Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako vyhral Mathieu van der Poel titul majstra sveta, ako musel ísť na záchod a aký mal najväčší problém po páde

28-ročný Holanďan je prvým cyklistom, ktorý je nielen majstrom sveta v cestnej cyklistike, ale aj cyklokrose, a bude štartovať aj na pretekoch v horskej cyklistike.
Martin Sarvaš
Ako vyhral Mathieu van der Poel titul majstra sveta, ako musel ísť na záchod a aký mal najväčší problém po páde

Mathieu van der Poel na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike, Glasgow 2023. Foto: UCI

Mathieu van der Poel prepísal históriu cyklistiky víťazstvom Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike v Glasgowe.

Je totiž prvým cyklistom, ktorý v jednom roku získal titul svetového šampióna na ceste aj v cyklokrose. Na oboch pretekoch skončil na druhom mieste jeho dlhoročný rival Wout van Aert.

Okrem toho dosiahol Van der Poel tento rok aj dve ďalšie dôležité víťazstvá ešte na jar, keď vyhral dva monumenty – Miláno-San Remo a Paríž-Roubaix.

V rozhovore s Mattom Stephensom opísal Mathieu van der Poel, ako prebiehali preteky, ako si musel odskočiť na veľkú potrebu, ako v závere spadol a tiež aké má ambície na majstrovské preteky v horskej cyklistike.

„Šprintovali sme zo zákruty do zákruty“

„Bolo to neuveriteľné, aj keď to nie je druh pretekov, na aké sme zvyknutí. Určite to boli jedny z najnáročnejších pretekov, aké som absolvoval. Keď ste videli tváre jazdcov, ktorí prechádzali cieľom, bolo zreteľné, že to bolo veľmi ťažké,“ hovorí Van der Poel.

„Našťastie som mal dobré nohy a trasa mi sedela, keďže mám rád technické trate, aj keď tých zákrut bolo možno až trochu priveľa,“ zažartoval Van der Poel.

„Ak na takejto trati dostanete defekt, znamená to koniec. Ale okrem pádu v závere sa mi podarilo vyhnúť sa akýmkoľvek problémom počas celého dňa.“

„Stresujúce bolo dostať sa dopredu. Ale potom už nebolo až také náročné udržať si pozíciu. Dalo by sa to opísať tak, že sme šprintovali zo zákruty do zákruty.“

„Zrazu som bol na zemi, v bariérach“

Po útoku Van der Poela 22 km pred koncom ho v závere pretekov ho prenasledovala silná trojica pretekárov – Tadej Pogačar, Wout van Aert a Mads Pedersen.

Keď zostávalo do cieľa 16,5 km, došlo k dramatickému momentu, keď sa Van der Poel pošmykol na mokrej ceste v zákrute a nepríjemne spadol. Pogačar, Van Aert a Pedersen síce spolupracovali, ale tempu Van der Poela na čele sa nedokázali vyrovnať ani po jeho páde.

„Snažil som sa to ešte nejako zachrániť, tak som inštinktívne vycvakol nohu z pedálu. Bol to veľmi zvláštny moment. Zrazu som bol na zemi, v bariérach. A pritom som vedel, že nemusím riskovať a nerobil som nič iné, ako na predošlých okruhoch.“

„Začali sa mi šmýkať obe kolesá a už som s tým jednoducho nemal čo spraviť,“ opísal pád.

Najväčší problém po páde bola poškodená topánka

Mathieu van der Poel na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike, Glasgow 2023. Foto: UCI

Pri páde sa mu so šťastím nepoškodil bicykel a aj keď utrpel nepríjemné odreniny, najväčší problém bola poškodená topánka.

„Ihneď som vedel, že mám poškodené aj zapínanie na topánke. Niekedy sa to dá rýchlo opraviť, ale v tomto prípade bolo BOA koliesko [na doťahovanie topánky] kompletne odlomené.“

„Bolo to síce otravné, ale väčší problém bol poškodený kufor na topánke. Polovica zarážky bola úplne vťahu a mal som problém udržať topánku v pedáli, pretože som sa mohol v podstate nacvaknúť len na polovicu.“

„Znamenalo to, že som musel šliapať tak, aby sa mi nevycvakla topánka z pedálu. To bolo asi najhoršie z toho celého pádu.“

„V závere možno ešte zohral rolu aj adrenalín po páde, ale určite by som bol radšej, keby som nespadol, pretože som sa cítil dobre.“

Ľudia ani nešli na záchod, lebo nechceli nič zmeškať

Pamätám si, že kedysi, keď som pozeral Majstrovstvá sveta, čakalo sa na posledný okruh, v ktorom sa útočilo.

„Keď som začal s cestnou cyklistikou, bol som jedným z prvých, čo som útočil ďaleko pred cieľom. A teraz, vojdeme na okruh, do cieľa zostáva 150 km a všetci útočia. Je šialené, ako sa to vyvíja a je to určite skvelé pre divákov.“

„Dokonca ľudia hovorili, že ani nemohli ísť na záchod, pretože nechceli nič zmeškať. Pre nás je to síce veľmi náročné, ale robí to preteky veľmi rýchle.“

„Keď dvesto ľudí chce robiť to isté, je to veľmi ťažké. Musíte byť v dobrej pozícii v top20, aby ste dokázali reagovať na každé zrýchlenie zo zákruty.“

Zaklopal na dvere a išiel na veľkú potrebu

Víťazstvu dúhového dresu predchádzal nielen obdivuhodný výkon na extrémne náročných pretekoch, ale aj zaujímavý moment, ktorý prišiel počas takmer hodinovej pauzy, ktorú spôsobil protest.

Jazdci museli takmer hodinu stáť a čakať, kým polícia „odlepí“ ruky demonštrantov z cesty, po ktorej prechádzala trať svetového šampionátu.

Zatiaľ čo jazdci na čele pelotónu mali sústredené pohľady bez emócií, Mathieu van der Poel bol na konci hlavného balíku, uvoľnený a s úsmevom na tvári.

A niet divu, že bol uvoľnený, keďže pauzu využil doslova na uvoľnenie. Mathieu van der Poel totiž zaklopal na dvere lokálnym obyvateľom, aby využil ich toaletu na veľkú potrebu.

„Boli to najväčšie preteky v mojom živote a od týchto ľudí bolo veľmi milé, že ma pustili do svojho domu a nechali ma sedieť na ich záchode,“ povedal čerstvý majster sveta v cestnej cyklistike.

„Naozaj im to dlhujem a chcel by som sa im veľmi poďakovať. Bez ich pomoci by som nemohol pokračovať v pretekaní.“

„Práve u nich predbiehala renovácia a mali to tam skutočne pekné. Možno som bol aj prvý, ktorý ich toaletu použil.“

Na horskom bicykli nemá veľké očakávania

Mathieu van der Poel počas tréningu na Majstrovstvá sveta v horskej cyklistike, Glentress Forest 2023. Foto: Instagram @frabanphoto

Mathieu van der Poel má šancu opäť prepísať históriu cyklistiky, ak by sa mu podarilo získať aj dúhový dres na horskom bicykli, ale jeho ambície sú skromné a neočakáva, že by sa mu to podarilo.

„Pre preteky v horskej cyklistike nemám žiadne veľké očakávania. Rozhodol som sa, že to skúsim, ale sústredil som sa hlavne na cestné preteky. Ak to pôjde dobre, tak to bude fajn, ak nie, nebude to ani sklamanie. Je to už dlho, čo som sedel na horskom bicykli.“

„Ak sa budem cítiť dobre, mám šancu kvalifikovať sa na Olympiádu a to je vlastne hlavný dôvod, prečo som sa rozhodol štartovať.“

„Cítim sa dobre, ale myslím si že víťazstvo na horskom bicykli nie je úplne reálne. Nohy a forma sú dobré, ale budem sa snažiť skôr odjazdiť stabilný výkon.“

„Veľmi mi chýba jazdenie na horskom bicykli, ale najväčší cieľ sezóny som už dosiahol, takže toto bude už len skôr pre radosť,“ dodal Mathieu van der Poel.

 

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu