Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Peter Sagan je nahnevaný: Mladí jazdci nemajú rešpekt, len tak sa vymočia v strede pelotónu

"Len tak sa vymočia v strede pelotónu. Každý na každého. Nechutné. A ak na to niečo poviete, vraj ste arogantný, lebo nemáš rozhodovať o tom, čo má robiť niekto iný," hovorí Peter Sagan.
Martin Sarvaš
Peter Sagan je nahnevaný: Mladí jazdci nemajú rešpekt, len tak sa vymočia v strede pelotónu

Peter Sagan hovorí, že mladším jazdcom v pelotóne chýba rešpekt. 32-ročný Sagan už nepatrí medzi najmladších jazdcov v pelotóne a aj víťazi pretekov sú čoraz mladší.

Tadej Pogačar, Egan Bernal a Tao Geoghegan Hart vyhali preteky Grand Tour vo veku 25 alebo menej rokov, ale Sagan sa obáva, že nová generácia cyklistov vytvorila negatívny posun.

Pri spomienkach na svoje začiatky profesionálneho cyklistu Sagan tvrdí, že jeho skúsenosti sa úplne líšia od toho, čoho je teraz svedkom v pelotóne, pričom mladí jazdci sa aktívne rozhodli ignorovať nepísané pravidlá v pretekoch, čo vo výsledku vytváralo „totálnu anarchiu“.

„Ak príliš veľa rozprávate v tlači, vytvoríte len klebety a špekulácie. To nikomu nepomôže. Ako mladý jazdec sa musíte naučiť, ako zaobchádzať s médiami,“ povedal Sagan pre Het Nieuwsblad.

„Fabian Cancellara o mne hovoril veľa vecí, veľmi provokatívne, najmä v súvislosti s klasikami. Vždy ma to rozosmialo, pretože to znamenalo, že je zo mňa poriadne nervózny. Keď za mnou prišli novinári s jeho vyjadreniami, vždy som odpovedal: ‚Fabian je môj idol. Nemôžem o ňom povedať nič zlé‘.“

„Vtedy sa s médiami veľa rozprávali starší jazdci, teraz to robí aj mladšia generácia. Aj keď si dobrý, silný a šampión, si mladší. Mladšej generácii chýba rešpekt. Vidím to, cítim to. V minulosti ste mali v pretekoch nepísané zákony. Teraz na to zabudnite. Je tam úplná anarchia.“

Trojnásobný majster sveta povedal, že tento nedostatok rešpektu je najzreteľnejší pri prestávkach na toalete respektíve ich nedostatok. Sagan uviedol, že pretekári už nemajú možnosť zastaviť a uľaviť si na kraji cesty, pretože riskujú svoju pozíciu v pretekoch.

Sagana nedokáže pochopiť túto zmenu správania a o to menej, keď sa ľudia pri vykonávaní malej potreby držia v strede skupiny.

„Prvýkrát som si to všimol, keď som sa ako líder v etapových pretekoch zastavil na močenie. Stále útočili, aj keď v pelotóne to bola práve chvíľa na vykonanie potreby.“

„Toalentá prestávka už jednoducho neexistuje. Znovu som to videl v Haut Var. Kedysi ste mali pevne stanovený čas zastaviť sa na spoločné cikanie.“

Prečítajte si tiež

„Teraz všetci čúrajú z bicyklov. Potom sa pýtam: Je to normálne? Rozumiem, ak jazdíte finále povedzme Okolo Flámska alebo Paríž-Roubaix. Ale v strede pretekov? Tým, že sa na chvíľu zastavíte, nič nestratíte. A ani sa neobťažujú ísť na kraj cesty.“

„Len tak sa vymočia v strede pelotónu. Každý na každého. Nechutné. A ak na to niečo poviete, vraj ste arogantný, lebo nemáš rozhodovať o tom, čo má robiť niekto iný,“ dodal Sagan.

Aktuality

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

10:30 Giro d’Italia 2024: Detaily trasy & dĺžky, prevýšenia a profily všetkých etáp.

Trasa Giro d’Italia 2024 je výrazne ľahšia v porovnaní s predošlými rokmi, ale stále sa môžeme tešiť na legendárne stúpania Mortirolo či Stelvio.

09:31 Red Bull-Bora-Hansgrohe bude nový názov nemeckého tímu od Tour de France 2024.

„S príchodom Red Bullu máme veľké, veľké ciele a Tour de France nie je jediným cieľom,“ hovorí šéf tímu Ralph Denk, pričom cieľom je stať sa najlepším tímom na svete.

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Zavrieť reklamu