Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Stala sa v dopingovom prípade Mathiasa Flückigera procesná chyba?

Podľa správ viacerých švajčiarskych médií sa procesná chyba mohla stať na strane dopingových vyšetrovateľov. Prípadom by sa mala zaoberať Švajčiarska športová disciplinárna komora.
Matúš Bušík
Stala sa v dopingovom prípade Mathiasa Flückigera procesná chyba?

Po dlhšej odmlke v prípade dopingu Mathiasa Flückigera došlo k novému vývoju.

Správa o dopingu Flückigera šokovala cyklistickú verejnosť. Krátko pred ME v Mníchove mala hviezda XC Mathias Flückiger pozitívny dopingový test. Švajčiarska olympijská dvojka bola s okamžitou platnosťou suspendovaná.

Prečítajte si tiež:

Tri týždne od odhalenia pozitívnej vzorky sa Flückiger po prvýkrát k prípadu vyjadril a tvrdil, že vedome látku Zeranol neužil.

Prečítajte si tiež

Švajčiarske médiá Watson.ch alebo Aargauer Zeitung informovali o tom, že v prípade nastal zvrat. O otvorenie vzorky B doteraz nebolo požiadané, čo je spôsobené tým, že Mathias Flückiger napadol konanie pred Švajčiarskou športovou disciplinárnou komorou.

Podľa PR tímu Mathiasa Flückigera sú zistené hladiny Zeranolu 0,3 ng/ml výrazne pod minimálnou hodnotou zákazu 5 ng/ml, ktorú zaviedla Svetová antidopingová agentúra (WADA) v roku 2021.

Išlo by tak o atypický prípad, pre ktorý existuje viacstupňový harmonogram. Okrem iného to stanovuje, že športovec, ktorý sa stal podozrivým z dopingu, je kontaktovaný, aby sa napríklad zistilo, či kontaminované potraviny môžu vysvetliť pozitívne hodnoty.

Podľa watsona.ch je na národnom dopingovom úrade Swiss Sports Integrity, aby rozhodol, či sú zistené hodnoty dopingovým prípadom alebo nie. Absolútna istota nie je potrebná – stačí 50% pravdepodobnosť.

Otázka teda znie, či došlo k procesnej chybe alebo nie?

Mathias Flückiger na Svetovom pohári v Lenzerheide. Zdroj: Red Bull Content Pool

Šance Mathiasa Flückigera sa nezdajú zlé – napokon v USA v podobných prípadoch žiadne zákazy nepadli.

Okrem toho boli Flückigerove tréningové vzorky negatívne a to len pár dní pred tou pozitívnou.

Na druhej strane, na rozdiel od USA sa Zeranol v európskom mäsovom priemysle nepoužíva  a Flückiger tvrdí, že takmer neje mäso.

Watson.ch uzatvára analýzu tým, že ak by Flückiger uspel pred disciplinárnym senátom, konanie by sa muselo znovu otvoriť a pozitívna vzorka by musela byť anulovaná.

Ak v novom konaní nedôjde k zákazu činnosti, dopingovému úradu môže hroziť nárok na náhradu škody – tu sa diskutuje až o milióne švajčiarskych frankov.

Aktuality

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Zavrieť reklamu