Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Jai Hindley zlomil Carapaza a stal sa historicky prvým austrálskym víťazom Giro d’Italia

Obrovský úspech dosiahol aj český cyklista Jan Hirt, ktorý vyhral kráľovskú etapu v Alpách a v celkovom hodnotení skončil na šiestom mieste.
Martin Sarvaš
Jai Hindley zlomil Carapaza a stal sa historicky prvým austrálskym víťazom Giro d’Italia

Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) sa stal víťazom celkového hodnotenia Giro d’Italia 2022.

O svojom najväčšom úspechu v kariére rozhodol v predposlednej etape, v ktorej zlomil Richarda Carapaza (Ineos Grenadiers) v náročnom stúpaní Passo Fedaia a získal rozhodujúci náskok pred záverečnou časovkou.

Časovku vyhral domáci pretekár Matteo Sobrero (Team BikeExchange – Jayco) pred Thymenom Arensmanom a Mathieu van der Poelom (Alpecin-Fenix).

Carapaz absolvoval časovku iba o sedem sekúnd rýchlejšie ako Hindley, takže jazdec Bora-Hansgrohe vyhral celkové hodnotenie Gira s náskokom 1:18 min pred Carapazom. Na treťom mieste skončil Mikel Landa (Bahrain – Victorious) so stratou 3:24 minúty.

Prečítajte si tiež

26-ročný Jai Hindley sa stal historicky prvým austrálskym víťazom Giro d’Italia.

Tento úspech mal na dosah už pred dvomi rokmi, kedy išiel záverečnú časovku oblečený v ružovom drese lídra, avšak Tao Geoghegan Hart mal o 39 sekúnd lepší čas a presne s týmto rozdielom sa stal aj víťazom Gira 2020. Tentokrát si však už Hindley nenechal ujsť titul z talianskej Grand Tour.

„Mal som v hlave, čo sa stalo v roku 2020, ale už som jednoducho nedopustil, aby sa to zopakovalo,“ povedal s úsmevom Jai Hindley po poslednej etape.

„Je to neuveriteľné. Som veľmi hrdý na to, že som Austrálčan a teším sa, že si tento titul odnesiem domov.“

Obrovský úspech dosiahol na tohtoročnom Gire aj český cyklista Jan Hirt, ktorý vyhral kráľovskú etapu v Alpách a v celkovom hodnotení skončil na šiestom mieste so stratou necelých 9:28 minút na Hindleyho.

Rozhodujúci útok Jaia Hindleyho v 20. etape:

Záverečné výsledky Giro d’Italia 2022

Aktuality

Včera 22:40 Simona Kuchyňková po skvelom výkone vyhrala preteky Svetového pohára v endure v Poľsku.

Len pred pár dňami sa Kuchyňková tešila z tretieho miesta v úvodnom kole Svetového pohára v endure vo Finale Ligure, no v Poľsku svoje súperky porazila a v kategórii do 21 rokov bola najrýchlejšia.

Včera 18:18 22-ročný Belgičan takmer prišiel o výhru kvôli predčasnej oslave na pretekoch Štyri dni Dunkerque.

Fotofiniš štvrtej etapy nakoniec ukázal, že Warre Vangheluwe bol na cieľovej čiare o pár milimetrov skôr ako víťaz predošlých dvoch etáp a priebežný líder celkovej klasifikácie Sam Bennett. Mladý Belgičan dosiahol svoje prvé profesionálne víťazstvo.

Včera 17:37 Jonathan Milan vyrovnal Pogačarov hetrik a v šprinte vyhral tretiu etapu na Giro d’Italia.

Taliansky šprintér je suverénne najlepším šprintérom na Gire a v trinástej etape zvíťazil pred Stanislawom Aniolkowskim a Philom Bauhausom.

Včera 12:42 Zranený fotograf fotí televízny prenos z Giro d’Italia a vytvára skvelé umelecké fotografie.

Jered Gruber je bezpochyby jedným z najlepších fotografov cestnej cyklistiky na svete. Musel však podstúpiť operáciu kolena, kvôli čomu nemôže fotiť na Gire, a tak si vymyslel skutočne kreatívny spôsob, ako zachytiť momenty na talianskej Grand Tour.

Včera 11:41 Fotogaléria: 15 skvelých fotografií z víťazstva Juliana Alaphilippea na Giro d’Italia.

„Išli sme najprv vo veľkej skupine a potom som si spolu s Mircom Maestrim povedal: Ideme. Aj on si dnes naozaj zaslúžil vyhrať, bol úžasný a spolupracovalo sa nám super.“

Zavrieť reklamu