Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Horské bicykle

Test: Specialized Chisel Expert 1X

Nový hliníkový hardtail sa v preklade volá dláto, no chová sa oveľa viac ako šíp.
Hodnotenie: 4.5/5
1 799
bikeradar

Verdikt: Bleskovo rýchly stroj aj cez náročný terén, ktorý však nebude pre tých, čo si zakladajú na vysokých wattoch

Plusy: S tak ľahkým bicyklom je stúpanie a akcelerácia okamžitá a takmer nevyžaduje námahu. Poddajný rám a kolesá napomáhajú trakcii v rozbitom teréne.

Mínusy: Tí, čo sú posadnutí tuhosťou nebudú fanúšikmi pružného rámu, mäkkých kolies a približného navádzania dolu trailom bez teleskopickej sedlovky. Bicykel spadá iba do kategórie XC a nikam inam.

Kúpte ak: Ak preferujete minimalistické a ľahké bicykle.

Specialized berie Cross Country závody veľmi vážne a hoci väčšinu pozornosti strhol nový celoodpružený Epic, Chisel je ďalší super rýchly prírastok do rodiny.

Zaujímavé je, že táto rýchlosť prichádza najmä z konštrukčných technológii rámu namiesto komponentov a tak vytvára naozaj old-schoolový image rýchleho bicykla.

Je do očí bijúce ako tenký a minimálistický je rám. Vrchná trubka prechádza zo štvorcového do oblého v jemných krivkách, zatiaľ čo okrúhla spodná trubka smeruje priamo do klasického závitového stredu namiesto press fitt stredu.

Obe zadné vzpery nemajú klasickú priečnu výstuhu a ich zakrivenie prispieva k ohybnosti rámu. Vnútorné vedenie radenia a brzdy vychádza z malej diery v spodnej trubke. Kolesá držia šróbovacie osky pre spoľahlivé spojenie a minimálnu váhu.

Komponenty

Specialized zaodel Chisel do radenia 1×11 GX od sramu. Kľuky a prevodník sú však značky RaceFace s integrovaným prevodníkom (bez unášača). Tí, ktorí naozaj naháňajú váhu môžu ešte nahradiť ťažšiu kazetu PG-1130 niečím od Shimana alebo SunRace.

Vidlica RockShox Reba 2018 nedostala zamykanie z riadidiel, ale jednoduchšiu a ľahšiu páčku priamo na vidlici. Tento konkrétny model má v cene aj brzdy SRAM Level TL. Okrem najnutnejších komponentov nemá Chisel nič navyše a šetrenie váhy je vidno skoro všade. Aj predné koleso má iba 24 špicov.

Chisel akceleruje s šokujúcou rýchlosťou a energiu, ktorú rám absorbuje pri zabraní do pedálu okamžite vráti naspať.

Na jednom mieste našťastie gramy zbytočne nešetrili, nové ráfy od Specialized majú poctivých 25mm vnútornej šírky, takže sú vhodné aj pre moderné širšie plášte a zdôrazňujú komfort a trakciu. Nová zmes GRIPTON na plášťoch specialized má veľmi poddajnú konštrukciu a Fast Trak vzorka má oveľa viac priľnavosti ako by vás možno napadlo pri pohľade na jej nízky profil. Trochu zastaralo pôsobí 100mm predstavec a tenučká 27.2 mm sedlovka.

Dojmy z jazdy

Poddajný je slovo, ktoré perfektne vystihuje charakter tohto bicykla. Nemyslím tým mäkko a ústupčivo, ale ako pružina, ktorá vloženú energiu vracia naspať. Jazda je podobná titanovým rámom alebo super tenkých oceľovým rámom minulosti.

Celý bicykel pod váhou jazdca pracuje už pri tvrdom zošliapnutí pedálov. Nielen zadná stavba, ale aj predný trojuholník, pokiaľ zapájate aj ramená a ruky.

Pri takomto popise by mnoho wattovo posadnutých pretekárov bicykel okamžite zvrhlo. Možno aj štandardnejší jazdci, ak by sledovali prehýbanie rámu pri jazde zozadu. To ani nehovoríme o až tekutom pocite v riadidlách a kolesách, ktoré si vyberajú tak trochu vlastnú dráhu namiesto tej, ktorú máte na mysli vy.

Špeciálne, veľké koncovky nábojov SRAM zvané Torque Caps zvyšujú kontaktnú plochu medzi predným nábojom a vidlicou a zvyšujú tuhosť tohto rozhrania.

Chisel však akceleruje s šokujúcou rýchlosťou a energiu, ktorú rám absorbuje pri zabraní do pedálu okamžite vráti naspať. Prehýbaním rámu, kolies a pneumatík bicykel nájde vždy tú správnu medzeru, kam ustúpiť pred hrboľmi tak, aby poskytol jazdcovi fantastickú priľnavosť, s ktorou sa tuhšie bicykle nemôžu zrovnávať.

To platí aj v zákrutách a vďaka XC kokpitu a ohybu komponentov je oveľa ťažšie dosiahnuť limity priľnavosti pneumatík a tak môžte lietať plnou parou zo zákruty do zákruty.

Spôsob akým Chisel vstrebe otrasy či už od trepania od malých kameňov, alebo poriadnymi údermi koreňov a balvanov znamená, že prechádzate terénom s konštantou rýchlosťou pripomínajúcou pluskové plášte, alebo e-bike. To ho zároveň robí veľmi pohodlným na dlhé trate, takže čím viac na ňom jazdím tým tento bicykel viac zbožňujem.

Vaše komentáre

Špecifikácia

Model
Chisel Expert 1X
Značka
Specialized
Rok
2018
Materiál rámu
'M5' aluminium
Veľkosti
S M L XL
Riadidlá
Specialized Mini-rise, 720mm
Gripy
Specialized Sip Grip lock-on
Hlavové zloženie
Specialized
Predstavec
Specialized XC, 100mm
Brzdy
SRAM Level TL, 180/160mm rotors
Kazeta
SRAM NX, 11-42t
Kľuky
Race Face Æffect Cinch, 30t
Vidla
RockShox Reba RL (2018), 100mm (3.9in) travel
Stredové zloženie
Race Face X-Type threaded
Predný náboj
Specialized
Predný plášť
Specialized Fast Trak GRIPTON 29x2.3
Váha predného kolesa g
1970
Zadný náboj
Specialized
Zadný plášť
Specialized Fast Trak GRIPTON 29x2.1
Váha zadného kolesa g
2730
Prešmykač
SRAM GX
Reťaz
KMC X11
Ráfiky
Specialized, 25mm
Sedlo
Specialized Body Geometry Phenom Comp
Sedlovka
Specialized alloy rigid
Radenie
SRAM GX (1x11)
Váha kg
11.22
Testovaná veľkosť
L
Hlavový uhol
70
Uhol sedlovej rúrky
74
Dĺžka zadnej stavby in
16.93
Dĺžka sedlovej rúrky in
18.5
Dĺžka hornej rúrky rámu in
24.41
Rázvor kolies in
44.49
Výška stredu in
12.4

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Biker hodnotenie

Skvelý: jednoznačne najlepší vo svojej triede
Veľmi dobrý: jeden z najlepších na trhu
Dobrý: odvedie si svoju prácu
Priemerný: ničím výnimočný
Podpriemerný: istým spôsobom nevhodný
Slabý: radšej si nájdite niečo iné
Nebezpečný, hlúpy alebo oboje dokopy
Zavrieť reklamu