Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Technika jazdy

Návod: Ako whipovať

Whipy nemajú žiaden iný zmysel, než vyzerať dobre. A presne preto vás ich naučíme.
Biker
Návod: Ako whipovať

Dobrý whip – vyhodenie zadného kolesa do strany – je štýlovejší ako 8 z 10 náročnejších trikov. Správny whip pozostáva z jedného plynulého pohybu, ktorý sa začína ešte na zemi.

Skúste zistiť, do ktorej strany vám whip príde prirodzenejší. Niektorí jazdci preferujú whipovať do tej strany, kde majú prednú nohu, iní presne naopak. Ide teda len o osobné preferencie.

Ak chcete whipovať doľava (vytlačiť zadné koleso doprava), nadíďte si na skok sprava, aby ste si urobili miesto na zarezanie bicykla. Pred odrazom nasmerujte bicykel doľava, ako keby ste chceli dopadnúť naľavo od dopadu.

Na samotnom odraze zarežte bicykel späť doprava, a keď bicykel opustí povrch zemský, preneste ťažisko doprava, rajdy pritiahnite k sebe a zadné koleso vytlačte nohami do ľavej strany.

Na vyrovnanie bicykla preneste hmotnosť späť doľava a dopredu. Strmšie odrazy a dopady sú preto na whipovanie vhodnejšie – môžete výraznejšie preniesť hmotnosť dopredu a bicykel tak napikovať do odrazu.

Poloha s predným kolesom nižšie ho prirodzene vyrovná späť. Najčastejšou chybou pri pokuse o whipy je odrážanie sa rovno. Ak bicykel nemá žiadnu zotrvačnosť do strany, bude letieť rovno a nepodarí sa vám ho dostať bokom.

Ďalšie tipy:

Plných 90 stupňov

Ak chcete bike vo vzduchu dostať úplne bokom, musíte ho veľmi agresívne zarezať na odraze. Choďte na to postupne a vždy skúste o niečo rýchlejší nájazd s výraznejším zatočením na odraze.

Voľné pedále

Flaty sú na učenie whipov o niečo vhodnejšie. Pri whipovaní totiž mierne natáčate chodidlá, a tak sa môže stať, že vám nášľapné pedále vypnú. Náhodné vypnutie pedála uprostred skoku vás prekvapí oveľa menej, ak už ste sa naučili whipovať na voľňákoch.

Lavice

Na učenie whipov sú najvhodnejšie široké lavicové skoky, teda s vyplnenou medzerou medzi odrazom a dopadom. Nájdete ich napríklad v bikeparkoch. Široké preto, aby ste mohli bike výraznejšie zarezať na odraze a až tak neriešiť, či sa trafíte do dopadu, a lavice preto, aby ste nemuseli až tak riešiť, či trafíte presne do dopadu.

Vaše komentáre

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu