Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Vodič zrazil cyklistu na prehľadnej ceste a z miesta ušiel

Bohužiaľ, nehôd na slovenských cestách stále pribúda.
Martin Sarvaš
Vodič zrazil cyklistu na prehľadnej ceste a z miesta ušiel

Počas letných mesiacov je na cestách zvýšený počet cyklistov. Vodiči áut, prosíme vás, dávajte si na cestách pozor na cyklistov, buďte obozretní a ohľaduplní. Cesty patria bicyklom rovnako, ako autám. Ďakujme!

Bohužiaľ, nehôd, pri ktorých zrazia neohľaduplní vodiči cyklistov, stále pribúda. Tentokrát zrazil vodič cyklistu na ceste medzi Topoľníkmi a Okočom. Cyklista našťastie obišiel iba s vonkajšími poraneniami.

Je smutné, že vodič nielenže zrazil cyklistu na rovnej a prehľadnej ceste, ale ešte aj utiekol bez toho, aby zistil, či je cyklista v poriadku.

Na fotografiách už síce cyklista nemá na hlave helmu, čo mu mnohí výrazne vyčítali v komentároch na facebooku, avšak v detaile je vidno, že helmu má položenú vedľa bicykla a po nehode si ju zložil.

Faktom je, že šľapky určite nie sú vhodná obuv na bicykel. Prečítajte si 10 pravidiel, ktorými by sa mali riadiť cyklisti na cestách.

O incidente informovala  na facebooku europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá nedávno iniciovala petíciu za prijatie opatrení na zvýšenie bezpečnosti cyklistov v premávke.

„Na úplne rovnej ceste medzi Topoľníkmi a Okočom pred chvíľou zrazil vodič cyklistu a ani len nezastavil.“

„Našiel ho športový cyklista Zsolt Vanyek počas tréningu, ktorý privolal pomoc a upozornil ma na tento vrchol arogancie na slovenských cestách.
Toto sa raz a navždy musí zmeniť. Ti, ktorí ste tak doteraz neurobili, prosím vás, podpíšte našu Petíciu za zvýšenie bezpečnosti cyklistov a chodcov na slovenských cestách. Ďakujeme,“ píše v statuse Nicholsonová.

Slovenské zákony cyklistov nechránia

Bohužiaľ, slovenské zákony nedefinujú presnú a bezpečnú vzdialenosť, ktorú by mali dodržiavať vodiči áut pri predchádzaní cyklistov.

„Pri predchádzaní musí zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla osobitne od cyklistu a chodca,“ píše sa v Zákone o cestnej premávke a zároveň to je jediná úprava v zákone, ktorá spomína predchádzanie cyklistov.

„Táto vzdialenosť pri predchádzaní cyklistu nie je v našom zákone stanovená. Z hľadiska bezpečného obchádzania cyklistu odporúčame však minimálne jeden a pol metra,“ hovorí policajt vo videu, v ktorom vysvetľuje, ako by mali vodiči predchádzať cyklistov.

Vaše komentáre

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu