Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI zverejnila kalendár MTB pretekov sezóny 2024

Kalendár zahŕňa všetky disciplíny horskej cyklistiky vrátane cross-country, zjazdu a endura. V seriáli nájdeme aj nové lokality, ale väčšinou ide o známe miesta.
Matúš Bušík
UCI zverejnila kalendár MTB pretekov sezóny 2024

UCI oznámila kalendár podujatí Svetového pohára na rok 2024 v cross-country, zjazde a endure.

Harmonogram začína v apríli dvoma víkendovými pretekmi v Brazílii na dvoch nových miestach.

Zjazdári seriál odštartujú v škótskom Fort Williame, ktorý patrí k známym miestam a enduro pretekári odštartujú sezónu v talianskom Finale Ligure.

Pretekári zjazdu a endura si vyskúšajú nové dejisko druhých pretekov oboch disciplín v poľskom Bielsku-Biala, ktoré sa nachádza neďaleko hraníc so Slovenskom.

XC pretekári budú mať pred ďalším podujatím v známom českom Novom Městě mesačnú prestávku.

V Leogangu sa uskutočnia ďalšie zjazdové a enduro preteky a následne sa bude konať cross-country a downhill vo Val di Sole.

Seriál pretekov XC bude pokračovať vo Švajčiarsku, konkrétne v stredisku Crans-Montana, kde sme videli preteky EWS v rokoch 2021 a 2022, ale ešte sme ich nevideli podujatie Svetového pohára v XC.

10-dňový festival horskej cyklistiky sa uskutoční na prelome júna a júla vo francúzskom Haute-Savoie a uskutočnia sa tu všetky podujatia.

Už o týždeň neskôr sa vo švajčiarskej Aletsch Arene uskuotční ďalšie kolo enduro pretekov. Táto lokalita je taktiež novinkou v kalendári UCI.

Všetky tri disciplíny sa opäť stretnú v Andorre na majstrovstvách sveta 28. augusta až 1. septembra.

Potom sa pretekári zjazdu a endura vrátia do Francúzska na ďalšie preteky v Loudenvielle. To bude finále sezóny pre enduro publikum, zatiaľ čo ostatní budú pokračovať na svoje záverečné preteky.

Na rad sa dostane Severná Amerika, kde pretekári v cross-country ukončia sezónu v Lake Placid, kde sa dvakrát konali zimné olympijské hry, ale po prvýkrát sa uskutoční Svetový pohár.

Zjazdári ukončia sezónu tradične v Mont-Sainte-Anne.

„Vďaka svojmu inovatívnemu novému formátu, ktorý spája všetky hlavné formáty v tejto disciplíne, bol svetový pohár UCI v horských bicykloch v roku 2023 obrovským úspechom, keď sa po prvýkrát konalo kolo v Haute-Savoie, ktoré hostilo všetky disciplíny série. Budúci rok bude aj niečo nové, pričom do svetového pohára horských bicyklov budú zahrnuté nové miesta nielen v Európe, ale aj v Severnej a Južnej Amerike. Svedčí to o obľúbenosti športu, o ktorom Medzinárodný olympijský výbor práve potvrdil, že bude na programe OH 2028 v Los Angeles. Horská cyklistika sa naďalej medzinárodne rozvíja a svetový pohár UCI je nepochybne kľúčovým prvkom tohto pokroku.“ Povedal prezident UCI David Lappartient

„Po prelomovom roku 2023 som hrdý na to, že môžem v kalendári Svetového pohára UCI v horských bicykloch na rok 2024 privítať ikonické miesta aj nové destinácie. V rámci najväčšej expanzie horskej cyklistika za mnoho rokov sa k seriálu pripojí šesť nových miest.“

„Expanzia do Južnej Ameriky a dlhodobé dohody v Lake Placid v USA, Trentine v Taliansku a Haute-Savoie vo Francúzsku sú charakteristickými znakmi sezóny, ktorá ponúka viac pretekov ako kedykoľvek predtým. Švajčiarsko sa tiež pridalo s dvoma novými miestami v úžasnom regióne Valais a Poľsko sa pripojilo do kalendára Svetového pohára UCI vôbec prvýkrát.“ Komentoval situáciu Chris Ball, viceprezident pre cyklistické podujatia vo Warner Bros – Discovery Sports

Sme zvedaví, ako sa udalosti vyvinú v nových lokalitách. Tiež sme si všimli, že na budúci rok sa v porovnaní s týmto rokom uskutoční o jedno podujatie zjazdu a endura menej, takže si myslíme, že od jazdcov budeme počuť množstvo pozitívnych aj negatívnych ohlasov.

Bolo by skvelé vidieť viac podujatí Svetového pohára v budúcnosti a už sme počuli, že veľa jazdcov to chce tiež.

Ohlasy jazdcov na kalendár svetového pohára sú však zatiaľ skôr negatívne. Po otvorení Instagramu narazíte na hneď niekoľko komentárov od popredných svetových jazdcov, ktorí nie sú spokojní s kalendárom na rok 2024.

Napríklad Jackson Goldstone sa sťažuje na znížený počet pretekov v zjazde a pridal sa k nemu aj Rakúšan Andreas Kolb.

Množstvo jazdcov z radu enduro pretekárov, si všimlo, že všetky podujatia v tejto disciplíne sa uskutočnia v Európe a cítia sa byť diskriminovaní. Ide najmä o jazdcov, ktorí si nemôžu dovoliť cestovať po Európe niekoľko mesiacov a to z rôznych dôvodov.

Na Instagrame UCI_mtbworldseries pribudlo okamžite množstvo komentárov, ktoré znehodnocujú prácu UCI a taktiež poskytovateľa prenosov Warner Bros – Discovery.

Kalendár sa však na základe komentárov na Instagrame s najväčšou pravdepodobnosťou meniť nebude a uvidíme, či sa dočkáme nejakého vyhlásenia zo strany UCI, v ktorom popíše dôvody, pre ktoré sa takto rozhodla.

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu