Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Aký výkon by ste potrebovali, aby ste porazili Wouta van Aerta a vyhrali etapu na Tour de France?

Víťaz druhej etapy Tour de France 2023 Victor Lafay zverejnil na Strave svoje dáta aj s výkonom.
Martin Sarvaš
2. etapa Tour de France 2023. Foto: A.S.O / Ashley & Jered Gruber

Victor Lafay ukončil 15-ročné čakanie jeho tímu Cofidis na víťazstvo etapy na Tour de France, keď sa mu podarilo vyhrať v najdlhšej druhej etape tohto ročníka Tour.

Lafay skvele načasoval svoj útok z vedúcej skupiny 1000 metrov pred cieľom, a aj keď sa tím Jumbo-Visma snažil rozbehnúť šprint pre Wouta van Aerta, francúzskeho jazdca sa im nepodarilo dobehnúť. Van Aert tak skončil druhý pred tretím Tadejom Pogačarom.

27-ročný francúzsky pretekár zverejnil na Strave aktivitu zo svojej víťaznej etapy, kde zdieľa svoje dáta aj s výkonom.

Victor Lafay mal na viac ako 200-kilometrovej etape, ktorú prešiel v čase 5:44:06 hod, normalizovaný priemerný výkon 299 wattov.

V rozhodujúcom stúpaní na Jaizkibel musel udržať 65-kilový Lafay na 20 minút priemerný výkon 411 wattov, aby sa udržal vo vedúcej skupine.

Pri záverečnom útoku 1 km pred cieľom sa osamotenému Lafayovi na čele podarilo udržať priemerný výkon priemerný výkon 426 watttov s maximom cez 700 wattov, čo mu napokon stačilo na to, aby ho nedobehol šprintujúci Wout van Aert.

Aj keď sa možno tieto čísla nezdajú ako obrovské, vypovedajú o tom, aký vysoký výkon by ste potrebovali na Tour de France, no pre víťazstvo etapy treba aj dobrú taktiku a dokonalé načasovanie zrýchlenia, čo sa Lafayovi v tretej etape podarilo naozaj perfektne.

Výkon Victora Lafaya v 2. etape Tour de France 2023

  • Dĺžka: 208,5 | Prevýšenie: 2,938 m
  • Čas: 5:44:06 hod
  • Priemerná rýchlosť: 42.7 km/h | Maximálna rýchlosť: 95 km/h
  • Priemerná kadencia: 86
  • Priemerný výkon (normalizovaný): 299 W | Priemerný výkon: 243 W
  • Maximálny výkon: 1,229 W
  • Kalórie: 4,181

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu