veľké vnútorné kuchynské tajomstvá. V prvom rade nepoužívame tieto rozspisy stále a všade. Len na ťažké a dlhé preteky a najmä na monumenty.“

„V závislosti od povahy a obtiažnosti pretekov a prispôsobené špecifickému stavu, úlohe alebo cieľu daného jazdca, dostane každý jazdec prispôsobený rozpis fliaš s vodou,“ opísal Španiel Prieto-Bellver.

Jazdci, ktorí musia ísť až do cieľa, potrebujú viac sacharidov

„Pásik s rozpisom označuje, kto zo soigneurov bude pripravený, kde a kedy presne s akým typom fľaše. Značky X a H2O označujú dávky – 30, 60 alebo 90 gramov – sacharidov vo fľaši,“ pokračuje odborník na výživu.

„Tí, ktorí musia prejsť až do cieľa, potrebujú viac sacharidov. Menej berú jazdci, ktorým takpovediac stačí len sledovať pelotón. Farby označujú ľudí, ktorí ich spravujú.“

„Jesť načas je mimoriadne dôležité. Ak to jazdec nedodrží, môže to vážne narušiť jeho plány a zmariť zamýšľané ambície. Hoci mu to vedúci tímov v podpornom vozidle pravidelne pripomínajú, rozpis slúži ako jasná pripomienka.“

„Či to každý dodrží, je na samotnom jazdcovi. Nie je to záväzné, robí si s tým, čo chce. Pokojne sa môže stať, že má stále fľašu s vodou v držiaku a nepotrebuje ju hneď. Po pretekoch starostlivo analyzujeme, čo a koľko jazdec zjedol a koľko energie spotreboval. S týmito informáciami budeme pokračovať v ďalších pretekoch,“ dodal Gorka Prieto-Bellver.

V šprinte vybojoval tretie miesto

Tadej Pogačar síce nedokázal vyhrať monument Miláno-San Remo, no predviedol opäť obdivuhodný výkon, ktorým sa mu podarilo vybojovať tretie miesto.

Tadej Pogačar na monumente Miláno-San Remo plánoval, že sa zbaví zvyšku pretekárov v stúpaniach, ale táto stratégia mu nevyšla, a tak sa musel spoliehať na svoje schopnosti v šprinte.

V poslednom a rozhodujúcom stúpaní Poggio, ktoré má dĺžku 3,7 km a priemerný sklon 3,7 %, predviedol Tadej Pogačar dva útoky, na ktoré ihneď zareagoval Mathieu van der Poel. Dvojica zišla zjazd z Poggia spolu, no postupne sa k nim pripojilo ďalších desať jazdcov.

Slovinec síce nespadá do kategórie šprintérov, no napriek tomu dokázal v záverečnom šprinte vyvinúť výkon, ktorým porazil aj čistokrvného šprintéra Madsa Pedersena, vďaka čomu skončil na treťom mieste.

 

 

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu