Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské

Dosiahli sme vrchol modernej MTB geometrie?

Spravili sme prieskum naprieč rôznymi MTB disciplínami s cieľom popísať vývoj geometrie a zamyslieť sa nad tým, či je tu ďalší priestor na posun.
Matúš Bušík
Dosiahli sme vrchol modernej MTB geometrie?

Foto: Max Čistý

Geometria definuje, ako váš bicykel jazdí, ovplyvňuje rozloženie hmotnosti na bicykli, jazdnú pozíciu a v konečnom dôsledku aj vašu istotu na trailoch.

V posledných rokoch väčšina výrobcov rámov tlačí na to, aby ste zostali mierne vpredu. Trendom je aj posun k „progresívnej“ – položenejšej geometrii, ktorá však nezachádza do extrémov.

Každopádne okrem niekoľkých netradičných hodnôt sa však zdá, že krivka sa splošťuje a množstvo výrobcov má veľmi podobné hodnoty, čo vyvoláva otázku: Po 50 rokoch horskej cyklistiky majú výrobcovia konečne správnu geometriu?

Horská cyklistika datuje svoj vznik v roku 1970 v Kalifornii s vytvorením bicyklov tzv. „klunkers“ . Tieto pevné oceľové rámy boli inšpirované plážovými cruisermi a vtedajšími motokroskami. Mali položené hlavové uhly, nízke stredové zloženia a dlhé rázvory kolies na maximalizáciu stability.

Keď sa účelové horské bicykle začali dostávať do hlavného prúdu približne o desaťročie neskôr, ich geometria vyzerala viac ako geometria cestných bicyklov . PRedstavce boli dlhšie, rázvor kolies sa zmenšil a hlavové uhly sa začali zväčšovať.

Našťastie, tieto dni sú preč. Za posledných 10 rokov sa vývoj progresívnej geometrie zrýchlil. Množstvo disciplín, čoraz technickejšie trate a výskum a vývoj pretekárskych tímov, to všetko zohralo svoju úlohu v neustálom vývoji toho, ako dnes vyzerá geometria MTB.

Sme stále na krivke inovácií, alebo priemysel začal brzdiť progresívnu geometriu? Pozrime sa na niektoré z najlepších zjazdových, enduro a trailových bicyklov, aby sme videli, ako sa zmenila ich geometria.

Zjazdové bicykle

Foto: Bartek Wolinski, Red Bull Content Pool

Zjazdové bicykle sa musia popasovať s najdrsnejším terénom na svete a neuveriteľne vysokými rýchlosťami. Sú to stroje zamerané na klesanie, takže určite tu nájdete tú najdrsnejšiu geometriu bez kompromisov.

Pri pohľade na tabuľky geometrie dvoch najpopulárnejších zjazdových bicyklov na trhu, Specialized Demo a Canyon Sender, môžeme vidieť, že geometria zjazdových bicyklov sa za posledných päť rokov takmer nezmenila.

Geometria Canyon Sender bola v posledných rokoch zmenená minimálne.

Začnime uhlom hlavy. Od svojho uvedenia na trh v roku 2016 sa Canyon Sender drží rovnakého 63-stupňového uhla hlavy, napriek tomu, že bol niekoľkokrát revidovaný.

Na porovnanie, Specialized Demo, ktoré malo v roku 2018 uhol hlavy 63,5 stupňa, teraz štandardne sedí na 63,2 stupňoch. Hlavový uhol sa v roku 2019 značne znížil a potom sa postupne zväčšil o 0,2 stupňa.

A čo dĺžka? No, dosah („Reach“) vzrástol zo 460 mm pre Sender vo veľkosti L na 485 mm v roku 2021, ale odvtedy sa nezmenil. Podobný príbeh vidíme aj v prípade Specialized: stredne veľké Demo narástlo za posledných 5 rokov len o štyri milimetre.

Enduro bicykle

Foto: Max Čistý

Najlepšie enduro bicykle sú navrhnuté tak, aby prešli dlhé vzdialenosti v extrémnom teréne a odolali drsnému zaobchádzaniu, ale stále by ste mali byť schopní pohodlne šliapať na prechodoch medzi etapami enduro pretekov bez toho, aby ste zbytočne stratili energiu.

Značky ako Pole, Geometron a Alutech v posledných rokoch posunuli enduro geometrie do sfér zjazdových bicyklov a mimo nich, čím pripravili cestu pre viacerých mainstreamových výrobcov.

Nicolai Geometron

Čo nám teda hovoria čísla enduro bicyklov od preferovaných značiek? Pozrime sa na stálicu enduro scény: Trek Slash.

Trek Slash prešiel za posledných päť rokov neustálym vývojom. Ako sa rapídne zmenšili uhly hlavy a klesla výška stredovej konzoly, zväčšili sa aj dosahy.

Trek Slash Gen 6

Nový Slash Gen 6 od spoločnosti Trek s high-pivotom však prichádza s o 8 mm väčšou výškou stredového zloženia ako predchádzajúca iterácia. Dosah od Gen 5 narástol, ale len o 4 mm.

Zaujímavé je, že uhol hlavy je o viac ako pol stupňa položenejší ako u staršieho modelu, ktorý je teraz len 63,5 stupňa.

V prípade Slash sa zdá, že rýchlosť zmeny geometrie sa spomaľuje alebo dokonca obracia, pokiaľ ide o dosah a výšku stredu. Zistili sme však, že zmena uhla hlavy je na ceste určite viditeľná. Bude ďalší Slash ešte položenejší, alebo Trek konečne trafil klinec po hlavičke?

Trailové bicykle

Foto: Max Čistý

So zámerom poskytnúť maximálnu zábavu na rôznych trasách, stúpaniach a v teréne sú trailové bicykle tým najlepším spoločníkom pre jazdcov, ktorí nepretekajú.

Trailové bicykle, sa cítia doma v trailovom centre, no stále si s nimi užijete dostatok zábavy pri jazde na náročnejších tratiach alebo dokonca v bikeparku.  Za posledné desaťročie sa vyvinuli pravdepodobne najviac zo všetkých uvedených tipov bicyklov.

Specialized Stumpjumper Evo bol prelomovým modelom v roku 2018 a stal sa jedným z najextrémnejších mainstreamových trailových bicyklov, aké kedy boli uvedené na trh. Ako sa však vyvíjal za posledných päť rokov? Je to ešte extrémnejšie?

Krátka odpoveď je nie. V skutočnosti má súčasný Stumpjumper Evo strmší hlavový uhol (o 0,5 stupňa) a vyššie položený stred ako bicykel z roku 2018.

Rozdiely nie sú v žiadnom prípade veľké, takže Specialized určite netrafil mimo s pôvodným Stumpjumper Evo.

Zaujímavosťou však je, že namiesto toho, aby geometriu tlačil ešte ďalej, sa značka rozhodla spomaliť a ťažiť z obľúbenosti tohto modelu.

Dôvod na úsmev

Foto: Matúš Bušík

Aj keď tu a tam určite dôjde k nejakým vylepšeniam, môžete si byť istí, že súčasné geometrie MTB budú aj o päť rokov naozaj dobre fungovať.

Horské bicykle sú skrátka najlepšie, aké kedy boli. Žijeme v zlatom veku fantastických bicyklov s dobre usporiadanou geometriou, ktorá je často dokonca nastaviteľná tak, aby vyhovovala vašim potrebám.

Skvelá doba pre všetkých horských cyklistov!

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu