Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Pozitívny test na tramadol malo minulý rok až 57 profesionálnych cyklistov, UCI potrestala iba dvoch

Medzi dvomi potrestanými cyklistami bol aj Nairo Quintana, ktorý mal dvakrát pozitívny test na zakázanú látku na Tour de Frace 2022.
Martin Sarvaš
Pozitívny test na tramadol malo minulý rok až 57 profesionálnych cyklistov, UCI potrestala iba dvoch

Španielsky cyklistický novinár a dátový analytik Raúl Banqueri zverejnil dva dokumenty Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), v ktorých sa uvádza, že v roku 2022 zaznamenala UCI u profesionálnych cyklistov až 57 pozitívnych testov na zakázanú látku tramadol.

Napriek vysokému počtu pozitívnych nálezov na tramadol potrestala UCI iba dvoch cyklistov, kolumbijského cyklistu Naira Quintanu a ukrajinského pretekára Mykhayla Kononenka.

Tramadol je centrálne pôsobiace analgetikum, a teda liek proti bolesti, ktorý vykazuje účinky podobné opioidom.

Pozrite si tiež

Porušenie zákazu užívania tramadolu je priestupkom podľa lekárskych pravidiel UCI, ale nepredstavuje porušenie antidopingových pravidiel, aj keď UCI už roky lobuje u Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), aby zakázala tramadol.

Nairo Quintana mal dvakrát pozitívny test na zakázanú látku na Tour de Frace 2022. Po tomto incidente s ním predčasne ukončil zmluvu tím Arkéa-Samsic a odvtedy si Quintana nedokáže nájsť tím, ktorý by ho vzal späť do WorldTour.

Raúl Banqueri poukázal na fakt, že v roku 2016 zaznamenala UCI až u 6,5 % vzoriek (celkovo až 802) nález tramadolu a zakázali ho v roku 2019.

„Spomedzi 57 pozitívnych vzoriek v roku 2022 boli sankcionovaní iba dvaja cyklisti: Nairo Quintana a Mykhaylo Kononenko. Nevieme, čo sa stalo so zvyškom pozitívnych vzoriek,“ píše Banqueri.

Dokumenty UCI o počte pozitívnych testov na zakázané látky:

„Nesúlad medzi počtom pozitívnych prípadov a uloženými sankciami vyvoláva legitímne otázky o férovosti uplatňovania pravidiel a sankcií UCI,“ reagujú v Kolumbii na zverejnené dokumenty UCI.

„Je možné, že pozornosť sa sústredila na Naira Quintanu? Nejasnosť v tejto otázke len podnecuje špekulácie a zdôrazňuje potrebu transparentnosti v rozhodnutiach UCI,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu