Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Kolagén je silný spojenec pre naše telo a to nielen v starobe

Kolagén je jeden z najdôležitejších proteínov, ktorý robí našu kožu elastickou, pružnou a dodáva jej mladistvý vzhľad. Nachádza sa v celom tele a vedci identifikovali až 29 jeho typov.
Biker
Kolagén je silný spojenec pre naše telo a to nielen v starobe

Každý z nás starne, to nebolo nikdy tajomstvom. Starnutie je prirodzený proces a jeho vonkajším prejavom je výskyt jemných línií a vrások.

Telo sa opotrebuje, kĺby, kosti či pokožka jednoducho potrebujú našu pomoc. Kolagén je jeden z najdôležitejších proteínov, ktorý robí našu kožu elastickou, pružnou a dodáva jej mladistvý vzhľad. Nachádza sa v celom tele a vedci identifikovali až 29 jeho typov.

Kolagén typu I tvorený z aminokolagénu C a kyseliny hyalurónovej zohráva hlavnú úlohu vo výživových doplnkoch určených pre pokožku.

Redukuje príznaky starnutia a dodáva pleti silu a pružnosť. V mladom veku si telo samo dokáže kolagén vyprodukovať v plnej miere, vyživuje kĺby, zlepšuje pohyblivosť svalov a bráni starnutiu kĺbových štruktúr a tkaniva.

Ak má človek v tele dostatok kolagénu, pleť a tkanivá sú mladé a pružné. Od 25 rokov však telo postupne stráca schopnosť kolagén tvoriť a po 40. roku ho už netvorí takmer vôbec.

Nedostatok kolagénu a jeho prirodzený úbytok vedú k zhoršeniu stavu organizmu, ktoré sa prejavuje oslabením svalstva, znížením pružnosti šliach a svalov a znížením trenia vo vnútri kĺbov.

Nedostatok kolagénu má za následok aj vznik prvých vrások, a najmä pre ženy obávanej celulitídy.

Prečo užívať kolagén?

Kolagén je bielkovina nevyhnutná pre ľudské telo, pretože je hlavnou zložkou spojivových tkanív. Tvorí až 30 % celkovej hmoty ľudských bielkovín a 70 % hmoty bielkovín kože.

Za pružnosť a pevnosť pleti sú zodpovedné kolagénové vlákna tvorené fibroblastmi – tvorcami bielkovín. Nedostatok bielkovín v ľudskom organizme má za následok starnutie pokožky, jej ochabnutie a vznik vrások.

Ďalej však zapríčiňuje aj zmatnenie vlasov a nechtov, zhoršenie stavu kostí, oslabenie svalov, šliach a kĺbov, čoho výsledkom môžu byť artritída či osteoporóza.

Okrem starostlivosti o tvár, pokožku, vlasy a nechty má kolagén význam aj pre kĺby a kolená. Jeho najdôležitejšou funkciou je, že je stavebnou látkou šliach, väziva, kostí a pokožky.

Je dôležitý aj pre homeostázu, teda udržiavanie stálosti vnútorného prostredia (stála teplota, pH a koncentrácia iónov), ktoré sú nevyhnutné pre normálnu činnosť organizmu.

Ak si všimnete na sebe prvú vrásku, je to signál, že je na čase dodať telu kolagén. Aby ste si zachovali pohyblivosť, pevnosť a odolnosť kĺbových chrupaviek, vzhľad a kvalitu pokožky bez vrások, je dôležité jeho pravidelné dopĺňanie.

Výživový doplnok Maxi Vita Exclusive Kolagén Forte+ ponúka kombináciu aktívnych látok, ktoré spolu s kolagénom a vitamínom C nevyhnutne pomáhajú pri tvorbe kolagénu, a tým aj pri štruktúre chrupaviek, väzov, šliach, kože, kostí, ďasien, zubov a krvných ciev.

Maxi Vita Exclusive Kolagén Forte+ obsahuje ďalej extrakt z Boswellia serrata, ktorý vďaka obsiahnutým látkam pomáha udržať kĺby v  dobrom stave.

Účinky kolagénu:
  • intenzívna hlboká hydratácia
  • zvýšenie elasticity pokožky
  • vyhladenie drobných vrások
  • spomalenie starnutia pokožky
  • zosvetlenie pigmentových škvŕn
  • účinná doplnková terapia pri liečbe celulitídy
  • pomoc pri rozšírených cievkach a striách
  • regenerácia nechtov a vlasov
  • ochrana pred vznikom krvných zrazenín
  • zlepšenie hojenia pokožky pri poraneniach a popáleninách
  • obsahuje glycín, ktorý je dôležitý pre zdravý rast svalov

Čo škodí tvorbe kolagénu?

Tvorbu kolagénu v našom tele ovplyvňujú viaceré faktory. Niektoré vie ovplyvniť každý z nás, iné sú prirodzené a nedajú sa obmedziť a zmeniť.

Produkcia kolagénu klesá prirodzene so stúpajúcim vekom. Od 25. roku života sa obsah kolagénu v pokožke znižuje každoročne o 1,5 %, po 40. roku sa netvorí už vôbec.

Priamy negatívny a deštrukčný charakter aj na už existujúci kolagén v organizme má fajčenie a nezáleží na tom, či máte 20 alebo 60 rokov. Fajčenie spôsobuje nielen utlmenie produkcie nového kolagénu, ale priamo vplýva na degeneráciu pokožky a, samozrejme, aj iných vnútorných orgánov a systémov. 

Viac informácií nájdete na www.vitar.sk.

Aktuality

10:23 Birell BikeFest 2024: Zoznam všetkých testovacích bicyklov.

Vyberte si z viac ako 300 testovacích bicyklov od 27 značiek. Birell BikeFest sa uskutoční počas víkendu na prelome mája a júna.

Včera 17:40 Len 22-ročný Georg Steinhauser vyhral po 34 km sóle horskú 17. etapu Giro d’Italia.

Steinhauser si pripísal svoje prvé profesionálne víťazstvo na vrchole stúpania Passo Brocon. Druhý skončil Tadej Pogačar, ktorý si opäť navýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie a za ním finišovali v spoločnej skupine Antonio Tiberi, Geraint Thomas, Daniel Martínez, Einer Rubio a Romain Bardet.

Včera 11:40 Nahnevaný Ben O’Connor o Giro d’Italia: Sú to jedny z najhoršie zorganizovaných pretekov.

„Rád by som ho videl vysadnúť na bicykel, odštartovať etapu a zistiť, aká je jeho odpoveď,“ povedal Austrálčan o šéfovi Gira v reakcii na chaos na štarte 16. etapy, ktorú napokon organizátori výrazne skrátili pre chladné počasie, sneženie a dážď v pôvodnom mieste štartu.

Včera 10:58 Dokumentárny film o Michalovi Marošim uvidíte už čoskoro v Bratislave aj na BikeFeste v Kálnici.

Dokument Ten, co slaví každý den nie je len obyčajný športový dokument, ale ide o portrét človeka, ktorý stál nespočetnekrát na hrane medzi životom a smrťou.

Včera 09:29 Wout Van Aert nie je v najlepšej forme, ale potvrdil návrat na preteky a odštartuje na etapáku v Nórsku.

Van Aert utrpel v marci pri páde na klasike Dwars door Vlaandren početné zranenia – sedem zlomených rebier, kľúčnu kosť a prasknutú hrudnú kosť. Zrušil štart na Giro d’Italia, no zotavuje sa a mohol by sa zúčastniť na Tour de France.

Zavrieť reklamu