Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tom Pidcock ukončil sezónu víťazstvom pretekov Svetového pohára v XCO v Mont-Sainte-Anne

Pidcock v dúhovom drese majstra sveta porazil na náročnej trati v blate Mathiasa Flückigera, ktorý doplatil na dva defekty a skončil na druhom mieste. Nino Schurter sa prebojoval na 14. miesto, čo mu stačilo na zisk celkového víťazstva Svetového pohára v XCO v sezóne 2023.
Martin Sarvaš
Svetový pohár v XCO, Mont Sainte Anne 2023. Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Tom Pidcock začal svoju sezónu na horskom bicykli výhrou pretekov Svetového pohára v českom Novom Měste na Moravě, v lete získal titul majstra sveta a sezónu zakončil rovnako – víťazstvom pretekov Svetového pohára v XCO v kanadskom Mont-Sainte-Anne.

Na náročnej technickej trati v blatových a šmykľavých podmienkach porazil Mathiasa Flückigera, ktorý mal skvele našliapnuté na víťazstvo, ale doplatil na dva defekty, kvôli ktorým napokon prišiel do cieľa na druhom mieste. Tretí skončil Marcel Guerrini pred Titouanom Carodom a Thomasom Litscherom.

Nino Schurter síce skončil až na 14. mieste, ale aj to mu stačilo na udržanie 40-bodového náskoku pred Jordanom Sarrouom, na zisk deviateho celkového víťazstva Svetového pohára v XCO.

Ak by Flückiger vyhral preteky v Kanade, bol by to on, kto by sa stal celkovým víťazom Svetového pohára, ale napokon sa musí uspokojiť s tretím miestom.

Šesť kôl na ťažkej trati v Mont-Sainte-Anne trvalo v blatových podmienkach takmer jeden a pol hodiny, pričom mnoho jazdcov malo mechanické problémy, spôsobené defektami či spadnutou reťazou, čo zohralo kľúčovú úlohu vo výsledkoch.

„Snažil som sa robiť čo najmenej chýb, ale zároveň som šetril bicykel, pretože Mathias lietal v zjazdoch ako šialený, no tiež dvakrát dostal defekt,“ povedal majster sveta Pidcock v rozhovore po pretekoch.

„Bol som dosť motivovaný vyhrať v tomto drese pred koncom roka. Tento týždeň bol však ťažký, bola to dlhá sezóna. Bol som unavený a bol to trochu boj,“ priznal Pidcock v dúhovom drese majstra sveta.

„To je všetko, teraz idem na dovolenku. Normálne by som v poslednom kole išiel naplno, ale dnes sa to nedalo,“ dodal Tom Pidcock.

Pidcock nebol ani zďaleka jediným jazdcom, ktorý sa tešil z konca sezóny. Aj Schurterovi sa jednoznačne uľavilo, po tom, ako si zabezpečil svoje deviate celkové víťazstvo Svetového pohára v XCO.

„Bolo to naozaj tesné, najprv som mal naozaj zlý štart,“ povedal Schurter. „V prvom stúpaní som nemohol ísť naplno a potom ma zastavili v prvom zjazde a skončil som, myslím, na 31. mieste. Potom som sa snažil dostať dopredu, a keď videl som, že Mathias vedie a vedel som, že potrebujem byť aspoň trinásty,“ opísal Schurter.

„Potom mi spadla reťaz, zlomil sa mi držiak reťaze a bola to dráma. Som naozaj šťastný, že som vyhral celkovo už deviatykrát. Teraz si naozaj potrebujem oddýchnuť,“ dodal 37-ročný Nino Schurter.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu