Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Bicyklovanie v horách, kde je povolené a ako sa naň pripraviť?

Krásne výhľady aj strmé kopce. Horská cyklistika láka mnohých športovcov, ktorí sú milovníkmi prírody a zároveň si chcú zvýšiť adrenalín v krvi. V niektorých národných parkoch a chránených oblastiach však na bicykli nemôžu jazdiť všade.
Matúš Bušík
Bicyklovanie v horách, kde je povolené a ako sa naň pripraviť?

Kam cyklisti smú a kde im hrozí pokuta?

Vo všeobecnosti platí, že obmedzenia rastú so stupňom ochrany. Ak sa nachádzate v lese v oblasti I. stupňa, väčšinou platí, že môžete jazdiť po vyznačených trasách a lesných cestách, ktoré sú spevnené a majú aspoň jednoduché odvodnenie.

Tie môžete nájsť vyznačené na rôznych online mapách. V oblastiach s vyšším stupňom ochrany sa už dá ísť len po ceste, miestnej komunikácii či povolených horských cyklotrasách.

Poznáte ich podľa označenia písmenom C v zelenej, červenej, modrej alebo žltej farbe.

Situáciu môže skomplikovať fakt, že každý národný park či každá chránená oblasť majú svoj vlastný návštevný poriadok a opis tratí, ktoré môžete využiť.

V Národnom parku Nízke Tatry môžete napríklad ísť po trase Michalovo – Kumštové sedlo, ale po hlavnom hrebeni Nízkych Tatier už nie.

Treba tiež zdôrazniť, že cyklistický chodník nie je to isté ako turistický chodník. Na tých majú cyklisti jazdiť zakázané.

Sú známe prípady, keď cyklistom udelili pokutu a bicykle museli z územia odtlačiť, či odniesť na ramenách…

Ak sa teda chcete vyhnúť porušeniu pravidiel a prípadnému finančnému trestu, treba si pred výjazdom skontrolovať miestne predpisy.

Na čo si treba dávať pozor?

Pobyt v horách vie byť ošemetný. Naplánujte si preto trasu a jej trvanie zodpovedne – nechcete predsa zostať niekde zaseknutí po zotmení.

To isté platí aj o skontrolovaní predpovede počasia, aby vás na ceste neprekvapila búrka. Pre prípad, že by sa podmienky neočakávane zmenili, sa vždy oplatí nosiť so sebou nepremokavú bundu a jednu teplú vrstvu navyše.

Dôležitým faktorom je tiež vybavenie. Do horského terénu potrebujete horský bicykel s robustnejšou konštrukciou a odpružením, ktorý zdolá aj drsnejšie terény a strmé kopce.

Ak chcete podobné výlety zvládnuť v dobrom zdraví, treba tiež dbať viac na ochranu – helma, rukavice a chrániče na kolenách či lakťoch by mali byť samozrejmosťou.

Doplňte energiu

Máte práve za sebou náročné šliapanie do kopca? Vychutnajte si plnými dúškami prírodné scenérie a šťavnatú novinku Zlatý Bažant Radler 0,0 % Mango bez pridaného cukru.

Chuť tropického letného ovocia v spojení s nealkoholickým pivom vás príjemne osvieži svojou jemnou ovocnou chuťou.

Novinka ponúka 100 % prírodných ingrediencií bez konzervantov či farbív a aj bez lepku. Nová príchuť vás naladí na blížiace sa leto a doplní vám energiu na ďalšie kilometre.

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu