Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Juan Ayuso vyhral kráľovskú etapu Okolo Švajčiarska po 14 km sóle a krásnom zjazde

Druhý skončil Mattias Skjelmose, ktorý sa opäť dostal do vedenia celkového hodnotenia a tretí prešiel cieľom Pello Bilbao. Remco Evenepoel neudržal tempo s Ayusom a prišiel do cieľa so stratou 1:20 min.
Martin Sarvaš
Juan Ayuso vyhral kráľovskú etapu Okolo Švajčiarska po 14 km sóle a krásnom zjazde

Len 20-ročný Juan Ayuso (UAE Team Emirates) dosiahol najväčšie víťazstvo v kariére v kráľovskej piatej etape pretekov Okolo Švajčiarska 2023.

20-ročný Španiel zaútočil na horných svahoch stúpania Albulapass – poslednom z troch vysokohorských stúpaní na celkovo 211 km dlhej etape – a po 14 km sóle s krásnym záverečným zjazdom, v ktorom dosahoval rýchlosť cez 100 km/h sa tešil z víťazstva a posunu na tretie miesto v celkovom hodnotení.

Necelú minútu potom, ako Ayuso prekročil cieľovú čiaru, prišiel do cieľa na druhom mieste Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) a aj vďaka šiestim bonusovým sekundám sa už po druhýkrát oblečie do žltého dresu lídra pretekov. Na treťom mieste skončil Pello Bilbao (Bahrain Victorious).

Albulapass však nezvládol dobre Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), ktorý stratil na víťaza etapy 1:20 min, takže klesol v celkovom poradí na štvrté miesto so stratou 46 sekúnd.

„Včera som nemal nohy a musel som len trpieť, ale dnes som sa cítil oveľa lepšie. Bola to ťažká etapa, dlhá s množstvom stúpaní a nadmorskej výšky, ale na konci, keď sa tempo zvýšilo, začal som sa cítiť lepšie a lepšie,“ povedal Ayuso.

Skjelmose vedie celkové hodnotenie pred Felixom Gallom o osem sekúnd, zatiaľ čo tretí Ayuso stráca 18 sekúnd.

Pred záverečnou časovkou, v ktorej sa ešte môže zamiešať poradie v celkovej klasifikácii, nasledujú ešte dve kopcovité etapy, ktoré by sa mohli končiť šprintom, takže by mohol dostať šancu na boj o etapu aj Peter Sagan.

Výsledky 5. etapy Okolo Švajčiarska 2023

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu