Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Elektrické bicykle

Video: Otestovali sme Kellys Theos R50, novinku s roboticky zváraným rámom

Kellys v lete tohto roku predstavil novinku na poli elektrobicyklov a síce hliníkový roboticky zváraný Theos R50 so zdvihmi 150/130 mm, slušnou výbavou, ktorý v najvyššej verzii stojí 4 999 €. Čo všetko za túto cenu dostanete a ako sa bicykel správa v teréne?
Hodnotenie: 4/5
4 999
Matúš Bušík

Slovenská značka Kellys len pár mesiacov nazad predstavila svoje novinky na poli elektrobicyklov. Okrem špičkového Theosu F100 sa do predaja dostal aj model s označením Theos R50, ktorý je na rozdiel od svojich súrodencov vyrobený z hliníka a zváraný je na robotickej linke v Portugalsku.

S cenovkou na úrovni 5 000 € je to naozaj zaujímavá kombinácia a my sme veľmi radi, že sa nám dostal na test do redakcie takto skoro po jeho uvedení na trh.

Čo všetko zvláda a ako sa správa v teréne sme si boli overiť na Baťovych trailoch v Partizánskom.

Rám

photo: Max Čistý

Elektrobicykel Kellys Theos R50 sme testovali vo veľkosti M a farbe „magic green“, ktorá mení svoj odlesk podľa dopadu slnečného svetla.

Theos R50 má hliníkový roboticky zváraný rám, ktorý poskytuje 130 mm zadného zdvihu a je dodávaný s kombináciou kolies „Mullet“ – teda veľké 29´´ koleso vpredu a menšie 27,5´´ koleso vzadu. Toto moderné nastavenie má aj výrazný vplyv na jeho jazdné vlastnosti, ktorým sa budeme venovať na konci testu.

Motor dodáva spoločnosť Panasonic a má označenie GX Ultimate. Poskytuje krútiaci moment až 95 Nm a v teréne je to naozaj cítiť. Hmotnosť motora je 2,9 kg.

Batéria je schovaná v dolnej rámovej trubke a je vyberateľná. Má kapacitu 725 Wh (20Ah) a jej demontáž je jednoduchá. Vďaka iba jednokrokovému systému demontáže batérie zo spodnej rámovej trubky, nemá rám veľkú dieru z jednej zo strán rámu, ktorá by fyzicky znižovala tuhosť rámu a tým zhoršovala správanie e-biku pri agresívnej jazde.

Systém zavesenia zadnej stavby pochádza z dielne výrobcu a označujú ho ako „ThinkLink“, ten má 4 čapy a virtuálny bod otáčania umiestnený pri centre stredového zloženia.

Elektrobicykel sa predáva v troch dostupných veľkostiach: S,M,L. Geometria rámu je moderná a má 65 stupňový hlavový uhol a uhol sedlovej trubky je 76,5 stupňa.

Hodnota dosahu (Reach) je pri testovanej veľkosti M 466 mm a výška „Stack“ je 628 mm.

Káble bicykla sú vedené vnútrom a z kokpitu putujú do hlavovej trubky. Na zadnej stavbe sa nachádza gumový chránič reťaze.

Komponenty

Theos R50 je vyššou z dvoch špecifikácii elektrobicykla, čomu zodpovedá aj výbava. Nájdete tu solídne komponenty, ktoré sú vhodné na agresívnejšiu jazdu po trailoch.

Srdcom každého biku je jeho pruženie a tu sa o neho stará spoločnosť Rock Shox. Vpredu sa nachádza vidlica ZEB Select so zdvihom 150 mm, ktorá je spárovaná s tlmičom RockShox Deluxe Select+, ktorý obsluhuje 130 mm zadného zdvihu a viete ho v prípade potreby uzamknúť.

Pohon a správne preraďovanie zabezpečuje spoločnosť Shimano. Vzadu sa nachádza prehazdovač Shimano Deore XT, ktorý je doplnený rovnakým radením.

Brzdný výkon vám poskytnú Shimano SLX, ktoré sú spárované s veľkými 203 mm kotúčmi.

Kolesá sú od spoločnosti Novatec, konkrétne M30 vpredu a M35 vzadu a na nich sú obuté plášte Schwalbe Magic Mary vpredu s najmäkšou zmesou a vzadu sa nachádza Big Betty s mäkkou zmesou.

Teleskopická sedlovka Limotec A1 poskytuje 150 mm zdvihu a je na nej sedlo fi’zi:k Taiga.

Kokpit je vyskladaný z komponentov KLS.

Na riadidlách sa nachádza displej, ktorý je možné cez Bluetooth spárovať s navigáciou Komoot. Okrem toho cez neho môžete nabíjať svoje mobilné zariadenia a zobrazuje množstvo klasických funkcií ako je vzdialenosť a rýchlosť, ale aj pokročilejšie – napríklad kadenciu.

Jazda

Na elektrobicykli som najazdil vyše 100 km v rôznom teréne. Najčastejšie som však jazdil po trailoch a v ich okolí, takže som striedal asfaltové cesty, spevnené lesné cesty a traily všetkých možných obťažností – od ľahkých flowtrailov až po tie najnáročnejšie technické a strmé traily.

Musím povedať, že takmer ako pri každom elektrobicykli šliapate na vrch kopca s úsmevom. Na výber máte zo 4 módov, konkrétne sú to ECO, STD, AUTO a HIGH.

Oceňujem najmä automatický režim, pri ktorom je pomoc volená veľmi inteligentne a to čo výrobca tvrdí, sa v praxi osvedčilo. Cítite sa neustále ako na najvyššom režime, avšak softvér vám šetrí energiu.

Motor Panasonic GX Ultimate je naozaj silný a v režime HIGH mi v niektorých situáciách prišiel až prehnane agresívny. Menej skúsení jazdci s tým môžu mať problém, preto je vhodné režim voliť naozaj citlivo. Ak však šliapete do kopca po asfalte a máte naponáhlo zaraďte najvyšší stupeň a užívajte si výkon.

Naopak v režime ECO je asistencia motora minimálna a dokážete sa s ním skutočne narobiť. Tento režim je ideálny na dlhé tréningové výjazdy, počas ktorých chcete budovať kondíciu, ale naplno si užívať jazdu po trailoch.

Pri využívaní režimu HIGH v kombinácii s režimom AUTO som na jedno nabitie dokázal prejsť približne 1 600 výškových metrov na vzdialenosti do 50 km.

Ak by som však volil najšetrnejší režim k batérii verím, že tieto čísla by sa približovali k dvojnásobku, samozrejme dojazd je závislý od mnohých faktorov ako sú terén, hmotnosť jazdca (v mojom prípade do 80 kg), štýl jazdy a teplota.

Pri jazde z kopca samozrejme cítite, že sa jedná o ťažší elektrobicykel a tomu je potrebné prispôsobiť aj jeho ovládanie. Reakcia na vaše podnety je pomalšia a na ovládanie je potrebné mierne väčšie množstvo energie.

Čo sa týka odpruženia vpredu funguje spoľahlivo vidlica RockShox ZEB, pekne tlmí menšie aj väčšie nárazy a kopíruje terén, vďaka čomu máte dostatok trakcie.

Zadný tlmič RockShox Deluxe Select+, ktorý ovláda 130 mm zdvihu však oproti vidlici mierne zaostáva. Jeho prejav je tuhší, než aký som čakal pri nastavení SAG na úrovni 25%. Bude to zrejme spôsobené krátkym zadným vahadlom.

Jazda v ťažšom teréne tak nebola úplne zadarmo, ale koniec koncov musím povedať, že bike si poradil aj tam. Ako miernu nevýhodu vidím aj kratšiu teleskopickú sedlovku so zdvihom 150 mm, ktorá nemusí vyšším jazdcom stačiť.

Pozitíva sú však úplne jasné a je to najmä voľba kolies „Mullet“ s rozdielnou veľkosťou predného a zadného kolesa, vďaka čomu ide bike ľahšie do vzduchu a takisto je aj obratnejší. Vďaka tomu sa elektrobicykel cíti ako ryba vo vode najmä na rýchlych trailoch s množstvom zákrut a skokov. Tu som si to naozaj užíval.

Veľmi dobre hodnotím aj voľbu plášťov a Kellys musím v tomto smere naozaj vyzdvihnúť aj nad popredné svetové značky, ktoré častokrát šetria na plášťoch z dôvodu nižšej hmotnosti.

Takisto cením použitie veľkých 203 mm kotúčov so spoľahlivými brzdami SLX, ktoré absolútne postačujú.

Verdikt

Kellys Theos R50 uspokojí všetkých jazdcov, ktorí nemajú pretekárske ambície, majú málo času a chcú si užívať najmä menej náročné traily. Na tých ťažkých sa však nestratí tiež.

Plusy

  • Veľmi dobre vybrané komponenty
  • Automatický režim
  • Rýchlosť na jednoduchších trailoch
  • Férová cena

Mínusy

  • Tuhší prejav zadného odpruženia
  • Kratšia teleskopická sedlovka

Špecifikácia

  • Motor – Panasonic GX Ultimate 95 Nm
  • Batéria – KELLYS Re-Charge K1 725 Wh
  • Displej – Farebný Bluetooth displej
  • Vidlica – RockShox ZEB Select
  • Tlmič – RockShox Deluxe Select+
  • Predstavec – KLS Alm/En 50
  • Riadidlá – KLS Alm/En 70 RiseBar 780 mm
  • Radenie – Shimano Deore XT
  • Prehazdovačka – Shimano Deore XT 11 rýchlostí
  • Kľuky – Miranda Delta, prevodník 34 zubov
  • Brzdy – Shimano SLX s kotúčmi 203 mm
  • Kolesá – Novatec M30 (p) a M35 (z)
  • Plášte – Schwalbe Magic Mary 29×2,4 (p) a Schwalbe Big Betty 29×2,6 (z)
  • Sedlovka – Limotec A1 so zdvihom 150 mm

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu