Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prečo pretekárom s novým radením Shimano Dura-Ace padá častejšie reťaz?

Na 25-kilometrovom úseku pretekov Gent Wevelgem padla reťaz piatim jazdcom.
Martin Sarvaš
Prečo pretekárom s novým radením Shimano Dura-Ace padá častejšie reťaz?

U Toma Pidcocka mechanici vyriešili problém malým doplnkom K-Edge „Chain Catcher“, ktorý zabraňuje spadnutiu reťaze.

Mechanici profesionálnych cyklistických tímov sa podľa Cyclingnews sťažujú, že jazdcom omnoho častejšie padajú reťaze. Ide o mechanikov z tímov, ktoré sú sponzorované Shimanom.

Shimano minulý rok predstavilo svoje nové (skoro) bezdrôtové 12-rýchlostné radenie Dura-Ace R9200. Nie všetky tímy však používajú celú sadu radenia Shimana z dôvodu nedostatku tovaru.

Japonský výrobca sa snaží tímom dodávať čo najviac komponentov, avšak mechanikom niektoré komponenty stále chýbajú. Jazdci tak majú na bicykloch namontované kombinované komponenty z novej sady R9200 spolu so starými komponentami z 11-rýchlostného radenia. Počas úvodných mesiacov sezóny 2022 mali takto osadené bicykle takmer všetci.

Padanie reťaze síce nie je novinkou, a najmä v klasikách a na dlažobných kockách, a jazdcom padajú reťaze bez rozdielu, či majú Shimano, SRAM alebo Campagnolo.

Prečítajte si tiež

Veľa padnutých reťazí Shimano

Na jar 2022 však počet padnutých reťazí u Shimana výrazne narástol. Na 25-kilometrovom úseku pretekov Gent Wevelgem padla reťaz piatim jazdcom, pričom traja z nich mali kombináciu 12- a 11-rýchlostného radenia Dura-Ace.

Reťaz spadla aj Kasperovi Asgreenovi 40km pred cieľom monumentu Okolo Flámska, na vrchole Koppenbergu. Aj keď dánsky cyklista neviní spadnutú reťaz za to, že neobhájil titul z minulého roku, aj on mal na svojom bicykli kombináciu starého a nového radenia Dura-Ace.

Pred začiatkom klasiky Dwars Door Vlaanderen sa sťažovali na tento problém mechanici z rôznych tímov.

Jeden mechanik bol obzvlášť úprimný vo svojom hodnotení používania 12-rýchlostnej súpravy s 11-rýchlostným prevodníkom, pričom tvrdil, že zarovnanie vôbec nesedí a že je to horšie na veľkom prevodníku, čo spôsobuje, že reťaze častejšie padajú.

Tím Groupama FDJ má na svojich bicykloch kompletné nové radenie Dura-Ace R9200 a ich mechanici tvrdia, že žiadne problémy s ním nemajú.

Prečo padajú reťaze?

Z vyjadrení mechanikov sú na to dva dôvody – zlé zarovnanie pri použití starých prevodníkov a kompatibilita novej reťaze pre 11-rýchlostné radenie s novými prevodníkmi.

Zarovnanie môže znamenať pri radení veľa, ale padanie reťaze by mohlo spôsobiť nesprávne zarovnanie reťaze s kazetou alebo zarovnanie prešmyku s  prevodníkmi.

Väčším problémom však bude použitie starých prevodníkov. Aby sa do rovnako širokého priestoru, ako mali 11-rýchlostné kazety, zmestilo 12 pastorkov, musel sa medzi prevodmi zmenšiť priestor. Menej priestoru si vyžadovalo aj užšiu reťaz, ktorú Shimano dodáva k novému radeniu.

Je teda veľmi pravdepodobné, že nová 12-rýchlostná reťaz nesedí úplne dokonale v zuboch prevodníkov, čo možno nie je vidno na prvý pohľad, ale pri jazde v rozbitejšom teréne či necitlivejšom radení je väčšia pravdepodobnosť, že reťaz spadne.

U Toma Pidcocka mechanici vyriešili problém malým doplnkom K-Edge „Chain Catcher“, ktorý zabraňuje spadnutiu reťaze.

Čo na to Shimano?

Shimano vo svojom vyjadrení o tomto probléme poukázalo na dve zásadné veci.

Japonský výrobca priznáva, že má problém s nedostatkom materiálu a marketingový manažér pre cestnú cyklistiku v  Shimane Erik van Kooten sa vyjadril: „Súvisí to s dostupnosťou produktu. Iba 172,5 mm kľuky s powermetrami boli dodané našim sponzorovaným tímom. Tímy si musia vystačiť s produktami, ktoré majú k dispozícii.“

A čo sa týka kompatibility 11- a 12-rýchlostného radenia, Erik van Kooten varuje, že komponenty z týchto dvoch sád nie sú kompatibilné.

„Tímy sú informované o kompatibilite: oficiálne neexistuje žiadna kompatibilita medzi 12-rýchlostným a 11-rýchlostným radením. Neodporúčame používať 11s kľuky s 12s komponentmi,“ povedal Van Kooten.

Aktuality

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Zavrieť reklamu