Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Peter Sagan po sezóne 2023 končí s cestnou cyklistikou. Vráti sa k horskej cyklistike a chce ísť na olympiádu

"Vždy som hovoril, že by som chcel ukončiť kariéru na horskom bicykli, pretože som na horskom bicykli začal," povedal Sagan. Na otázku, či mu v roku 2023 zostalo veľké víťazstvo vo WorldTour, Sagan odpovedal: „Určite áno."
Martin Sarvaš
Peter Sagan po sezóne 2023 končí s cestnou cyklistikou. Vráti sa k horskej cyklistike a chce ísť na olympiádu

Foto: TotalEnnergies

Peter Sagan oznámil, že rok 2023 bude jeho poslednou sezónou v profesionálnom WorldTour pelotóne a chystá sa ukončiť kariéru na cestnom bicykli.

Sagan vo štvrtok večer na tlačovej konferencii na pretekoch Okolo San Juan potvrdil, že po tejto sezóne nebude súťažiť na cestných pretekoch, ale oznámil aj svoje najbližšie ciele po ukončení kariéry – chce sa kvalifikovať na Olympijské hry v Paríži v roku 2024 na horskom bicykli.

„Chcel by som povedať, že tá chvíľa nastala. Rozhodol som sa, že túto sezónu by som rád dokončil ako jazdec na pretekoch WorldTour. Chcel by som sa pripraviť na olympijské hry na horskom bicykli,“povedal Sagan.

Peter Sagan oznámil koniec kariéry na cestnom bicykli pri príležitosti jeho 33. narodenín. Slovák má momentálne v TotalEnergies druhú sezónu dvojročného kontraktu a naznačil, že v roku 2023 odjazdí známy program pretekov vrátane jarných klasík a Tour de France.

„Vždy som hovoril, že by som chcel ukončiť kariéru na horskom bicykli“

Sagan, ktorý je profesionálom od roku 2011, má momentálne na konte 121 víťazstiev v kariére vrátane pretekov Okolo Flámska, Paríž-Roubaix a troch po sebe nasledujúcich majstrovstiev sveta v rokoch 2015 až 2017. Rekordný sedemkrát si priviezol aj zelený dres Tour de France do Paríža.

„Vždy som hovoril, že by som chcel ukončiť kariéru na horskom bicykli, pretože som na horskom bicykli začal. Na konci mojej kariéry ma to teší, pretože robím niečo, čo ma naozaj baví,“ povedal Sagan, ktorý je juniorským majstrom sveta v horskej cyklistike z roku 2008.

Pozrite si tiež

„Je pre mňa dôležité tráviť čas so svojím synom Marlonom a vidieť život z rôznych uhlov, nielen ako cyklista. Nikdy nebolo mojím snom pretekať alebo byť profesionálnym jazdcom do 40 alebo 50 rokov.“

„Myslím, že teraz je čas. A ak budem môcť ukončiť svoju kariéru v Paríži na olympijských hrách, bude to pre mňa niečo pekné.“

Vo WorldTour chce tento rok ešte víťaziť

Sezónu 2023 začal Peter Sagan na pretekoch Okolo San Juan štyrmi umiestneniami v top10, pričom v štvrtej etape bol najbližšie k víťazstvu a skončil druhý.

Na otázku, či mu v roku 2023 zostalo veľké víťazstvo na WorldTour, Sagan odpovedal: „Určite áno. Chcem tento rok dokončiť všetky preteky WorldTour na vysokej úrovni. Nebudem si tento rok len užívať. Chcem byť na svojej najvyššej úrovni.“

Momentálny program Petra Sagan obsahuje klasiky Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne – Brusel – Kuurne, Miláno – San Remo, Paríž-Roubaix a GrandTour preteky Tour de France.

Peter Sagan tiež potvrdil, že bude pokračovať v drese tímu TotalEnergies, aj keď bude jazdiť na horskom bicykli.

„Myslím si, že všetci moji fanúšikovia a ľudia si teraz zaslúžia vedieť, že to bude môj posledný rok na cestách. Potrebujú to vedieť. Preto som to oznámil v San Juane. Ale ak budem budúci rok jazdiť na horskom bicykli, stále by som sem mohol prísť pretekať možno s národným tímom alebo tímom TotalEnergies.“

Sagan sa naposledy zúčastnil pretekov na horských bicykloch XCO na Olympijských hrách v Riu 2016, ale povedal, že jeho rozhodnutie pretekať v Paríži je predovšetkým o pôžitku.

„Nejde o medailu alebo niečo podobné. Ide skôr o to, čo chcem robiť. Už nie je tlak na to, či vyhrám alebo prehrám. Je to niečo, čo som vždy chcel, ukončiť kariéru na horskom bicykli a budúci rok je olympijský. Ale chcel som to urobiť pre seba a nie pre nikoho iného.“

Aktuality

17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila šiesta. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

08:52 Detaily 2. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

150 km dlhá trasa má prevýšenie 2250 m, pričom väčšina stúpaní je v závere. V cieľovom stúpaní Santuario di Oropa očakávame zaujímavý súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Zavrieť reklamu