Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Juan Ayuso meria 184 cm a váži 63kg. Každé jedlo si váži a len štyri dni v roku môže jesť, čo chce

"Je zbytočné robiť na bicykli všetko správne, byť v skvelej forme, ak sa nestaráte o stravu," hovorí 20-ročný španielsky talent.
Martin Sarvaš

Len 20-ročný jazdec tímu UAE Emirates Juan Ayuso je považovaný za jeden z najväčších talentov cyklistiky v súčasnosti s ambíciami pre umiestnenia na najvyšších priečkach na pretekoch Grand Tour.

Okrem jeho obrovského prirodzeného talentu na bicykli však ukazuje aj veľkú oddanosť svojmu remeslu, ktorá dosť pravdepodobne dovedie Španiela ďaleko v športe, ktorý miluje.

V nedávnom rozhovore pre taliansky portál Bici Sport jazdec tímu UAE Emirates, ktorý skončil celkovo tretí na minuloročnej Vuelte, poskytol pohľad na náročný život profesionálneho cyklistu a odhodlanie, ktoré sú potrebné na udržanie sa v špičkovej forme.

Pozrite si tiež

Za celý rok má len štyri dni, počas ktorých môže jesť, čo chce

Jedna z najväčších cyklistických legiend a viacnásobný víťaz Tour aj Gira Miguel Indurain sa vyjadril, že po sezóne, keď odložil svoj bicykel do garáže, „si užíval a jedol“. Do januára bol o 3-4 kg ťažší, než bola jeho ideálna váha. Potom opäť začal trénovať a postupne sa dostal späť na svoju ideálnu váhu.

Takáto „sloboda“ by bola dnes nemožná a Ayuso priznal, že si musí dávať veľký pozor na stravovanie: „Za celý rok mám len štyri dni, počas ktorých môžem jesť, čo chcem.“

Športový odborník na výživu Fernando Pérez uviedol, že Juan Ayuso je nútený svojím tímom prísť na Vueltu s hmotnosťou 63 kilogramov.

Dosiahnutie hmotnosti 63 kíl pre niekoho takého vysokého, ako je Ayuso, si vyžaduje obrovskú obetu.

Ayusova zvyčajná hmotnosť po väčšinu sezóny je pritom 64,5 kilogramov.

„Teraz sa od mladých cyklistov vyžaduje veľa obetí, pokiaľ ide o výživu a tréning, a to je psychicky ťažké znášať dlhé roky,“ hovorí úspešný španielsky cyklista Alejandro Valverde.

Vždy má váhu na váženie jedla a na váženie seba

„Vždy mám váhu na váženie jedla a na váženie seba. Teraz žijem len v Andorre, ale keď som býval s rodičmi, začal som vážiť jedlo. V 17 rokoch som začal spolupracovať s mojím výživovým poradcom Gorkom, dovtedy som bol ako každý iný chlapec.  Teraz ma nič nestojí dať si jedlo na váhu a zjesť ho,“ opísal Juan Ayuso.

„Je zbytočné robiť na bicykli všetko správne, byť v skvelej forme, ak sa nestaráte o stravu,“ vysvetľuje svoju rutinu 20-ročný mladík.

„Radšej menej trénovať a viac sa starať o jedlo a iné veci, to je základná súčasť a treba sa o to starať. Povolenie jesť, čo chcem, ktoré mi dali na Vianoce, mi stačí a nepotrebujem viac,“ dodáva Ayuso, ktorý patrí medzi najväčších favoritov na tohtoročnej Vuelte.

Aktuality

17:40 Pogačar útočil na šprintérov, ale napokon bol v tretej etape Giro d’Italia najrýchlejší Tim Merlier.

Merlier zvíťazil v hromadnom šprinte pred Jonathanom Milanom a Biniamom Girmayom.

15:02 Skvelú formu v úvode sezóny potvrdil Denis Kohút, ktorý vyhral prvé kolo Slovenského pohára v zjazde na Košútke.

Prvý pretekársky víkend majú za sebou aj slovenskí zjazdári. V bikeparku Košútka neďaleko Hriňovej sa cez víkend odjazdilo prvé kolo slovenského pohára v zjazde. V ženskej kategórii bola najrýchlejšou pretekárkou Vanesa Petrovská.

12:37 Fotogaléria: Najlepšie zábery z prvého kola Svetového pohára v zjazde v škótskom Fort William.

Preteky vyhrali úradujúci víťazi svetového pohára z roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni.

12:19 Vali Höll a Loic Bruni zahájili sezónu svetového pohára v zjazde víťazstvom na trati vo Fort William.

Víťazi celkového hodnotenia svetového pohára v roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni vstúpili do zjazdovej sezóny víťazne na tradičnej trati v škótskom Fort William. Zatiaľ čo v ženskej elitnej kategórii to bol tesný súboj, Bruni deklasoval konkurenciu takmer o 2 sekundy.

10:33 Držať tempo s Tadejom Pogačarom sa nevyplatí. Ben O’Connor to skúsil a doplatil na to veľkou stratou.

Ben O’Connor bol jediný, kto sa pokúsil udržať tempo s Tadejom Pogačarom po jeho útoku v závere 2. etapy Giro d’Italia. Už po 300 metroch však zaostal a nakoniec prišiel do cieľa s minútovou stratou.

Zavrieť reklamu