Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prečo Markovi Cavendishovi padá reťaz po šprintoch?

Cavendish vyhral na Tour de France štyri etapy, pričom v dvoch z nich mu po šprinte padla reťaz. Toto však nebolo prvýkrát, čo sa mu to stalo.
Martin Sarvaš
Prečo Markovi Cavendishovi padá reťaz po šprintoch?

Mark Cavendish vyhral až štyri etapy na tohtoročnej Tour de France. Podarilo sa mu tak vyrovnať historický rekord Eddyho Merckxa. Obaja majú na konte celkovo 34 etapových víťazstiev na Tour de France.

V šiestej a trinástej etape sa však stala tesne po víťaznom šprinte pri oslave Cavendisha zaujímavá vec – spadla mu reťaz. Cavendishova reťaz sa ledva udržala na prevodníkoch aj pri prvom víťazstve na Tour v 4. etape.

Nebolo to však po prvýkrát. To isté sa mu stalo aj tento rok v apríli pri víťazstve etapy na pretekoch Okolo Turecka.

„Cavendish je taký rýchly a silný, že to nezvláda ani jeho reťaz,“ napísal jeden z fanúšikov.

Cavendishova spadnutá reťaz po šprinte v 6. etape:

Cavendishova spadnutá reťaz po šprinte v 13. etape:

Cavendish preteká na špeciáli Specialized S-Works Tarmac SL7, ktorý by mal fungovať dokonale, a to najmä v rozhodujúcich momentoch pretekov. V reálnom svete by ste zaň zaplatili určite viac ako 10-tisíc eur. Kde je teda problém?

Portál cyclingweekly.com sa na to opýtal absolventa oxfordskej univerzity, inžiniera Dova Tate-a, ktorý nedávno vypracoval štúdiu o správaní kolies v skutočných podmienkach na ceste.

„Zaujímavá otázka. Prvá vec, ktorú treba spomenúť je, že Deceuninck-Quick-Step používa kolesá Roval’s Rapide CLX s nábojmi DT Swiss EXP s hviezdicovým systémom v orechu, ktorý je odlišný od klasického západkového systému. Nie som si úplne istý, ako tento orech zareaguje pod takou extrémnou záťažou v šprinte,“ povedal Tate.

Cavendishova spadnutá reťaz po šprinte v na pretekoch Okolo Turecka:

Keď si pozriete detail pohybu tela  Marka Cavendisha na spomalených záberoch, uvidíte, že jeho šprint je doslova „násilný“.

„Cavendish hneď po šprinte prestane pedálovať, postaví  sa a vystrie ľavú nohu, ktorou trochu zaberie proti smeru pedálovania. A práve tento proti-pohyb sa prenesie do pohonu a spadne mu reťaz. Jeho reťaz za už aj tak poriadne natriasa počas celého šprintu, takže skutočne netreba veľa k tomu, aby nadskočila a spadla,“ vysvetlil Tate.

„Keď prestane pedálovať, malé množstvo točivého momentu sa prenesie do náboju a náboj sa pravdepodobne na moment stále točí dopredu spolu s kolesom.“

„Takáto kombinácia – hybná  sila reťaze vpred so zastavením či dokonca opačným pohybom kľúk – stačí na to, aby reťaz spadla, keďže už počas samotného šprintu sa poriadne natriasa,“ hovorí Tate.

„Povedal by som, že tam nie je iba jedna jediná príčina, ale ‚dokonalá búrka‘ niekoľkých mikropríčin,“ dodal Dov Tate.

Vaše komentáre

Aktuality

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu