Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Matej Mohorič víťazstve na Tour: Chcel som dať zo seba to najlepšie, pretože on už nemôže

Mohorič venoval etapové víťazstov zosnulému tímovému kolegovi Ginovi Mäderovi, ktorý nedávno tragicky zomrel po páde na pretekoch Okolo Švajčiarska.
Martin Sarvaš
Matej Mohorič víťazstve na Tour: Chcel som dať zo seba to najlepšie, pretože on už nemôže

Foto: A.S.O.

Matej Mohorič predviedol v 19. etape Tour de France 2023 obdivuhodný výkon, keď sa mu z úniku a po extrémne tesnom záverečnom šprinte podarilo zvíťaziť.

Mohorič sa v cieli rozplakal a víťazstvo venoval tímovému kolegovi Ginovi Mäderovi, ktorý nedávno tragicky zomrel po páde na pretekoch Okolo Švajčiarska.

„V roku 2021 by som v takom stúpaní nebojoval o víťazstvo, ale jednoducho som sa rozbil, pretože Gino bol vrchár,“ povedal. „Chcel som dať zo seba to najlepšie, pretože on už nemôže.“

„Niekedy trávime viac času so spoluhráčmi ako s rodinou a cítime sa k nim naozaj blízko a pripútaní. Našťastie som nebol vo Švajčiarsku, pretože neviem, ako by som tú situáciu riešil,“ povedal slovinský pretekár.

Po predošlých etapových triumfoch Pella Bilbaa a Wouta Poelsa pripísal Mohorič už tretie víťazstvo na Tour pre tím Bahrain – Victorious.

„Toto víťazstvo znamená veľa, pretože byť profesionálnym cyklistom je ťažké a kruté. V príprave veľa trpíte, obetujete svoj život a svoju rodinu a robíte všetko pre to, aby ste boli pripravení. A potom si uvedomíte, že každý je tu neuveriteľne silný.“

„Na Col de la Loze, som bol prázdny. Vidíte, ako sa zamestnanci musia prebúdzať každé ráno o šiestej a pracujú až do noci. Niekedy si uvedomíte, že všetci tak zápasia, že si až myslíte, že by ste sem nemali patriť.“

Trojica Mohorič, Asgreen a O’Connor sa oddelila 32 km pred cieľom a po skvelej spolupráci sa im podarilo udržať dostatočný náskok pred veľmi silnou 9-člennou skupinou prenasledovateľov.

„Všetko je to pre Gina [Mädera]. Potreboval som sa mu zavesiť na koleso a poraziť ho [Asgreena] na čiare. Keď zaútočil, prenasledoval som ho a snažil som sa ho sledovať až na vrchol stúpania.“

„Prispel som, aby sme sa mohli držať ďalej. Keď Ben [O’Connor] zaútočil, vedel som, že to urobí, pretože to bola jediná šanca, ktorú mal. Vedel som, že Kasper zareaguje.“

„Viem, že som dosť silný na to, aby som vyhral etapu na Tour de France, pretože sa mi to už podarilo. Je to emotívne pre mňa aj pre tím, pretože sme si prešli ťažkými časmi.“

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu